המחיר הנפשי שגובה המחלה הקשה: מדי שנה מאובחנים בישראל כ-450 ילדים חולי סרטן חדשים, רובם המוחלט נזקק לטיפול פסיכולוגי בגין המחלה הקשה, הטיפולים האגרסיביים והנזקים הגופניים לטווח הארוך. אלא שרק עשירית מהם אכן מקבל סיוע נפשי.
בדיון משותף של וועדת הבריאות וזכויות הילד בכנסת, הציגה עמותת "גדולים מהחיים" את הנתונים הקשים, לפיהם כ-80% מהילדים המחלימים מסרטן זקוקים לטיפול פסיכולוגי, רובם לא יקבלו אותו. "חלת הסרטן ובעיקר הטיפולים שמקבלים הילדים החולים במסגרת המאבק להצלת חייהם, מותירים את רובם עם השפעות ארוכות טווח ועם לקויות התפתחותיות פיזיות, קוגניטיביות, נפשיות ורגשיות" אמרה אפרת ליכטמן, מנכ"לית עמותת "גדולים מהחיים".
"רבים מהילדים נותרים עם פגיעות פיזיות או נפשיות קשות" הוסיפה ליכטמן, "בקרב ילדים אלה שכיחות פגיעות מוטוריות, קוגניטיביות ופגיעות רגשיות ופסיכולוגיות, מטראומת המחלה וההתמודדות עימה, ומופיעות באחוזים גבוהים מאד. כ-18% מההורים וכ-10% מהילדים נשארים עם סימני טראומה ארוכת טווח, 30% מההורים ו- 22% מהילדים יפתחו סימני דיכאון וחרדה, ואילו 40% יתמודדו עם מצב רפואי כרוני בעקבות הסרטן".
אמהות לילדים שהחלימו, העידו כי במהלך המחלה וגם לאחריה, לא קיבל הילד ולא הם - שום ליווי פסיכולוגי, למרות המשבר הנפשי, נשירה מבית הספר ושבר בחיי ההורים.
ד"ר ירון סחר, מנהל אגף השיקום במשרד הבריאות, הודה בצורך ההכרחי של שיקום ילדים אלו, גם מרגע האבחנה, ולדבריו יש צורך במגוון מענים, הן בעת הטיפול עצמו, בהפסקות בין הטיפולים ובתמיכה בסיסית והן לאחר ההחלמה, בתמיכה ייעודית לילדים שהתגלו אצלם בעיות פיזיות או נפשיות.
סחר הוסיף כי צוות שהקים לאחרונה משרד הבריאות יחד עם "גדולים מהחיים" יבנה תוכנית שיקום סדורה עבור הילדים, אולם לא פירט את לוחות הזמנים והמענה שינתן לחולים.