הגנה מוקדמת בפני החיידק הקטלני: המרכז לבקרת מחלות האמריקני החליט להוריד את גיל החיסון המומלץ נגד חיידק הפנאומוקוק הגורם לדלקות ריאות מגיל 65 לגיל 50. השינוי מגיע לאחר שנצפתה עליה משמעותית בשנים האחרונות בתחלואה בחיידק גם בקרב מבוגרים בעשור השישי לחייהם.

בישראל, החיסון פרבנר אושר לשימוש לראשונה בשנת 2009, כשהחיסון המקורי סיפק הגנה כנגד 7 זנים של חיידק הפנאומוקוק. בשנת 2023 אושר לשימוש בישראל החיסון המעודכן פרבנר 20, שמספק הגנה רחבה יותר מפני 20 זנים של החיידק. 

משרד הבריאות עדיין לא החליט לאמץ את ההנחיה האמריקנית, אולם נוהג לאשר החלטות המתקבלות שם. החיסון בישראל מגיל 65 אינו מצריך הפניה או מרשם, וניתן לקבל אותו ישירות דרך האחות. אלה המבקשים להתחסן כבר בגיל 50, יכולים לעשות זאת באמצעות מרשם מרופא הקופה ורכישתו באופן פרטי בעלות של כ-280 שקלים.

חיידק הפנאומוקוק הוא אחד הגורמים המרכזיים לדלקות ריאות, דלקת קרום המוח, וזיהומים נוספים במערכת הנשימה. החיידק מועבר באמצעות טיפות רוק או נוזלי גוף, ולכן הוא מתפשט בקלות רבה באוכלוסייה. הזיהומים הנגרמים על ידי החיידק מסוכנים במיוחד לקשישים ולאנשים עם מערכת חיסונית מוחלשת, והם עלולים לגרום לסיבוכים חמורים ואף למוות.

החיסון פרבנר 20 נחשב ליעיל מאוד נגד הזנים השכיחים של חיידק הפנאומוקוק. בישראל זכאים לקבל כל מבוטחי הקופות מגיל 65 ומעלה או כאלה הסובלים ממחלות דיכוי חיסוני למנה אחת של פרבנר 20, גם אם חוסנו בעבר בחיסונים אחרים כמו פרבנר 13 או פנאומווקס. 

פרבנר. יעילות גבוהה נגד 20 זנים (צילום: שאטרסטוק)
פרבנר. יעילות גבוהה נגד 20 זנים (צילום: שאטרסטוק)

בתוך כך החלו קופות החולים בישראל לחסן בתרכיב המעודכן נגד הקורונה:  משרד הבריאות אישר את השימוש בחיסון המעודכן מתוצרת מודרנה המגן נגד הזנים הקודמים ובהם משפחת נגיפי האומיקרון, ונגד הזן החדש JN1 שהתפשט ברחבי העולם וגם בישראל. החיסונים ינתנו בכל הקופות במקביל למבצע חיסוני השפעת.

זן JN1 הוא אחד הווריאנטים החדשים של נגיף הקורונה שהתפתח מהתפשטות גלובלית נרחבת של זני אומיקרון הקודמים. וריאנט זה מתאפיין בשינויים נוספים בחלבון הספייק, המשמש את הנגיף לחדירה לתאי הגוף, ולכן יש לו פוטנציאל הדבקה גבוה יותר והתחמקות מסוימת מחיסונים קודמים. החיסון החדש, המבוסס על טכנולוגיית mRNA תוכנן להגן באופן ספציפי גם מפני זן זה, ובכך לספק רמת הגנה מרבית למתחסנים.

מבצע חיסוני הקורונה הנוכחי יוצא לפועל במקביל למבצע החיסונים נגד השפעת, והמלצת משרד הבריאות היא להתחסן בשני החיסונים יחד, ככל האפשר. על פי ההנחיות, ניתן לקבל את שני החיסונים באותו הזמן ללא צורך ברווח זמן בין החיסונים. הדבר נעשה במטרה להגדיל את כיסוי החיסון בקרב האוכלוסייה ולסייע בהגנה מפני תחלואה כפולה, הן של קורונה והן של שפעת, שמגבירה את הסיכון לסיבוכים, במיוחד בקרב אוכלוסיות בסיכון.