במאה ה־21, סוכרת מדורגת כאחת המחלות המרכזיות, המתקשרת בעיקר להרגלי חיים בלתי בריאים, הכוללים תזונה לא מאוזנת, צריכת יתר של מזונות מעובדים ותעשייתיים ומיעוט בפעילות גופנית. עם זאת, המחלה תועדה כבר בעת העתיקה. תיעודים מצריים משנת 1500 לפני הספירה מתארים סימנים אופייניים, כמו השתנה מוגברת ורעב עז.

בהיעדר אמצעי בדיקה מודרניים לסוכר בדם, האבחון התבסס על סימנים נראים לעין וחושיים, כולל בדיקת טעם השתן. הרפואה הסינית העתיקה השתמשה במונח "שתן מתוק" לתיאור המחלה, ופיתחה שיטות אבחון המבוססות על סימנים אלה. כבר אז ניתנה חשיבות רבה לטיפול תזונתי; ברפואה הסינית העתיקה נעשה שימוש בתה מקליפת עץ דקל ובצמחי מרפא מגוונים כניסיון לטפל במצבים דומים.

לאורך השנים התנהל ויכוח משמעותי בנוגע לכמות הפחמימות הרצויה בתפריט מטופלי הסוכרת. חלק טענו שיש להגדיל את הכמות כדי לפצות על אובדן הסוכר בשתן, בעוד אחרים דגלו בהגבלת צריכת הפחמימות. לקראת סוף המאה ה־19 התקבע תפריט דל פחמימות וקלוריות.
14 בנובמבר, אתמול, מצוין כיום הסוכרת הבינלאומי, תאריך המנציח את יום הולדתו של פרדריק גרנט בנטינג, רופא וביוכימאי קנדי. בנטינג זכה בפרס נובל לרפואה בשנת 1923 על גילוי האינסולין והחלת הטיפול בו בבני אדם.

מצבים וסוגים של סוכרת
כדי להבין את הרקע למחלה ולסיבותיה, יש להכיר את הכוחות הפועלים בה: גלוקוז, סוג של סוכר, ואינסולין, הורמון שמיוצר בלבלב. הגלוקוז מספק אנרגיה זמינה לאיברי הגוף, ואילו האינסולין נדרש כדי לאפשר לגלוקוז להיכנס לתאים - תאי הכבד, השרירים ורקמת השומן. סוכרת היא מצב שבו רמות הגלוקוז בדם גבוהות, עקב פגיעה בפינוי הגלוקוז מהדם לתאים.

טרום סוכרת: מצב זה מתרחש לפני התפתחות סוכרת סוג 2. בשלב זה רמות הסוכר בדם, לחץ הדם והתנגודת לאינסולין כבר גורמים לנזק לכלי הדם ופוגעים בתפקוד האיברים.

סוכרת סוג 1: מצב שבו הגוף אינו מסוגל לייצר מספיק אינסולין מפני שמערכת החיסון תוקפת את התאים המייצרים אינסולין בלבלב. זוהי מחלה אוטואימונית שהגורמים להתפתחותה עדיין אינם ברורים לחלוטין, אך מעורב בה שילוב של גורמים גנטיים (כמו היסטוריה משפחתית), תגובות חיסוניות וגורמים סביבתיים. למרות המחקר הנרחב בתחום, לא ניתן כיום לחזות או למנוע את התפתחות סוכרת סוג 1.
סוכרת סוג 2: מצב שבו הגוף לא מצליח להשתמש באינסולין בצורה יעילה כדי לווסת את רמות הסוכר בדם. במצב זה ישנה גם ירידה בכמות הפרשת האינסולין. לסוכרת סוג 2 יש לעיתים קרובות קשר לגורמי סיכון כמו השמנה ופעילות גופנית מועטה. בשונה מסוכרת סוג 1, היא לרוב מתחילה בגילים מבוגרים יותר.

סוכרת היריון: במהלך ההיריון עשויים להתרחש שינויים הורמונליים שמובילים לתנגודת לאינסולין. גורמים גנטיים ודפוסי התנהגות עשויים גם הם לתרום לסוכרת הריונית.

