זה יהיה יום עצמאות עצוב: המלחמה בעזה, המחיר הכבד של ההרוגים הפצועים והחטופים שנותרו בשבי - כולם יורידו את להבות השמחה. ועדיין רבבות ישראלים צפויים לגדוש את הפארקים ואתרי הטבע ולבלות את ערב יום העצמאות וצהרי החג במפגשי המנגל.

למה חשוב לטפל בכאב אחרי ניתוח?
חודשיים אחרי הניתוח: מושתל הכליה שנלקחה מגוף חזיר – נפטר

עוד לפני הקלוריות, הסכנה המרכזית מהבשרים על האש היא הצלייה וחריכת הבשר על הגחלים. בתהליך זה נוצרות לפחות 20 תרכובות מסרטנות ממשפחה הנקראת "אמינים ארומטיים". הם ידועים כפוגעים ב-DNA, שעלול להוביל להתפתחות גידולים ממאירים כמו סרטן המעי הגס, סרטן הערמונית וסרטן השד. הצליה במנגל עלולה להעלות את הסיכון לסרטן עד פי 5,000 בהשוואה לבשר שלא בושל על גחלים לוהטות.

חגיגת הבשרים המסורתית ביום העצמאות עלולה גם להכיל עשרות קלוריות, כבר משלב הסלטים הפיתות או הלאפות, ועד אחרי הבשרים והקינוחים. כך למשל, 2 כפות סלט חומוס יגיעו לכ-120 קלוריות, כף סלט טחינה הוא כ-90 קלוריות, לאפה אחת או פיתה מגיעות לכ-250 קלוריות ושיפוד אחד של בשר נע בין 200 ל-250 קלוריות. ארוחה ממוצעת על האש עלולה לכלול בקלות כ-2000 קלוריות. 

מה תוכלו לעשות כדי להפחית את נזקי הקלוריות? 

• הפחיתו בכמות הפיתות והלאפות.
• צמצמו את כמות הסלטים, תוכלו למרוח שכבה דקה של חומוס או טחינה ולהשתמש גם בסלט ירקות או חמוצים. הימנעו מסלטים שמכילים מיונז שמקפיץ את כמות הקלוריות והשומן.
• שלבו על הגריל כמה שיותר ירקות.
• הימנעו ממשקאות ממותקים, העדיפו מים, או לפחות משקאות דיאטטיים ללא קלוריות.
• לקינוח כדאי לבחור בפרי ולא במזון מתועש.

בתוך כך באגודה למלחמה בסרטן מפרסמים שורת המלצות למניעת סכנת החשיפה למסרטנים האפשריים:

• הכינו משטח צלייה נקי ומאווורר היטב ומדי פעם נקו את הגריל וסלק חלקי מזון חרוכים בעזרת מברשת משומנת למניעת הדבקות חלקי בשר לגריל.  מומלץ להכין את הבשר רק על גחלים שכבר האפירו ולא בתוך להבות האש הגלויה, אשר הן הגורמות ליצירת החומרים המסרטנים. אם הבשר נחרך כלומר נשרף והפך לשחור, יש להסיר חלקים אלו ולא לאכול אותם. 

• שימרו את הבשר בקירור עד לבישולו. 

• הפכו את הבשר לעיתים קרובות כדי למנוע מגע המשכי עם מקור החום וחמום יתר. השתדלו לצלות את הבשר בטמפרטורה נמוכה ככל האפשר, לאורך זמן, עד להעלמות הצבע הוורוד של הבשר החי, לדוגמא על ידי הרחקת רשת הצלייה ממקור האש. 

• מבחינת בטיחות זיהומית אין לערבב בשר לא מבושל עם בשר מבושל כיוון שהחיידקים המצויים בבשר הלא מבושל יכולים "להדביק " את הבשר המבושל. 

• מומלץ להמעיט באכילת מאכלים מטוגנים, כגון צ'יפס אשר בתום תהליך הטיגון בחום גבוה מכיל חומרים העשויים לגרום לסרטן.

• מומלץ להימנע מחשיפה לשמש במיוחד בין השעות 16:00 – 10:00, לחבוש כובע וביגוד מגן לשהות בצל, להשתמש בנדיבות במסנן קרינה בעל מקדם הגנה של 15 ומעלה גם כששוהים בצל. חשוב להרכיב משקפי שמש ולהרבות בשתיית מים.

מנגל (צילום: אינגאימג')
מנגל (צילום: אינגאימג')

הקלוריות שבמנגל

סלט חומוס 2 כפות 160 קלוריות
סלט טחינה 2 כפות 90 קלוריות
סלט חצילים במיונז 2 כפות 100 קלוריות
סלט שוודי 2 כפות 150 קלוריות
שיפוד פרגית 210 קלוריות
שיפוד לבבות 185 קלוריות
שיפוד כבד עוף 165 קלוריות
שניצל עוף מצופה 220 קלוריות
סטייק המבורגר 400 קלוריות
סטייק אנטריקוט 285 קלוריות