עדכון הנחיות למתן חיסוני טטנוס: בעקבות הדבקת ילד לא מחוסן בחיידק הקטלני, מפיץ משרד הבריאות הוראות כיצד יש לחסן נגד החיידק במקרי פציעה שונים, ומתי נדרש אשפוז בבית החולים.
הפרשה החלה כאשר תלמיד שלא חוסן בחיסוני השגרה בילדותו שיחק בחוץ ונפצע בידו מעץ מלוכלך באדמה. הוא טופל מקומית בביתו ובהמשך הובא לחדר המיון, שם נצפה חתך של מספר סנטימטרים, אדום ומעט נפוח, ייתכן בעקבות שבב עץ.
הוא קיבל במיון חיסון פעיל נגד טטנוס, הדומה לחיסון הרגיל שניתן ושגורם לגוף לייצר בעצמו נוגדנים נגד המחלה, והוא שוחרר עם המלצה לטיפול אנטיביוטי למניעת זיהום והמשך מעקב בקהילה.
כשבועיים לאחר מכן הגיע הילד לחדר המיון עם תסמיני מחלת הטטנוס שכללו נוקשות שרירים וקושי בבליעה. הוא קיבל חיסון סביל שמכיל נוגדן ספציפי לטטנוס ואושפז להמשך טיפול והשגחה. בהמשך האשפוז השתפר מצבו והוא שוחרר לביתו.
חיידק הטטנוס הוא אחד החיידקים הקטלניים ביותר, ובעקבות שגרת החיסונים הופחת משמעותית שיעור התחלואה בו, שגרמה למותם של רבים בעבר. החיסון ניתן כשגרת חיסוני טיפת חלב, והוא מגן למשך 5 עד 10 שנים, כך שגם בהמשך החיים יש להמשיך ולהתחסן בו בתוך 48 שעות מכל פציעה.
בהנחיות החדשות, מדגישים במשרד הבריאות באילו מצבים יש להתחסן ובאיזה חיסון. בהנחיות סווגו הפציעות ל"קלה ונקיה" בעומק של עד 1 ס"מ, או פציעה "אחרת" מסוכנת, שהיא פציעה בעומק של מעל 1 ס"מ, מלווה הרס של רקמות, מזוהמת בלכלוך, אדמה, צואה או רוק, פציעה מנשיכת בעלי חיים או הכשה, פציעה שמלווה בנמק או במקרים של הפלה או לידה מזוהמת. במקרים כאלה, יש צורך לתת חיסון סביל המכיל נוגדנים, בנוסף לחיסון הפעיל הרגיל.
בהנחיות ציין המשרד כי גם במקרים שבהם החתך נראה מינורי, העובדה שנגרם מעץ מזוהם באדמה, מגבירה את הסיכון לזיהום בחיידק טטנוס, ועל כן צריך היה להתייחס אליו כפצע "אחר" בעל סיכון גבוה להדבקה בטטנוס.
בהנחיות החדשות קובע המשרד כי למטופל שלא חוסן או שחוסן רק בשתי מנות אנטי-טטנוס בחייו, וסובל מפצע מסוג "אחר", כלומר עמוק, נראה מזוהם, או בעקבות פגיעת בעלי חיים או הפלה - יש לתת באופן מיידי גם חיסון סביל המכיל נוגדנים וגם חיסון פעיל (החיסון ה"רגיל" הניתן בשגרה).
מחלת הטטנוס, לה גורם החיידק "קלוסטרידיום טטני", מתבטאת בחום, הזעה, קצב לב מואץ, עלייה בלחץ הדם, עוויתות והתכווצויות קשות ומכאיבות עד כדי שיתוק של שרירים שונים בגוף. ב-10-20% מהמקרים מובילה לתמותה. החיידק שוכן באדמה, בצואת בעלי חיים, באבק, בחלודה, וגם ברוק של בעלי חיים נגועים.
החיסון נגד טטנוס ניתן כחלק מהחיסון המחומש במסגרת תוכנית חיסוני השגרה לתינוקות ולילדים. החיסון מספק הגנה של כמעט 100% נגד טטנוס. אלא שכאמור, ההגנה פוחתת ככל שעוברות השנים, ולכן מומלץ להתחסן נגד טטנוס מדי 10 שנים.