פקולטה לרפואה חדשה בישראל: היום (שלישי) אישרה המועצה להשכלה גבוהה את פתיחתו של בית ספר דינה רקנאטי לרפואה באוניברסיטת רייכמן, לאחר בחינה מעמיקה של "ועדת הלוי" ועמידה בכל דרישותיה. המחזור הראשון צפוי לצאת לדרך בחודש פברואר הקרוב ולמנות כ־80 סטודנטים מצטיינים שבתום ארבע שנים עתידים להשתלב במערכת הרפואה הישראלית. מחזור נוסף צפוי להיפתח בנובמבר 2025.  

בעוד האוניברסיטאות הציבוריות מתוקצבות 72 אלף שקלים לשנה לסטודנט, לימודי הרפואה ברייכמן לא יהיו מסובסדים, ושכר הלימוד לשנה במסלול החדש יעמוד על 98 אלף שקלים בשנה. ברייכמן אומרים ל"מעריב": "זה עדיין פחות ממוסדות מובילים בחו"ל, שעד כה היו האלטרנטיבה המרכזית, ואנחנו יותר מנברך על מענקים מהמדינה לסטודנטים לרפואה".

בית ספר דינה רקנאטי לרפואה באוניברסיטת רייכמן יסודו בתרומת קרן משפחת דינה ורפאל רקנאטי, והקמתו תוצאה של שיתוף פעולה בין המרכז הרפואי שיבא תל השומר, המרכז הרפואי רבין, שירותי בריאות כללית ומכבי שירותי בריאות. מקור היוזמה המשותפת היה בהכרה במחסור ההולך וגובר של רופאים עליו מתריעה מערכת הבריאות כבר שנים.

פרופ' אוריאל רייכמן (צילום: אוניברסיטת רייכמן)
פרופ' אוריאל רייכמן (צילום: אוניברסיטת רייכמן)

תוכנית הלימודים ברייכמן תכלול הוראה קלינית ברפואת הקהילה כבר מהשבוע הראשון ללימודים. רופאי העתיד יוכשרו בבתי החולים, במרפאות ובטיפול בחולים בביתם. הסטודנטים יוכשרו גם בתחומי הרפואה מרחוק – טלמדיסין, התופסת תאוצה מאז תקופת הקורונה בעולם וגם בישראל. 

בפקולטה הוקם גם מרכז סימולציה רפואית עם ציוד חדשני שיקנה מיומנויות מתקדמות, הכוללות אולטרסאונד ליד מיטת החולה, מערכות דימות, מעבדת VR ומעבדות מחקר נוספות. האוניברסיטה תיתן אפשרויות לסטודנטים לשלב יזמות, תקשורת מודרנית וקיימות.

"אוניברסיטת רייכמן נרתמה להרחבת האפשרויות ללימודי רפואה בארץ, כפי שהובילה בעבר את פתיחת שערי ההשכלה הגבוהה לרבים", אמר פרופ' אוריאל רייכמן, מייסד האוניברסיטה. "הפקולטה עתידה להיות מוסד מוביל בתחום ההוראה, היזמות והמחקר הרפואי. המשימה של הכשרת דור רופאים עתידי היא משימה חיונית בחברה הישראלית ואנו מודים על ההזדמנות ליטול חלק בהכשרת דור הרופאים העתידי". 

מרכז סימולציות רפואיות. הסטודנטים יתרגלו מצבים קליניים  (צילום: שאטרסטוק)
מרכז סימולציות רפואיות. הסטודנטים יתרגלו מצבים קליניים (צילום: שאטרסטוק)

"מדינת ישראל זקוקה לכ־2000 רופאים בכל שנה, אך מכשירה רק מחצית מהם", אמר פרופ' ארנון אפק, הדיקן המייסד של בית ספר דינה רקנאטי לרפואה באוניברסיטת רייכמן, "תוספת של כ־160 סטודנטים חדשים ב־2025 במחזור פברואר ומחזור אוקטובר שייפתחו באוניברסיטת רייכמן, ובהמשך כ־80 מידי שנה, תשנה את עתיד הרפואה בישראל. ראוי שטובי בננו ובנותינו, ביניהם אלה המשרתים כקצינים או חיילים קרביים שלחמו בגזרות השונות, ילמדו בבית הספר הטוב ביותר לרפואה בישראל במקום לנסוע לחו"ל לשווא".

בתוך כך ממתינים גם מכון וייצמן ואוניברסיטת חיפה לאישור המל"ג להקמת פקולטות לרפואה בתחומן. מכון וייצמן נמצא בשלבים מתקדמים לקראת האישור, עם תוכנית לימודים מוסדרת בה ינתן דגש על מחקר קליני. מהלך אישורי הקמת הפקולטות הוא חלק מיעד משרד הבריאות להעלאת מספר הסטודנטים לרפואה בישראל לכ־2,000 תלמידים בתוך חמש שנים, לעומת כ־1,100 תלמידים כיום. זאת על רקע המחסור ההולך וגובר ברופאות ורופאים בישראל, שצפוי להחמיר.

המכון ברחובות. הפקולטה לרפואה הצפויה הבאה (צילום: מכון ויצמן)
המכון ברחובות. הפקולטה לרפואה הצפויה הבאה (צילום: מכון ויצמן)