שולחנות עמידה מתכווננים הפכו בשנים האחרונות למוצר מבוקש במשרדים ובבתים ברחבי העולם. שולחנות חשמליים אלו, שמאפשרים מעבר קל מישיבה לעמידה, נתפסים כפתרון לבעיות הבריאותיות הנגרמות מישיבה ממושכת מול מחשב. היצרנים מבטיחים יתרונות רבים, כמו שיפור בבריאות הלב והפחתת סיכון למחלות מטבוליות, אך מחקר חדש שפורסם לאחרונה בכתב העת הבינלאומי לאפידמיולוגיה מציג תמונה מורכבת יותר.  

המחקר, שבוצע על ידי חוקרים ממוסדות מובילים, בחן את הקשרים בין ישיבה, עמידה וזמן נייח לבין התחלואה במחלות לב וכלי דם ובמחלות אורטוסטטיות סירקולטוריות. בעוד שמחקרים קודמים רמזו שעמידה עשויה לשפר מדדים מטבוליים ולעזור במניעת מחלות, הנתונים במחקר הנוכחי מעלים ספקות באשר ליעילות העמידה הממושכת.

מחלות אורטוסטטיות סירקולטוריות כוללות מצבים רפואיים הנובעים מבעיות בזרימת הדם בוורידים, בעיקר בעת שינויי תנוחה. מחלות אלו כוללות ירידת לחץ דם אורטוסטטי – ירידה פתאומית בלחץ הדם במעבר מישיבה לעמידה, דליות ברגליים, אי ספיקה ורידית כרונית שמונעת זרימת דם תקינה חזרה ללב, וכן כיבים ורידיים – פצעים כרוניים הנגרמים מבעיות אלו.

החוקרים בחנו נתונים מ-83,013 משתתפים בבריטניה בגיל ממוצע של 61 שנים. המשתתפים ענדו אקסלרומטרים – חיישני תנוחה, שסיפקו מידע מדויק על משך הזמן שהם מבלים בישיבה ובעמידה בכל יום. מחלות הלב וכלי הדם שנבחנו כללו מחלות לב כליליות, אי ספיקת לב ושבץ. מחלות אורטוסטטיות כללו שינויי לחץ דם, דליות, אי ספיקה ורידית כרונית וכיבים ורידיים.

עמידה ממושכת. סכנה לכלי הדם (צילום: שאטרסטוק)
עמידה ממושכת. סכנה לכלי הדם (צילום: שאטרסטוק)
 

לאחר מעקב של כשבע שנים, החוקרים זיהו 6,829 מקרים של מחלות לב וכלי דם ו-2,042 מקרים של מחלות אורטוסטטיות. הניתוח הסטטיסטי העלה כי זמן ישיבה ממושך קשור באופן ברור לסיכון מוגבר לשתי קבוצות המחלות. לדוגמה, משתתפים שישבו מעל 10 שעות ביום היו בסיכון מוגבר למחלות אורטוסטטיות ב-26 אחוזים לכל שעה נוספת מעבר לסף זה. גם מחלות הלב וכלי הדם הראו עלייה בסיכון של כ-15 אחוזים לכל שעה נוספת מעל 10 שעות ישיבה.

מנגד, עמידה ממושכת מעל שעתיים ביום לא הפחיתה את הסיכון למחלות לב וכלי דם, אלא דווקא העלתה את הסיכון למחלות אורטוסטטיות. החוקרים מצאו כי לכל חצי שעה נוספת של עמידה מעל לסף זה, חלה עלייה של 11 אחוזים בסיכון למחלות אלו.  

המסקנה המרכזית של החוקרים היא שעמידה ממושכת אינה משפרת את בריאות הלב ואינה מהווה תחליף לישיבה ממושכת. יתרה מזאת, היא עשויה אף להגביר את הסיכון למחלות אורטוסטטיות. החוקרים מדגישים כי זמן נייח, בין אם בישיבה או בעמידה, הוא הבעיה המרכזית שיש לטפל בה.  

החוקרים ממליצים לשלב תנועה יומיומית במקום להסתפק בעמידה בלבד. הליכות קצרות, תרגילי מתיחה ושבירת שגרה של זמן נייח לאורך היום עשויות להפחית את הסיכונים הבריאותיים. מסקנות המחקר מעלות ספקות לגבי הטרנד של שולחנות מתכווננים, המציעים פתרון לכאורה פשוט לבעיה מורכבת הרבה יותר. המפתח לבריאות טובה יותר הוא לא רק לשבת פחות, אלא לנוע יותר.