מהפכה בטיפול בחולי הסוכרת בישראל: שר הבריאות אוריאל בוסו אישר באופן רשמי לקופות החולים לספק את מערכת ה"לבלב המלאכותי" – מכשירים הבודקים בעצמם את רמות הסוכר ומזליפים אינסולין, גם למבוגרים מגיל 41 ומעלה.
עד כה המערכת הכוללת משאבה וסנסור ניתנו במסגרת סל הבריאות לחולי סוכרת מסוג 1 מתחת לגיל 41, בעוד שמעל גיל זה קופות החולים מימנו את הסנסור במסגרת מימון חוץ־סל. ההחלטה החדשה מרחיבה את הזכאות לסנסור לכלל החולים ללא מגבלות גיל, ומסדירה את מימון המערכת דרך משרד הבריאות.
הסנסור המדובר הוא חלק ממערכת היברידית המכונה כאמור "לבלב מלאכותי", המיועדת לחולי סוכרת סוג 1. מדובר במערכת המשלבת סנסור רציף לניטור רמות הסוכר בדם ומשאבת אינסולין, המספקים יחד פתרון אוטומטי ומתקדם לניהול הסוכרת. הסנסור מודד את רמות הסוכר בגוף באופן רציף ומשדר את המידע למשאבה, שמזריקה אינסולין בהתאם לצורך בצורה כמעט אוטונומית, בהתבסס על אלגוריתמים שונים.
המערכת מדמה את פעולת הלבלב, ותפקידה הוא לאזן את רמות הסוכר בדם בצורה אוטומטית, ובכך לצמצם את הצורך בהזרקות ידניות ובמדידות סוכר תכופות.
לפני אישור השר, הזכאות למערכת ההיברידית במעגל סגור הייתה מחולקת לפי קריטריונים ברורים. עד גיל 41, חולי סוכרת סוג 1 הזכאים למשאבת אינסולין ולסנסור היו מקבלים את המערכת ההיברידית בסל התרופות, אם הם משתמשים באינסולין קצר טווח למשך לפחות שישה חודשים ומקבלים המלצה מרופא מומחה או מרפאת סוכרת.
מגיל 41 ומעלה, חולי סוכרת היו נדרשים לקבל את המערכת מחוץ לסל, דרך מימון פרטי או דרך קופות החולים. כעת, בעקבות אישור שר הבריאות, הזכאות הורחבה כך שכל חולה סוכרת סוג 1 הזכאי לניטור סוכר רציף יוכל לקבל את המערכת, ללא הבדל גיל.
המערכת ההיברידית מאפשרת שיפור משמעותי בשליטה על רמות הסוכר, ובכך מפחיתה את הסיכון לסיבוכים ארוכי טווח כמו נזק לכליות, פגיעה בראייה ומחלות לב. ההחלטה הופכת את המערכת לזמינה יותר עבור כלל החולים, ומקלה על ניהול המחלה עבור האוכלוסייה הבוגרת. מבחינת קופות החולים, האישור הרשמי מסיר את הצורך במימון חוץ־סל ומסדיר את השימוש במערכת דרך משרד הבריאות.
"מחלת הסוכרת היא מכת מדינה וסובלים ממנה מאות אלפי ישראלים בגילאים שונים", אומר ל"מעריב" שר הבריאות אוריאל בוסו, "לאחרונה הוחלט במשרד הבריאות שמדינת ישראל תהיה מהיחידות בעולם לאשר את השימוש במשאבת האינסולין ההיברידית, שנחשבת למערכת מתקדמת מאוד, על מנת להקל על ההתמודדות של החולים במחלה ולהפחית את הסיכון להשלכותיה הקשות".
"לאורך השנים, חולי סכרת בני 41 ומעלה התרגלו שהמחלה מנהלת את אורחות חייהם", הוסיף בוסו, "שנים רבות שהם במרוץ מתמיד אחר הצורך הקיומי ממש שכרוך באיזון שבין רמת הסוכר בגוף לבין מינון האינסולין הנדרש כדי לחיות חיים נורמליים. באופן טבעי, ביום יום גוף האדם מושפע מתמורות שונות ורבות שעוברות עליו, החל מלחץ נפשי, שגרת חיים משתנה, חולי ועוד. אין יום שדומה למשנהו וכך גם כמות האינסולין הנדרשת".
"מערכת ה'לבלב המלאכותי' מאפשרת לחולים להפסיק לעסוק במחלה לאורך כל שעות היממה, לשמור על האיזון באמצעות מכשיר שמבצע ניטור על בסיס שעתי וכך להיות טרודים פחות ובריאים יותר", המשיך. "הרחבת הזכאות לשימוש במערכת המערכת, תוך תשלום השתתפות עצמית במחיר שווה לכל נפש, היא בשורה של ממש עבור החולים, עוזרת בשיפור של איכות חייהם ותבטיח להם חיים בטוחים ככל הניתן לצד המחלה".
ד"ר הדר דסקין־ביתן, מומחית לאנדוקרינולוגיה בשירותי בריאות כללית ובבית החולים בילינסון, בירכה על ההחלטה: "מדובר בבשורה גדולה מאוד עבור אלפי חולי סוכרת מסוג 1 בישראל. מערכת היברידית במעגל סגור, או 'הלבלב המלאכותי', היא המערכת המתקדמת ביותר כיום, המאפשרת גם הגעה לאיזון גליקמי מיטבי – ובכך למנוע סיבוכי סוכרת, ובנוסף מפחיתה את נטל הטיפול על אוכלוסיית חולי סוכרת מסוג 1 המתמודדים עם אתגרים טיפוליים רבים ומורכבים".
עוד הסבירה: "המערכות הזמינות בארץ במסגרת הסל הן 780 של חברת מדטרוניק וטנדם של חברת פדגיס. הן מאפשרות התראות ומניעה של מצבים מסכני חיים של היפוגליקמיה והיפרגליקמיה, מביאות לשיפור באיזון רמות הסוכר, תור שיפור ניכר באיכות החיים, עם פחות זריקות, פחות דקירות ופחות התלבטויות טיפוליות. אני מברכת על הרחבת הזכאויות המערכת ומקווה שנתבשר על הרחבות נוספות בהמשך במסגרת סל התרופות".