יתרונות בריאותיים משמעותיים לזריקות ההרזיה: מחקרים חדשים מצביעים על כך שסמגלוטייד, המוכר גם בשמות אוזמפיק ו-וויגובי, עשוי להאט את תהליך ההזדקנות. התרופה המשמשת לטיפול בסוכרת מסוג 2 והשמנת יתר נמצאה כבעלת יתרונות מרחיקי לכת מעבר לציפיות של ירידה במשקל והורדת רמות הסוכרת.

המחקרים, הוצגו בכנס האגודה האירופית לקרדיולוגיה 2024 ופורסמו בכתבי עת רפואיים מובילים מצביעים על פוטנציאל השימוש בסמגלואטיד לטיפול במגוון רחב של מחלות הקשורות לאי ספיקת לב,  דלקת מפרקים, אלצהיימר ואפילו סרטן. "לא אפתיע אם שיפור הבריאות של אנשים בדרך זו למעשה מאט את תהליך ההזדקנות" צוטט פרופ' הרלן קרומהולץ מבית הספר לרפואה של אוניברסיטת ייל.

המחקרים עקבו אחר יותר מ-17,600 אנשים בני 45 ומעלה, שקיבלו סמגלואטיד או פלצבו  - תרופה ללא חומר פעיל, במשך יותר משלוש שנים. המשתתפים היו בעלי עודף משקל או השמנת יתר וסבלו ממחלות לב וכלי דם, אך לא מסוכרת.

וויגובי. מנגנון הרזיה רב מערכתי  (צילום:  נובו נורדיסק)
וויגובי. מנגנון הרזיה רב מערכתי (צילום: נובו נורדיסק)

התוצאות הראו כי אלו שקיבלו את התרופה נפטרו בשיעור נמוך יותר מכל הסיבות, כולל בעיות לב וכלי דם וקורונה. אנשים שהשתמשו בתרופה היו בעלי סיכוי זהה להידבק בקוביד, אך הסיכוי שלהם למות מהמחלה היה נמוך יותר.

בתוך כך התרופה שיפרה את תסמיני אי ספיקת הלב והפחיתה את רמות הדלקת בגוף, ללא קשר לירידה במשקל. למרות התוצאות המבטיחות, מומחים מזהירים כי התרופה אינה פתרון קסם או תחליף לתזונה נכונה ופעילות גופנית, ויש להשתמש בה רק תחת פיקוח רפואי. כמו כל תרופה, גם לסמגלואטיד עשויות להיות תופעות לוואי וסיכונים.

הזריקה וויגובי שמאושרת לשימוש הן בארה"ב וגם במספר מדינות באירופה, נחשבת למתקדמת מסדרות זריקות ההרזיה שפועלות במנגנון שקרוי אנלוג להורמון GLP1. הזריקה נכנסה לשיווק בישראל בפברואר, כשקודם לכן נהגו מטופלים לרכוש את התרופה אוזמפיק שמיועדת לחולי סוכרת, ומכילה את אותו חומר – רק במינון נמוך.

הזריקות פותחו תחילה כטיפול לחולי סוכרת, אצלם נמצאה תופעת לוואי של ירידה במשקל, שהובילה למחשבה שהזריקות תהיינה יעילות גם להרזיה. מחקרים עוקבים הראו כי הזריקות מביאות לירידה משמעותית במשקל, לצד איזון הסוכרת והפחתת רמות השומנים בדם.

המולקולה GLP1 עליה מבוססת הזריקה, פועלת באופן רב מערכתי: היא מעלה את הפרשתו של ההורמון אינסולין מהלבלב על פי רמת הסוכר גלוקוז בדם. ככל שרמת הסוכר גבוהה יותר, כך גורמת המולקולה ליותר אינסולין להיות מופרש, שבתורו מפחית את רמות הסוכר על ידי החדרתו לתאי הגוף. 

התרופה פועלת במנגנון נוסף בו היא מקטינה את הפרשת הורמון אחר בשם גלוקגון שמגביר את ייצור הגלוקוז ואת שחרורו לדם ממחסני הגלוקוז בכבד. ההורמון פועל בדרך כלל כשרמות הגלוקוז יורדות, והגוף מגן על עצמו כך שהוא גורם לשחרור הגלוקוז מהכבד לדם. 

המולקולה GLP1 פועלת בנתיב נוסף – שהביא לאפקט ההרזיה: היא מאטה את התרוקנות הקיבה ומביאה לדיכוי תיאבון ועליה בתחושת השובע באמצעות השפעה על מרכז הרעב במוח. במנגנון לא ברור, המולקולה גם מפחיתה את הכמיהה למזונות עתירי שומן.

השנה דיווחה היצרנית נובונורדיסק על ממצאים מעודדים עוד יותר: הזריקה וויגובי גם מפחיתה ב-20% את הסיכון לשבץ מוחי והתקפי לב בקרב אנשים שסובלים מעודף משקל עם היסטוריה של מחלות לב. 

את התרופות להרזיה מזריקים לאזור הבטן, משם הן נעות למחזור הדם ומתחילות להשפיע בתוך יום עד שלושה ימים מרגע ההזרקה ולמשך שבוע, פרט לזריקה סקסנדה אותה יש להזריק מידי יום. וויגובי, בדומה לאוזמפיק, דורשת הזרקה אחת לשבוע. הטיפול מתחיל במינון נמוך של 0.25 מיליגרמים, שאותו מעלים בהדרגה, בשל תופעות לוואי בתחילת הטיפול הכוללות בחילות, אי נוחות בבטן או שלשולים. חלק מהמטופלים מדווחים גם על רתיעה ממזונות מסויימים כמו מוצרים עתירי שומן ומלוחים, וכמיהה למזון מתוק.

חשוב לציין כי זריקות ההרזיה אינן תרופות פלא: ללא אורח חיים בריא שכולל תזונה נכונה ופעילות גופנית, התרופה לא תשפיע. בנוסף הראו תצפיות מחקריות, שהפסקת התרופה מביאה לעליה עד למשקל המקורי ואף יותר. את הזריקה וויגובי ניתן יהיה לרכוש תחת מרשם רופא פרטי.