ההרגשה הייתה מעט מוזרה. לא רחוק מאלכסנדרפלאץ, המקום הכי סואן בברלין, בקומה השנייה של מבנה מסחרי התרוצצו כמה עשרות אנשים. רובם מקומיים מברלין, אחרים אמריקאים ואירופים - וישראלית אחת. כולם עסוקים בהכנות לארוחה פולנית מסורתית שבמרכזה מגוון כיסנים המכוניםPierogi , ממולאים בבשר, בגבינה, בפטריות או באוכמניות, כפי שהדריכה את המשתתפים בחן רב יוליה אספרסקה, שהגיעה מפוזנן פולין.
הארוחה הייתה חלק מסדנה שבעצמה הייתה חלק מתערוכה מקורית וחדשנית בשם “מטבחים עירוניים", העוסקת בתרבות האוכל העירונית ובקשר שבין מזון לקהילה. התערוכה, שהתקיימה ביוזמת האגודה לאומנות עכשווית בברלין (nGbK), מתחה ביקורת על מערכות המזון הנוכחיות וגם הציגה דרכים יצירתיות להתמודד איתן.
הנקמה הקרה של נתניהו: זה הפורום הביטחוני המצומצם אליו לא הוזמן בן גביר
"לא נכשלנו": איש סודה של שרת התחבורה רגב בראיון סוער
תערוכה עם מטבח פעיל
התערוכה מאגדת יצירות של אומנים וקבוצות אומנים ממדינות שונות. היצירות מתמקדות באי־הצדק הקיים במערכות המזון הנוכחיות, הכולל בעיות בייצור, בהפצה ובצריכת מזון. במקביל לביקורת מציעה התערוכה גם רעיונות חדשניים לשיפור האופן שבו קהילות מתכנסות ומזמינה את הקהל הרחב להשתתף, ללא תשלום, בארוחות קהילתיות כאלה כדי לקדם שינוי בתחום זה.
במרכז המתחם ניצב “שולחן המטבח" - מיצב פיסולי שהיה נקודת מפגש למגוון רחב של ביטויים אומנותיים. סביבו מוצגות עבודות שונות על מערכות המזון כיום וכאלה המפתחות חזון לצורות חדשות של אכילה קהילתית. בין היצירות המוצגות: פרויקט הבוחן את תפקיד תפוחי האדמה במסורות בינלאומיות, עבודת וידיאו על סופרמרקטים מקומיים, קולאז'ים מחומרי תצוגה ממוחזרים של מקומות אוכל מוכרים בלונדון ועוד.
גולת הכותרת של התערוכה עבורי הייתה המטבח האמיתי והפעיל, שנוהל על ידי שרי טרולאק, אומנית ואוצרת המשלבת כישורי אומנות עם מומחיות בתחום המזון. במרכז המטבח ניצב שולחן גדול שאפשר לסעוד יחדיו. מטרת הארוחות המשותפות הייתה ליצור גשר בין סוגיות גלובליות, כמו רעב עולמי או שינויי אקלים, לבין פעולות פשוטות שניתן לסייע בהן בקהילה. הרעיון המרכזי הוא שדרך חוויית האוכל והאכילה המשותפת ניתן לחזק את הקשר בין אנשים בקהילה - וגם לעורר דיון בנושאים גלובליים.
ההכנות מסביב לארוחה גם הן תורמות לחוויה הקהילתית המשותפת. מי שלא הכין את הכיסנים, היה עסוק בעריכת השולחן, קישוט המרחב שבו התקיימה הסדנה, ובסיום הארוחה כולם נרתמו לניקיון וארגון החלל.
ואכן, במהלך ההכנות, הארוחה ואחריה התפתח שיח בין המשתתפים. אחת המשתתפות סיפרה על החיים בתקופת המלחמה הקרה במזרח ברלין לפני נפילת החומה ועל השינויים שבאו בעקבות איחוד גרמניה. היא סיפרה על משפחות שאיבדו את מקור פרנסתן ואחרות שהתפרקו לאחר שהתברר שחלק מבני המשפחה שיתפו פעולה עם השטאזי, המשטרה החשאית של מזרח גרמניה.