חלק מהמקרים יכולים להיות הפיכים. לדוגמה, אנשים עם טרום סוכרת יכולים למנוע הופעת סוכרת סוג 2 באמצעות תזונה מאוזנת, ירידה במשקל ופעילות גופנית סדירה. חולים עם סוכרת סוג 2 עשויים להגיע למצב של הפוגה, שבו רמות הסוכר בדם נשארות בטווח התקני במשך שישה חודשים לפחות ללא טיפול תרופתי, אלא בעזרת שינויים תזונתיים. סוכרת היריון לרוב חולפת לאחר הלידה, אך נשים שחלו בה נמצאות בסיכון מוגבר לחלות בסוכרת בעתיד.

לעומת זאת, סוכרת סוג 1 היא הפרעה אוטואימונית הדורשת מינונים יומיים של אינסולין לכל החיים. סוכרת סוג 1 בדרך כלל מופיעה בילדות ובנעורים, אך היא יכולה להתפתח גם בגיל מבוגר יותר. לעומתה, סוכרת סוג 2 נוטה להופיע בגילים מבוגרים יותר, בעיקר מעל גיל 45, אבל יכולה להתרחש גם בגילים צעירים אם יש גורמי סיכון כמו השמנה או חוסר בפעילות גופנית. למשך זמן המחלה ואיזון הסוכר יש השפעה על סיבוכים נלווים.

סיבוכים בסוכרת סוג 1 ובסוכרת סוג 2 הם דומים, ונגרמים לרוב כתוצאה מהפרת האיזון ברמות הגלוקוז בדם, מה שעלול להוביל לנזק מצטבר לכלי דם קטנים וגדולים: פגיעה בכליות עד כדי אי־ספיקת כליות, בעיות בעיניים עד כדי עיוורון, פגיעות עצביות בעיקר ברגליים (נוירופתיה) ולעיתים אף קטיעת גפיים. גם כלי הדם הגדולים נפגעים, דבר שעשוי להוביל לטרשת עורקים ולמחלות לב וכלי דם, בעיות מפרקים, עור, שיבוש פעילות מערכת העיכול ופגיעה בתפקוד המיני.

מאפליקציות ועד Ozempic
בין החידושים האחרונים בתחום הסוכרת ניתן למנות פיתוחים חדשים לטיפול בטרום סוכרת מסוג 1, כמו טיפול בתרופה טפליזומאב, ומטרתו עיכוב התפתחות המחלה. בין החידושים האחרונים גם פיתוחים חדשים של אינסולין עם זמן פעולה קצר יותר ושיפור במינונים, המאפשרים שליטה טובה יותר ברמות הסוכר בדם.

תרופות מקבוצת GLP-1, כמו סמגלוטייד (Ozempic) ולירגלוטייד (Victoza), הוכחו כיעילות בהפחתת משקל ובשיפור רמות הסוכר בדם עם פחות תופעות לוואי. כמו כן נחשפו מערכות ניטור סוכר מתקדמות המאפשרות ניטור רציף של רמות הסוכר בדם עם התרעות בזמן אמת, מה שמסייע בשיפור השליטה על הסוכרת; טכנולוגיות ניהול סוכרת, כולל אפליקציות ופתרונות טכנולוגיים, עוזרות למטופלים לעקוב אחרי התזונה, הפעילות הגופנית ורמות הסוכר בדם. בתחום הגנטיקה, מחקרים פותחים אפשרויות לטיפול מותאם אישית שמבוסס על מאפיינים גנטיים של המטופלים, ופיתוחים ניסיוניים בתרופות חדשות עשויים לשפר את הטיפול בסוכרת סוג 1 וסוג 2.

חשוב: ליווי תזונתי מקצועי
המזון הוא מהגורמים המכריעים בהשפעתו על רמות הסוכר בדם. האיזון תלוי במה שאוכלים, כמה אוכלים ומתי אוכלים. מסיבה זו, ליווי תזונתי הוא חיוני לאנשים עם סוכרת, והתזונאית היא דמות מפתח בצוות המטפל.

רבים מהמאובחנים בסוכרת חוששים שנגזר עליהם להיפרד מהנאות האכילה ולאמץ משטר תזונה קפדני שכולל ירידה במשקל - אך לא כך הדבר בהכרח. אנשים עם סוכרת יכולים לאכול לשובע ולטעום ממגוון תבשילים. זהו מסע ממושך ואינדיבידואלי. כל אדם והסוכרת הייחודית לו, כל אחד והתאמות התזונה שמתאימות עבורו.

תפקיד התזונאית אינו להחליט עבורכם מה לאכול, אלא להדריך בעקרונות התזונה המאוזנת ולהעניק כלים לאיזון רמות הסוכר.