זו הייתה המחלה הקטלנית שהרגה יותר גברים בשנות השמונים ובהמשך גם נשים שדבקו, אלא שכיום מחלת האיידס הפכה לכרונית בזכות האבחון המוקדם, הטיפולים המונעים והתרופות החדשניות, שחלקן ניתנות גם בזריקה אחת לחודשיים ללא צורך בנטילת גלולות יומיות.
לרגל יום האיידס הבינלאומי שמצוין ברחבי העולם, ובסיועה של ד"ר הילה אלינב, מומחית למחלות זיהומיות ומנהלת היחידה לרפואת האיידס במרכז הרפואי הדסה עין כרם, הנה כל התשובות לשאלות החשובות על הנגיף.
מה ההבדל בין HIV לאיידס?
וירוס ה-HIV הוא הנגיף עצמו, ובשמו המדויק - "נגיף הכשל החיסוני באדם". אנשים שנדבקו בנגיף נקראים נשאים. הנגיף בגופם לא גרם למחלה, והם עשויים לשאת אותו גם חודשים ושנים, ללא תסמינים. כאשר מערכת החיסון כושלת ומופיעים תסמינים זוהי מחלת האיידס.
מהי תקופת החלון?
תקופת החלון היא הזמן שבין ההדבקה בנגיף HIV לבין המועד שבו ניתן לאתר את ההדבקה בבדיקת דם הכוללת זיהוי של חלבונים של הנגיף ונוגדנים שהגוף מייצר. בדרך כלל מדובר על כשלושה שבועות, אך ייתכן שהזמן ישתנה בין אנשים. תוצאה שלילית בבדיקה במהלך תקופה זו אינה שוללת לחלוטין הדבקה.
מה תסמיני המחלה?
נגיף ה-HIV משפיע על הגוף בשלבים שונים, כאשר השלבים המוקדמים של ההדבקה עשויים להיראות כמו מחלה נגיפית חולפת, אך הם עשויים לשמש כתמרור אזהרה למי שהיה חשוף לסיכון להדבקה.
שלב ההדבקה הראשוני, ימים עד שבועות לאחר ההדבקה, הוא השלב שבו הנגיף מתרבה בגוף במהירות. כ-50 עד 70% מהנדבקים חווים תסמינים המזכירים מחלת שפעת או מחלת חום נגיפית אחרת, ואלו כוללים חום גבוה, כאבי שרירים ומפרקים, עייפות קשה, כאב גרון, בלוטות לימפה נפוחות, פריחה עורית לא ספציפית לעתים מגרדת, וכאבי ראש. תסמינים אלו נמשכים בדרך כלל בין מספר ימים למספר שבועות, אך ישנם אנשים שאינם חווים תסמינים כלל בשלב זה.
לאחר השלב הראשוני, הנגיף עובר למצב "שקט" בגוף ויכול להימצא בגוף במשך שנים ללא תסמינים מורגשים. למרות זאת, הנגיף ממשיך לפגוע במערכת החיסון.
תמרורי אזהרה נוספים כוללים הופעת זיהומים חוזרים ונשנים כמו פטרת פה או דלקות עור, פטרת בציפורניים, בלוטות לימפה נפחות לאורך זמן. ללא טיפול החולה יפתח איידס שיכול להתבטא במגוון רחב של תסמינים ביניהם ירידה בלתי מוסברת במשקל, חום ממושך או הזעה לילית שאינה מוסברת על ידי גורמים אחרים, מחלות זיהומיות נדירות ואף ממאירות.
כיצד מתבצעת בדיקת HIV?
הבדיקה מתבצעת באמצעות בדיקת דם או בדיקה מהירה שניתן לבצע במרכזים רפואיים. הבדיקה מזהה נוגדנים נגד HIV או חלבון של הנגיף. מומלץ להיבדק לאחר כל מגע מיני לא מוגן או חשיפה אפשרית לנגיף.
