הרפואה לא מודדת נכון לחץ דם בנשים וזה עלול לסכן את חייהן: מחקר חדש בהובלת המרכז הרפואי שיבא מצא כי ערכי לחץ דם שנחשבו עד כה תקינים אצל נשים, מגבירים את הסיכון לשבץ מוחי. לאור הממצאים סבורים החוקרים כי יהיה צורך לשנות את הערכים התקינים של לחץ הדם. המחקר נערך על ידי פרופ׳ גלעד טוויג ממכון גרטנר וד"ר בוריס פישמן ממרכז הלב במרכז הרפואי שיבא-תל השומר, בשיתוף חוקרים מאוניברסיטאות אריאל, רייכמן, ת"א, העברית, הטכניון, NYU, ממשרד הבריאות ומחיל הרפואה.

לחץ דם הוא הלחץ המופעל על כלי הדם בעת תפקוד הלב. הוא מורכב משני ערכים: לחץ דם "סיסטולי", המספר הגבוה מבין השניים, מתייחס ללחץ של זרם הדם על העורקים בעת התכווצות הלב, ולחץ דם דיאסטולי, המספר הנמוך מבין השניים, הוא לחץ זרם הדם על העורקים בעת התרפות הלב. לחץ דם גבוה מכונה "הרוצח השקט" משום שהוא אינו נותן סימנים, עד לפגיעה הרסנית במוח, בלב, בכליות ובאיברים נוספים.

המחקר החדש הוצג השבוע בכנס הקרדיולוגי האמריקאי בשיקגו ופורסם במקביל בעיתון NEJM Evidence. הוא נערך על בסיס מידע שהצטבר במשך כ-28 שנים, ממנו עולה כי נשים עם ערכי לחץ דם המוגדרים לכאורה כתקינים, נמצאות בסיכון גבוה יותר לשבץ מוחי מאשר גברים. הסיבה ככל הנראה נעוצה בהתבססות על ערכי נורמה שנקבעו על סמך מחקרים שכללו בעיקר גברים.

מד לחץ דם. שיקוף חשוב למצב הבריאות  (צילום: שאטרסטוק)
מד לחץ דם. שיקוף חשוב למצב הבריאות (צילום: שאטרסטוק)

החוקרים הראו כי בבנים צעירים (בגילי 16 עד 19) לחץ דם דיאסטולי מעל 80 ממ"כ מעלה בצורה משמעותית את הסיכון לאירוע מוחי בגיל צעיר (פחות מ-52), אך בבנות הסיכון לאירוע מוחי זה היה מוגבר גם כשלחץ הדם הדיאסטולי היה מעל 70 ממ"כ. בניגוד לסיכון הנובע מלחץ דם דיאסטולי מעל 80 ממ"כ, לחץ דם סיסטולי מעל 120 ממ"כ לא היה גורם סיכון לאירוע מוחי בגיל צעיר.

החוקרים מצאו עוד שבגילים צעירים אחד ממרכיבי לחץ הדם, הדיאסטולי (המספר ה"נמוך" מבין שני ערכי לחץ הדם), הוא בעל משקל משמעותי יותר בניבוי סיכוי עתידי לשבץ. הממצאים הללו לדעת החוקרים, מחזקים את הצורך בסקירת לחץ דם בגיל צעיר, תוך התייחסות להבדל בין המינים.

פרופ' גלעד טוויג, ראש צוות החוקרים, אמר ל"מעריב" כי בכל העולם ישנה עליה משמעותית בשבץ מוחי בקרב אנשים לפני גיל 50, במיוחד בקרב נשים צעירות, וכי המחקר מצביע על הצורך בהגדרה מדויקת יותר של ערכי לחץ דם תקין, שנקבעו עד כה על בסיס מדידות מגברים.

"מאז פיתוח המכשיר הראשון במאה ה-19 ועד היום, מדידת לחץ הדם נותרה מדידה חשובה ביותר לשיקוף המצב הבריאותי של האדם, גם בעידן המודרני והטכנולוגי של היום", אומר פרופ' טוויג. "במחקר שלנו הגדרנו את תחום ערכי הלחץ דם שמעלים סיכון לשבץ מוחי, גם כאשר הערכים נראים לכאורה לא גבוהים במיוחד. הממצאים הללו מדגישים את הצורך לערוך מדידות לחץ דם תקופתיות בהתאם להנחיות המקובלות בעולם ובישראל, ובכל מקרה של ערכים לא תקינים יש צורך לעקוב אחר הממצאים. ערכים לא תקינים עלולים להוות לאורך זמן 'פצצת זמן מתקתקת' ומסכנת חיים".