חיבור בין דורות שונים
ארוחות קהילתיות יכולות לסייע במישורים שונים. הן מספקות הזדמנויות חינוכיות והעצמה אישית, מאפשרות למידה של מיומנויות בישול, תזונה נכונה וניהול משק בית. הן מחברות בין דורות שונים ומעודדות העברת ידע וחיזוק קשרים משפחתיים וקהילתיים.
ארוחות קהילתיות מחזקות קשרים חברתיים, מטפחות תחושת שייכות ומשמשות גם אמצעי יעיל להפחתת בדידות, במיוחד בקרב אוכלוסיות מבוגרות או מבודדות חברתית. הן מספקות הזדמנויות קבועות לאינטראקציה חברתית, מאפשרות יצירת קשרים חדשים ותחזוק של קשרים קיימים.
ארוחות אלו עשויות לתרום לפיתוח כלכלי מקומי על ידי עידוד שימוש במוצרים מקומיים ותמיכה בעסקים קטנים בקהילה. הן גם מסייעות במניעת בזבוז מזון באמצעות שיתוף וניצול יעיל יותר של משאבי מזון.
בנוסף, יוצרי התערוכה מציעים כי ארוחות אלו ישמשו כפלטפורמה להעלאת המודעות לנושאי צדק מזון וקיימות.
אחרי 7 באוקטובר
ארוחות קהילתיות משפיעות באופן חיובי על הבריאות הנפשית על ידי הפחתת מתח וחרדה, והגברת תחושת הערך העצמי והשייכות. כיוון שהייתי הישראלית היחידה, חוויתי בעוצמה רבה את המשמעות של ארוחה קהילתית, בסביבה שבה הקהילה אינה מוכרת לי.
ארוחות משותפות יוצרות מרחב בטוח ומוכר, המאפשר לאנשים להתכנס ולחוות תחושת נורמליות בתוך הכאוס. הישיבה יחד סביב שולחן מעניקה הזדמנות לתמיכה רגשית, מאפשרת שיתוף של רגשות, חוויות וקשיים באווירה תומכת ומכילה. בזמנים קשים ארוחות משותפות מחזקות את תחושת ה"ביחד" ומזכירות לאנשים שהם אינם לבד.
הכנת אוכל ואכילה משותפת הן פעילויות מרגיעות ומסיחות דעת ממצב קשה, מה שעוזר בהפגת מתח ולחץ. יתרה מזאת, במהלך ארוחות, אנשים יכולים לשתף מידע חיוני ועדכונים, דבר המפחית חרדה ואי־ודאות. ארוחות קהילתיות גם מהוות נקודת מפגש אידיאלית לארגון סיוע, גיוס מתנדבים וחלוקת משאבים, מה שמחזק את יכולת ההתמודדות הקולקטיבית של הקהילה.
אי אפשר שלא לחשוב על אלה שנפגעו פה מאז 7 באוקטובר ועל רצונן של קהילות רבות להישאר יחד גם לאחר האירועים הטראומטיים בעשרת החודשים האחרונים.
במקרים של אובדן, שלצערנו רבים חוו השנה בישראל, ארוחות קהילתיות יכולות לשמש כאמצעי לזכור ולכבד את אלה שנפגעו ולתמוך במשפחות האבלות. הן מספקות מסגרת לביטוי אמפתיה ותמיכה קהילתית, ומאפשרות לאנשים לחלוק זיכרונות ולהתאבל יחד. בהקשר הישראלי הנוכחי, ארגון ארוחות קהילתיות מהווה כלי חשוב בתהליך ההחלמה הלאומי, מחזק את הלכידות החברתית ומספק תמיכה מעשית ורגשית לקהילות שנפגעו.
ארוחות קהילתיות הן כלי פשוט אך רב־עוצמה לחיזוק הקהילה. בימים אלה אפשר לארגן ולהשתתף בארוחות כאלה. כל אחד מאיתנו יכול להיות חלק מהשינוי - ואפשר להתחיל בלהזמין את השכנים לארוחה משותפת.