החורף והקיץ בישראל לא משנים רק את מזג האוויר – הם משנים גם את הדרך שבה הגוף שלנו פועל. על פי דו״ח נתונים חדש של חברת הבריאות המטבולית Lumen, שנאספו מכ־8,000 משתמשים בישראל, חילופי העונות משפיעים בצורה משמעותית על המטבוליזם: בחורף הגוף שורף יותר פחמימות, בעוד שבקיץ הוא מתמקד בשומנים – שינוי שמדגיש את הצורך בהתאמות בריאותיות לאורך השנה.

המטבוליזם, תהליך חילוף החומרים בגוף, קובע כיצד הגוף ממיר מזון לאנרגיה ומשפיע על תפקוד מערכות הגוף – שמפיק אנרגיה משני מקורות עיקריים: פחמימות ושומנים.

מחקר חילוף החומרים. צועדים יותר בין הטיפות (צילום: שאטרסטוק)
מחקר חילוף החומרים. צועדים יותר בין הטיפות (צילום: שאטרסטוק)

כדי להבין את ההשפעה של עונות השנה על הגוף, נאספו נתונים ממשתמשי Lumen בשתי תקופות נפרדות: חודשים חמים בשנת 2023 – יוני עד ספטמבר, וחודשים קרים בשנת 2024 – נובמבר עד פברואר. התקופות נבחרו כך שיהיו מספיק ארוכות כדי לשקף את השפעת העונה. מרווח של ארבעה חודשים בין התקופות נועד להבטיח הפרדה ברורה בין ההשפעות של כל עונה.

במהלך התקופות האלו נבדקו שני סוגי נתונים: נמדדו נשימות הבוקר – נשיפות שנועדו לבדוק את המצב המטבולי שבו מתעורר המשתמש לאחר צום לילה ומנוחה. במקביל נלקחו נתונים על צריכת פחמימות, צעדים יומיים ושעות שינה. 

המכשיר של לומן מודד מטבוליזם. במסגרת הבדיקה, המשתמש נושם לתוך המשאף בבוקר כשהוא נמצא בצום, מקבל ביו־פידבק מיידי על המטבוליזם שלו (במה הגוף משתמש, שומנים, פחמימות או היחס ביניהם), תובנות על מה השפיע על המטבוליזם שלו ומקבל מערכת המלצות יומיות אישיות וכן דוגמא לארוחות על מנת לעזור לו ליישם את ההמלצות.

במסגרת הדו״ח, שבחן שינויים עונתיים, נמצא כי שריפת השומן של הישראלים יורדת ב־12% בחורף לעומת הקיץ, נתון המעיד על כך שהגוף משתמש יותר בפחמימות בחורף להפקת אנרגיה. אנאליזה מעמיקה יותר מראה כי השינוי קשור לעלייה בצריכת הפחמימות ולירידה בפעילות הגופנית בעונה הקרה.

פעילות גופנית, אילוסטרציה (צילום: אינג אימג')
פעילות גופנית, אילוסטרציה (צילום: אינג אימג')

בנוסף, הישראלים צורכים בממוצע 115.9 גרם פחמימות נטו ביום בחורף, לעומת 96 גרם בלבד בקיץ – נתון המהווה עלייה של 20%. מבחינת פעילות גופנית, בעוד שבמדינות רבות מספר הצעדים היומיים עולה בקיץ, בישראל המגמה הפוכה. בחודשי הקיץ, הישראלים צועדים 7,000 צעדים בלבד, ירידה של 12% במספר הצעדים היומיים לעומת החורף שמביא עמו 8,200 צעדים בממוצע ליום. לשם השוואה, בארה"ב מבצעים כ־5,000 צעדים ביום.

ואם מחפשים יציבות, משך השינה וזמני הקימה בישראל לא משתנים משמעותית בין העונות. ישראלים ישנים בממוצע 7.5 שעות בלילה ומתעוררים בסביבות השעה 6:45 בבוקר.

״נתוני הדו"ח מצביעים על כך שהבריאות המטבולית בישראל מושפעת באופן משמעותי מחילופי העונות", הסבירה ד״ר מירב מור, דוקטורנטית לפיזיולוגיה ומייסדת־שותפה בחברת הבריאות המטבולית Lumen.

"בעוד בחורף הגוף שורף יותר פחמימות כדי לשמור על חום, בקיץ הוא מתמקד יותר בשומנים בזכות הפחתת הצורך בהוצאה אנרגטית לשמירה על חום. מעבר לכך, חשיפה מוגברת לאור השמש בקיץ והגברת ייצור ויטמין D תומכים בתפקוד חילוף החומרים, בעוד שבחורף הקור והימים הקצרים עשויים להפחית את המוטיבציה לפעילות גופנית. גם התיאבון משתנה, כשבחורף קיימת נטייה לצרוך מאכלים עשירים יותר בפחמימות המשפיעים על חילוף החומרים".

פחמימות, לחם (אילוסטרציה) (צילום: אינגאימג')
פחמימות, לחם (אילוסטרציה) (צילום: אינגאימג')