התפרצות תחלואת החצבת נמשכת ברחבי העולם: בשנת 2023, זינק מספר מקרי החצבת הגלובליים ב-20%, ל-10.3 מיליון מקרים מדווחים, כך לפי הערכות של ארגון הבריאות העולמי (WHO) ומרכזי הבקרה על מחלות בארה"ב (CDC). עלייה זו קשורה באופן ישיר לכיסוי חיסוני בלתי מספק ברחבי העולם. על פי הדיווח, יותר מ-22 מיליון ילדים לא קיבלו את המנה הראשונה של חיסון החצבת בשנה שעברה, ורק 74% מהילדים קיבלו את המנה השנייה המומלצת.
חצבת, אחד הנגיפים המדבקים ביותר המוכרים לאדם, ניתנת למניעה באמצעות חיסון פשוט. לפי ארגון הבריאות העולמי, כיסוי חיסוני של לפחות 95% בשתי מנות נדרש בכל מדינה ובכל קהילה כדי למנוע התפרצויות ולשמור על האוכלוסייה מפני המגפה. עם זאת, הנתונים מעידים על כך שאנו רחוקים מהיעד הזה, מה שמותיר מיליוני ילדים בסיכון להידבק במחלה שעלולה להוביל לסיבוכים חמורים ואף למוות.
57 מדינות חוו התפרצויות חצבת גדולות או שיבושים משמעותיים במניעתן במהלך 2023, מה שמייצג עלייה של כמעט 60% לעומת 36 מדינות ב-2022. אזורים כמו אפריקה, המזרח התיכון, דרום-מזרח אסיה ואירופה חוו עליות חדות במספר המקרים. כמעט מחצית מהמקרים החמורים התרחשו באפריקה, שבה שיעור ההתחסנות נמוך במיוחד.
למרות הירידה הקלה בתמותה (8%) בשנת 2023, עדיין מתו 107,500 בני אדם, מרביתם ילדים מתחת לגיל חמש. מדינות עם מערכות בריאות מפותחות יותר הצליחו לצמצם את שיעור התמותה בזכות גישה לטיפול רפואי טוב יותר ותזונה מספקת.
גם בישראל נרשמת עלייה מדאיגה במקרי החצבת, בעיקר בקרב אוכלוסיות שאינן מחוסנות. ההתפרצויות המשמעותיות ביותר נצפו באזורי ירושלים ובית שמש, בעיקר בקרב אוכלוסיות חרדיות שבהן שיעורי ההתחסנות נמוכים. בנוסף, בפזורות הבדואיות בדרום נרשמו מקרים רבים בשל חסמי גישה לשירותי בריאות וחיסונים.
משרד הבריאות מדווח על שורה של צעדים שננקטו להגברת המודעות, בהם מבצעי חיסון ייעודיים לאוכלוסיות בסיכון. עם זאת, האתגר נותר משמעותי במיוחד כאשר מדובר בקבוצות שאינן נגישות בקלות או מחזיקות בעמדות אנטי-חיסוניות.
החצבת נמנית על המחלות הקטלניות ביותר בעולם, אך גם אחת הניתנות למניעה באופן אפקטיבי. חיסון החצבת, שקיים כבר מעל 50 שנה, הציל מיליוני חיים ומהווה את האמצעי היעיל ביותר למניעת התפשטות המחלה. למרות זאת, הארגון מזהיר כי המטרה העולמית של חיסול החצבת עד 2030 נמצאת בסכנה בשל הכיסוי החיסוני החלקי.
הקריאה של ארגון הבריאות העולמי היא ברורה: על כל המדינות לפעול להגברת הכיסוי החיסוני, לחזק את מערכות המעקב אחרי התפרצויות, ולהבטיח שכל ילד יקבל את שתי מנות החיסון הנדרשות.