אמריקה הולכת לבחירות ובראש הקמפיינים עומדות סוגיות הכלכלה והמהגרים, אבל אמריקה מתמודדת עם קשיים משמעותיים בתחומי הבריאות והרפואה: השמנת יתר קיצונית מהגבוהות בעולם, עישון מגיל צעיר, סוגיות ההפלות, והביטוחים הרפואיים הכושלים הם רק חלק מהאתגרים הרבים עמם יצטרך להתמודד הנשיא או הנשיאה הבאים.

ארצות הברית מוציאה כ-4.1 טריליון דולר בשנה על שירותי בריאות, המהווים כ-17.7% מהתוצר המקומי הגולמי (GDP), אך התוצאות רחוקות מלהשביע רצון. מחקר של קרן חבר העמים (Commonwealth Fund) מצא כי מערכת הבריאות האמריקאית מדורגת במקום האחרון מבין מדינות מפותחות רבות, כולל קנדה, אוסטרליה ובריטניה, בשלל תחומים כמו נגישות לטיפול ושוויון בריאותי. 

השמנה (צילום: אינגאימג')
השמנה (צילום: אינגאימג')

ההשקעה הגדולה במערכת הבריאות אינה מביאה לשיפור משמעותי במדדי בריאות, כמו תוחלת חיים, שהיא כיום כ-78.6 שנים בלבד בארצות הברית, נמוכה יותר מאשר במדינות מערביות אחרות.

אלה האתגרים המרכזיים בתחומי הבריאות והרפואה:

1. ביטוחי בריאות:
כ-51 מיליון אמריקאים חיים ללא ביטוח בריאות כלשהו, ועוד כ-25 מיליון סובלים מתת-כיסוי, כלומר, הביטוח שלהם אינו מכסה את כל הצרכים הרפואיים. בארצות הברית יש מערכת בריאות רבת פערים, בה ביטוח הבריאות תלוי במעסיקים, ובמקרים רבים אנשים מאבדים את הכיסוי שלהם במצבים של אבטלה או מעבר עבודה. כתוצאה מכך, עלויות הבריאות נופלות רבות על המטופלים עצמם, ומובילות לעומס כלכלי כבד. הנתונים מראים כי כ-18% מהאמריקאים נמנעים מלפנות לרופא או להמשיך טיפול רפואי בגלל עלויות גבוהות.

2. השמנת יתר:
כ-42% מהאמריקאים סובלים מהשמנת יתר, נתון שהולך וגדל עם השנים. השמנת יתר משפיעה על שיעורי תחלואה במחלות כרוניות כמו סוכרת סוג 2, מחלות לב וכלי דם וסוגי סרטן שונים. תוחלת החיים בארצות הברית נפגעת בעקבות רמות גבוהות של השמנת יתר, ודו"ח של המרכזים לבקרת מחלות ומניעתן (CDC) מציין כי הסיכון למוות כתוצאה מהשמנת יתר גבוה יותר ב-30%-40% בהשוואה לאנשים בעלי משקל תקין.

3. עישון:
שיעור העישון בקרב מבוגרים בארצות הברית ירד בעשורים האחרונים, אך עדיין עומד על כ-12.5% בקרב האוכלוסייה הבוגרת. העישון נחשב לאחד הגורמים העיקריים לתמותה מוקדמת בארצות הברית, כשהוא מוביל למחלות כמו סרטן הריאות, מחלות לב וכלי דם, ומחלות נשימה כרוניות. לפי ההערכות, העישון אחראי למותם של כ-480,000 אמריקאים מדי שנה, וגורם לנזק כלכלי של מאות מיליארדי דולרים בכל שנה. 

