אם אתם מתכננים טיסה לחו"ל – היכונו לגל תחלואה מסיבי ברחבי העולם: מערך המודיעין של משרד הבריאות מפרסם את דוח המגיפות החודשי, המפרט את התפרצויות המחלות הזיהומיות במדינות השונות. במרכז התחלואה כעת מגיפות נרחבות של שעלת, חצבת ושפעת העופות.
חשש לאיום גלובלי: זן חדש וקטלני של אבעבועות הקוף
חשבתם שזה מאחורינו? שני וריאנטים חדשים של קורונה התפשטו בעולם
גל התחלואה הגבוה ביותר הוא של מחלת השעלת: כפי שדיווחנו ב"מעריב", באפריל נרשם מספר המקרים הגבוה ביותר בישראל - כשעיקר התחלואה באזור ירושלים ובית שמש. אולם, גם בעולם נרשמים שיאי תחלואה, בעיקר באירופה. צ'כיה ממשיכה להיות מובילת התחלואה עם כ־1,400 מקרים בשבוע החולף, וסך של כ־17 אלף מקרים השנה, כולל שישה מקרי מוות. תחלואה משמעותית נרשמה גם בבריטניה, עם לפחות 150 מקרים חדשים בשבוע החולף.
התפשטות נרחבת מדווחת גם במחלת החצבת. התחלואה נרחבת גם בישראל בשלושה מוקדים פעילים: חיפה, באר שבע וכפר חב"ד - כולם מאנשים שנדבקו מחו"ל. בעולם יש התפשטות של תחלואה נרחבת, בעיקר באירופה. שיאי ההדבקות נרשמו באזרבייג'ן, בריטניה, הודו, קזחסטן, קירגיזסטן, רומניה, רוסיה, אוסטריה, גיאורגיה, תאילנד, קנדה, ארה"ב ואיחוד האמירויות.
בארה"ב מודאגים במיוחד ממגפת שפעת העופות. החל מסוף מרץ מדווח על מקרים מאומתים רבים של שפעת עופות גם בפרות מניבות חלב. החשש הוא שצריכת החלב בארה"ב תוביל לעוד מקרי הדבקה גם בבני אדם. עד כה זוהו שני חולים שנדבקו במדינות טקסס ומישיגן בשפעת העופות. המרכז לבקרת מחלות האמריקאי קובע כי שניהם ככל הנראה נדבקו מפרות משק נגועות.
סימני התחלואה כוללים תסמינים דמויי שפעת, ובהם חום גבוה, עייפות, כאבי שרירים, דלקת עיניים ויראלית, ולעתים גם דלקת ריאות. בינתיים בארה"ב הזהירו שלא לצרוך חלב לא מפוסטר ובשר שאינו מבושל במידת עשייה "מדיום" ומעלה. משרד הבריאות האמריקאי כבר החל לקדם תוכנית לייצור חיסוני שפעת עופות לבני אדם על בסיס אחד מהחיסונים שנמצא יעיל נגד הזן הנוכחי H5N1. גם רשויות הבריאות של אירופה, קנדה ובריטניה פועלות לקדם רכש חיסוני שפעת עופות מול חברות התרופות.
בתוך כך, בעולם ממשיכה התפשטות גם של מגפת הקורונה. הנגיפים השליטים כיום הם צאצאים של המוטציה JN.1. הזנים החדשים מצליחים להדביק מהר יותר ולהתחמק מהר יותר ממערכת החיסון. חברות החיסונים כבר עובדות על פיתוח חיסונים מעודכנים, המותאמים לזנים החדשים. ההמלצה כיום היא לחסן נגד קורונה אנשים בקבוצת סיכון גבוהה, ובהם נשים הרות, קשישים, חולים כרוניים ומדוכאי חיסון.