זיהום העור שמתפשט ברחבי ישראל: על פי נתונים שנאספו בלאומית שירותי בריאות בלעדי ל"מעריב", חלה עלייה משמעותית במספר האבחונים של מחלת העור אימפטיגו בישראל בשנת 2024 בהשוואה לשנים קודמות, בעיקר בילדים מתחת לגיל 3 מאזור ירושלים. הנתונים, שנאספו על ידי ד"ר אריאל ישראל, מנהל מכון המחקר בלאומית שירותי בריאות ומומחה לרפואת משפחה, מעידים על עלייה חריגה במספר מקרי המחלה, במיוחד בקרב ילדים ובאזורים מסוימים ברחבי הארץ.

האימפטיגו, הידוע כזיהום עור מדבק, מתבטא בפריחות ופצעים פתוחים הנגרמים על ידי חיידקי סטפילוקוקוס או סטרפטוקוקוס, במיוחד במזג אוויר חם ויבש שמאפשר לחיידקים להתפשט בקלות יתרה. המחלה מופיעה לרוב בקרב ילדים, אך במקרים מסוימים נצפית גם בקרב מבוגרים בעלי מערכת חיסון מוחלשת. זיהום האימפטיגו עשוי להתפשט במהירות במקומות בהם מתקיימת קרבה פיזית בין אנשים, כמו גני ילדים ובתי ספר, או במצבים שבהם העור פגיע יותר לחשיפה לחיידקים.

הנתונים מצביעים על כך שהעלייה המשמעותית נצפתה בעיקר בקרב ילדים בגילאים 4 עד 10. שיעורי ההדבקה הגבוהים ביותר אותרו בירושלים וסביבותיה, ואחריה באזור השפלה. ד"ר אריאל ישראל  מסביר כי ילדים בגילאים אלה נוטים להיחשף זה לזה במוסדות חינוך, דבר שמעלה את הסיכון להעברת המחלה. בנוסף, הם נוטים לגעת בפצע המזוהם ולהעביר את החיידקים מאדם לאדם דרך חפצים אישיים או במגע ישיר.

שני החיידקים הגורמים לזיהום (צילום: שאטרסטוק)
שני החיידקים הגורמים לזיהום (צילום: שאטרסטוק)

"אין הסבר מדעי חד משמעי לעליה במקרי האימפטיגו בישראל" מוסיף ד"ר ישראל, "ייתכן שמדובר בזנים של חיידקי האימפטיגו שפיתחו עמידות לאנטיביוטיקה, מה שמאפשר להם להתפשט ולגרום להדבקה באופן רחב יותר. גם מזג האוויר עשוי לשחק תפקיד, כפי שניתן לראות במרכיב העונתיות.

שינויים במזג האוויר יכולים לגרום ליובש בעור, מה שעשוי להקל על החיידק להתיישב על העור ולגרום לזיהום. בעונות מסוימות יש עלייה בעקיצות חרקים, אשר גורמות לגירודים. גירוד העור באזורי העקיצה עלול להחדיר את החיידקים לעור ולגרום לזיהום באזורים שנחשפו לגירוד".

אימפטיגו: שאלות ותשובות

מהו האימפטיגו ומהם הגורמים למחלה?  
האימפטיגו הוא זיהום עור מדבק שנגרם על ידי חיידקי סטפילוקוקוס או סטרפטוקוקוס. המחלה מתבטאת בפצעים פתוחים, שלפוחיות ופצעונים מוגלתיים על העור, במיוחד באזור הפנים, מאחורי האוזניים והידיים, ולעיתים יכולה להתפשט לחלקים נוספים של הגוף. החיידקים חודרים לעור דרך שריטות, עקיצות או פצעים קטנים, דבר שמקל עליהם לגרום לזיהום.

אצל מי המחלה נפוצה במיוחד?  
אימפטיגו נפוץ בעיקר בקרב ילדים בגילאים 4 עד 10, עקב הנטייה של ילדים לשחק קרוב ולהיחשף זה לזה בגני ילדים ובבתי ספר. עם זאת, מבוגרים הנמצאים במצבים של מערכת חיסון מוחלשת עלולים גם הם להידבק במחלה.

כיצד מועברת המחלה?  
האימפטיגו מועבר במגע ישיר עם פצעי החולה או דרך חפצים אישיים כמו מגבות וכלי אוכל. לכן, הקפדה על היגיינה אישית, שטיפת ידיים ושימוש במגבות אישיות יכולים להקטין את הסיכון להידבקות.

מהן אפשרויות הטיפול באימפטיגו?  
הטיפול באימפטיגו כולל משחות אנטיביוטיות לשימוש חיצוני, ובמקרים חמורים יותר גם אנטיביוטיקה הניטלת דרך הפה. חשוב להקפיד על טיפול תרופתי בהתאם להוראות הרופא כדי להבטיח ריפוי מלא ולמנוע התפתחות של זנים עמידים לאנטיביוטיקה.

האם המחלה מסוכנת או משאירה נזקים?  
ברוב המקרים, האימפטיגו אינו מסכן חיים והיא חולפת עם טיפול נכון. עם זאת, הזנחה או טיפול לא נכון עלולים לגרום להחמרה במצב העור, להדבקה חוזרת או להיווצרות סיבוכים.