טיפולי הפוריות בישראל במגמת עליה ובקרוב אף עוד יותר: בכנסת מבקשים להעלות את הגיל המקסימלי לטיפולי פוריות מגיל 45 ל-47. בדיון בוועדת הבריאות של הכנסת נדרשו משרדי הבריאות והאוצר לקדם גם את הקפאת הביציות ולתעדף את מימון תרומת הביציות בישראל. 

ועדת הבריאות דנה היום (רביעי) בהגבלת הגיל הקיימת כיום לטיפולי הפרייה חוץ-גופית, וביקשו לאפשר החרגה בנסיבות רפואיות מיוחדות בהגבלת גיל זו. בעשורים האחרונים טיפולי הפרייה הם במגמת עלייה. בשנת 2022 נרשמו 59,946 טיפולי ונולדו כ-9,755 תינוקות, ובשנת 2021 - 60,962 טיפולים ונולדו 9,851 תינוקות. 

כל מה שצריך לדעת לפני שנכנסים לתהליך IVF

כיום בישראל אישה זכאית לעבור טיפולי IVF בשאיבה מביציות בגופה עד גיל 45 במימון המדינה ובהגבלה לשני ילדים. בביטוחים המשלימים ניתן לקבל מימון גם לילד שלישי ומעלה. באופן פרטי ניתן לעשות זאת עד גיל 47. הגבלה זו גורמת לכך שנשים שעברו את הגילאים הללו וחפצות בילד צריכות לפנות לרפואה פרטית – ועבור חלק מהן מדובר בגזירה כלכלית שקשה לעמוד בה. 

פרופ' טליה אלדר-גבע, מנהלת מחלקת פריון והולדה במשרד הבריאות, הדגישה כי גיל האישה הוא הקובע לגבי הצלחת הפוריות: "מגיל 41, כחצי מהנשים לא יצליחו להרות, גם לא בצורה טבעית. ועדה מקצועית של משרד הבריאות קבעה לפני כ-25 שנה, כי עד גיל 45 ניתן לממן טיפולים כאלו – וחוק תרומת ביציות מאפשר לעשות זאת עד גיל 54. טיפולים רבים מגיל מסויים לא מביאים את התוצאה הרצויה, זו עובדה ולכן זה ייחשב טיפול חסר-תוחלת, שאינו ממון ע"י קופות החולים.

פרופ' ערן הורוביץ', מאיל"ה – האיגוד הישראלי לחקר הפריון, הדגיש כי כיום הגיל המרבי המומלץ לטיפולי הפרייה חוץ-גופית עם ביציות המטופלת הוא 44, והמליץ כי טיפולי הפרייה עם ביציות המטופלת, יופסקו לנשים מעל גיל 42, לאחר שבשלושה מחזורי טיפול עוקבים לא הגיעו לשלב החזרת עוברים, ולנשים מתחת לגיל    42 - לאחר ארבעה מחזורי טיפול. הוא הדגיש כי בכל המקרים בהם הופסק הטיפול בשל היעדר הפרייה ניתן להציע תרומת ביצית. ד"ר גיל אדמון, מנהל המחלקה למדיניות רפואית בחטיבת בתי החולים ב"כללית", הסביר כי הגבלת הגיל נובעת משיקולים בריאותיים מוכחים. 

בסיום הדיון, קראה הוועדה למשרד הבריאות לתקן את חוזר מינהל הרפואה, כך שלצד הגבלת הגיל הקבועה בחוזר, תתווסף האפשרות לרופא המטפל להמליץ על מתן טיפולי הפרייה במסגרת סל שירותי הבריאות מנימוקים רפואיים מיוחדים, גם אחרי גיל 45, לצד ציון סיכויי הטיפול.  

הוועדה אף ביקשה ממשרד הבריאות להנחות בתוך חודש את קופות החולים והרופאים המטפלים להעלות למודעות המטופלות את החשיבות שבשימור פוריות בגילאים מוקדמים, ולמשרדי הבריאות והאוצר לתעדף את מימון תרומת ביציות בישראל לקראת דיוני התקציב לשנת 2025.