עישון, אילוסטרציה (צילום: אינג'אימג')
עישון, אילוסטרציה (צילום: אינג'אימג')

4. בריאות הנפש:
האתגרים בתחום בריאות הנפש הפכו לאחת הסוגיות הבוערות בארצות הברית, כאשר כ-20% מהאמריקאים מדווחים על תסמינים של בעיות נפשיות, כמו דיכאון וחרדה. נתוני ה-NIMH (המכון הלאומי לבריאות הנפש) מצביעים על כך שכ-7% מהמבוגרים בארה"ב סובלים מדיכאון קליני. עם זאת, רק חלק קטן מהם מקבל טיפול נאות, בעיקר בשל היעדר כיסוי ביטוחי מתאים ואי נגישות של שירותים בתחום זה.

5. התמודדות עם מגפות:
מגפת הקורונה חשפה את החולשות והפערים במערכת הבריאות בארה"ב. עם למעלה מ-1.1 מיליון מקרי מוות מאז תחילת המגפה, הצורך בחיזוק שירותי הבריאות הציבוריים, תשתיות רפואיות וציוד הכרחי הפך למובן מאליו. החולשה בתחום הבריאות הציבורית ניכרת גם בחוסר המוכנות למגפות עתידיות. 

נגיף הקורונה. ימשיך ליצור מוטציות (צילום: אינגאימג')
נגיף הקורונה. ימשיך ליצור מוטציות (צילום: אינגאימג')

6. פערים בריאותיים:
קיים פער משמעותי בנגישות ובאיכות הטיפול בין אוכלוסיות שונות. לדוגמה, בני מיעוטים ואתניים, ובפרט קהילת האפרו-אמריקאים וההיספאנים, סובלים מתחלואה גבוהה יותר במחלות כרוניות ומערכת תמיכה רפואית חלשה יותר. על פי מחקר של המכון לבריאות (CDC), אפרו-אמריקאים מועדים ב-50% יותר למחלות כמו יתר לחץ דם בהשוואה לאוכלוסיות אחרות.

עמדות המועמדים

במהלך כהונתו, דונלד טראמפ ניסה לבטל את חוק הבריאות של אובמה (Obamacare) ולהחליפו בתוכנית אחרת, אך לא הצליח לבטל את החוק במלואו. מאז הוא ממשיך לתמוך במודל שמבוסס על הפחתת רגולציה על חברות הביטוח והתרופות, בניסיון להוזיל עלויות למטופלים. טראמפ מאמין כי תחרות בין חברות ביטוח תוביל להוזלה בעלויות ולשיפור השירות. עם זאת, מדיניותו להפחתת ההוצאה הציבורית על בריאות מעוררת חשש בקרב אנשי המקצוע, שמעריכים כי צעדים אלה יפגעו במיוחד במעמד הביניים והנמוך.

קמלה האריס מצידה תומכת בהרחבת חוק הבריאות של אובמה, תוך יצירת תוספת לשירותי הבריאות הקיימים. האריס מדברת על הצורך בכיסוי בריאותי לכל אמריקאי, והיא תומכת ברפורמות המכוונות להרחיב את הכיסוי הביטוחי ולהפחית את העלויות עבור תרופות ומוצרים רפואיים. בנוסף, האריס מתחייבת לחזק את מערכת הבריאות הציבורית ולפעול להורדת עלויות בתחום התרופות – סוגיה בוערת לאור עליות מחירים חדות. 

דונלד טראמפ, קמלה האריס (צילום: REUTERS/Evelyn Hockstein and Octavio)
דונלד טראמפ, קמלה האריס (צילום: REUTERS/Evelyn Hockstein and Octavio)

הבחירות בארצות הברית עשויות לקבוע את הכיוון שמערכת הבריאות תיקח בשנים הקרובות. האתגרים המשמעותיים בתחום הבריאות, כולל נגישות לטיפול, השמנת יתר, עישון ופערים בריאותיים, מציבים צורך ברפורמות נרחבות וממוקדות. הבחירה בין טראמפ להאריס צפויה להשפיע לא רק על הכלכלה, סוגיית המהגרים והתמיכה בישראל, אלא גם על בריאותם הרופפת של תושבי ארץ האפשרויות הבלתי מוגבלות.