גילוי מוקדם מציל חיים: ישראל היא אחת המדינות המובילות בעולם בשיעור סרטן העור, מחלה ממאירה אותה אפשר למנוע. יוני הוא חודש המודעות למחלה, וברחבי הארץ יוקמו עמדות לאיבחון מוקדם בחינם של נגעים חשודים.

חוששים מקולונוסקופיה? זוהי הבדיקה החדשה לאיתור סרטן המעי הגס
יום הסרטן הבינלאומי: הנתונים שאמורים להדאיג את כולנו

מלנומה היא אחד משלושת סרטני העור השכיחים ביותר והקטלנית מכולם. מדי שנה מאובחנים בישראל למעלה מ-1,200 חולים חדשים במלנומה ממאירה. "את הנתונים המדאיגים הללו אפשר לשנות", אומרת ד"ר אנה אשכול, מומחית ברפואת עור שתוביל את פעילות עמדות הבדיקה לאבחון מוקדם שתקים חברת לה-רוש פוזה, "הדרך היעילה ביותר להגן על העור היא שילוב של בדיקה תקופתית סדירה אצל רופא עור, שימוש קבוע במסנן קרינה איכותי והימנעות משהייה ממושכת בשמש".

מלנומה המתפתחת ברקמת העור. גורם תמותה מרכזי (צילום: אינגאימג')
מלנומה המתפתחת ברקמת העור. גורם תמותה מרכזי (צילום: אינגאימג')

גם קופות החולים יקיימו מבצעי בדיקות מיוחדות לאיתור שומות. במהלך חודש המודעות ניתן יהיה להתקשר למוקדי הקופות ולהזמין תור מיוחד עבור בדיקת איתור שומות חשודות. משרתי צה"ל יוכלו אף הם להגיע למרפאות הצבאיות לבדיקה של השומות. מספר המקומות יהיה מוגבל, אולם גם בתום המבצע ניתן יהיה לקבוע תורים לרופאי העור כשבמהלך הבדיקה ניתן יהיה לבדוק גם את מצב השומות בכל הגוף.

מלנומה חודרנית של העור היא גידול שחרג מעבר לשכבות האפידרמיס ברקמת העור ובעל סיכוי גבוה להתפשט בגוף לכדי ממאירות. ככל שגילוי הגידול מוקדם יותר, כך גדלים סיכויי ההחלמה. מלנומה ממוקדת היא גידול בשלב מוקדם מאוד שעדיין לא חרג משכבת האפידרמיס ברקמת העור. גם במקרה זה, אבחון מוקדם של מלנומה ממוקדת משפר את סיכויי ההחלמה.

האגודה למלחמה בסרטן ממליצה לשים לב לארבעה סימנים מחשידים המכונים "ארבעת הגימלים". אם מצאתם שומה שתיאורה מתאים לאחד הבאים, גשו מיד לרופא לבדיקה:

גדילה לא סימטרית: השומה הסרטנית לרוב תגדל באופן לא סימטרי, כשחציה האחד אינו שווה לחציה השני.

גבול: שומה שגבולה אינה ברור ומוגדר (כולל מפרצים וזיגזגים) חשודה כגידול סרטני.

גוון: יש לשים לב לשומה שצבעה אינו אחיד, והיא מורכבת ממספר גוונים, כגון חום, שחור, ורוד וכחול.

גודל: שומה שקוטרה עולה על 5 מילימטרים (קוטר של עיפרון) אף היא מוגדרת כחשודה ודורשת בדיקת רופא.

מקדם הגנה. חצי שעה לפני היציאה לשמש (צילום: ingimage)
מקדם הגנה. חצי שעה לפני היציאה לשמש (צילום: ingimage)

כדי להפחית את הסיכון לסרטן העור, מומלץ להקפיד על הכללים הבאים

• הימנעו מחשיפה לשמש בין השעות 16:00-10:00.

• בעת השהייה בשמש כסו את הגוף וחבשו כובע שיגן על הפנים והעורף.

• קירחים חשופים להתפתחות גידולים ממאירים בקרקפת, וזקוקים לכיסוי ראש בעת חשיפה לשמש.

• הרכיבו משקפי שמש בעלי מסנן קרינה.

• מרחו על העור שנותר גלוי לשמש שכבה נדיבה של מסנן קרינה עם מקדם הגנה של 15 ומעלה, ועדיף 50 לפחות. את מקדם ההגנה יש למרוח חצי שעה לפני היציאה לשמש, ולחדש את המריחה אחת לשעתיים.

• בעלי עור בהיר, שומות ונקודות חן מרובות, או כאלה שיש אצלם היסטוריה משפחתית של סרטן העור נמצאים בסיכון גבוה במיוחד למחלה. לאלה וגם לאחרים מומלץ לערוך בדיקה עצמית של העור אחת לחצי שנה.

• מומלץ לבדוק את הגוף מלפנים ומאחור בחדר מואר היטב. חשוב להתבונן בכל שטח העור, כולל הקרקפת, בין השערות, בקפלי הגוף, בין אצבעות הידיים והרגליים. לבדיקת הקרקפת והגב יש צורך להיעזר באחרים. 

• שימו לב שמלנומה עלולה להופיע גם על הציפורן בכף היד או הרגל. לרוב היא תיראה כפס שחור או כחול כהה. 

• שומות חשודות: מומלץ להיבדק אצל רופא העור אחת לשנה לאיתור שומות חדשות בעלות צורה חשודה. כאמור - אם השומה כוללת את אחד הסימנים הבאים: גבולות לא ברורים ומוגדרים, צבע אדום, כחול או שחור, דימום, גירוד, או צורה לא סימטרית - ימליץ הרופא על ביופסיה בה מוסרת השומה החשודה ונבדקת תחת המיקרוסקופ. בהירי עור, אנשים שכבר נמצאו אצלם שומות חשודות, ובעלי היסטוריה משפחתית לסרטן העור יצטרכו מעקב הדוק יותר.