מהו CD4 ומהו תפקידו?
CD4 הוא סוג של תאי דם לבנים השייכים למערכת החיסון, המשמשים כמדד לתפקודה. נגיף ה-HIV מתרבה בתאים אלו וגורם להרס שלהם במספר דרכים. כשהמספר שלהם יורד מתחת לרמות מסוימות (למשל 200 תאים למיקרוליטר), עולה הסיכון לזיהומים חמורים.
CD8, לעומת זאת, הם תאי דם לבנים שמסייעים בהשמדת תאים נגועים בנגיפים תאי סרטן ועוד. היחס בין CD4 ל-CD8 יכול לשמש כמדד למעקב אחר מצב מערכת החיסון.
כיצד נבדלים PEP ו-PrEP וכיצד משתמשים בהם?
PEP – קיצור של Post-Exposure Prophylaxis הוא טיפול חירום שניתן עד 72 שעות לאחר חשיפה אפשרית ל-HIV. מדובר בקוקטייל תרופתי שנלקח במשך 28 ימים, שנועד למנוע את ההדבקה בנגיף לאחר חשיפה משמעותית במי שאינו מוגן באמצעות Prep.
PrEP - קיצור של Pre-Exposure Prophylaxis הוא טיפול מניעתי עבור אנשים בסיכון גבוה להדבקה, הכולל תרופות כמו Truvada. התרופה נלקחת באופן יומיומי או לפי לוח זמנים מותאם כדי להפחית משמעותית את הסיכון להדבקה. תכשירים נוספים ארוכי טווח הניתנים בזריקות, הוכחו כיעיל מאד, אך עדיין לא רשומים בארץ לצרכי מניעה אלא לטיפול בלבד במי שכבר נדבק.
כיצד נדבקים ואיך לא נדבקים ב- HIV?
הנגיף מועבר דרך דם, נוזל זרע, הפרשות נרתיקיות או חלב אם. רוב ההדבקות מתרחשות במגע מיני לא מוגן, שיתוף מחטים מזוהמות או מעבר מאם לתינוק במהלך לידה או הנקה. לא ניתן להידבק דרך מגע יומיומי, לחיצות ידיים, נשיקות, שימוש בכלי אוכל משותפים או דרך זיעה, רוק, שתן וצואה.
מהו הקוקטייל התרופתי?
הטיפול המשולב המכונה "קוקטייל התרופות", כולל מספר תרופות שפועלות יחד כדי לדכא את התרבות הנגיף בגוף. הטיפול מאפשר לנשאים לשמור על מערכת חיסון חזקה ומפחית את הסיכון להדבקה. מי שמטופל היטב- כמות הוירוס בדמו אינו מדידה והוא קרוי "אנדטקטבל". מי שהינו אנדטקטבל" אינו מדבק כלל ביחסי מין לא מוגנים.
מהי הזריקה שמחליפה את הקוקטייל?
מדובר בשני תכשירים אנטי ויראליים הניתנים באותו זמן, המאושרים גם בישראל וניתנים לנשאים אחת לחודשיים, במקום נטילת תרופות מדי יום.
הזריקות מאפשרת לא רק הגנה בפני המחלה ויעילות גבוהה מאוד בשמירת הנשאים כ"אנדטקטבל", אלא גם מרווח נשימה רגשי שמאפשר להם לחזור לחיי השגרה מבלי לשקוע מדי יום בנגיף המקנן בהם. נסיון עולם הרפואה מראה שנשאים רבים ששקעו בדיכאון לאחר ההדבקה, השתפרו נפשית באופן ניכר עם המעבר לזריקות.
מהו הסיכון במין אוראלי?
מין אוראלי נחשב לפחות מסוכן מהדבקה במין וגינלי או אנאלי, אך עדיין קיים סיכון מסוים, בעיקר אם יש פצעים או כיבים בפה. שימוש בקונדומים או חסמי שיניים מפחית את הסיכון.
האם ניתן להביא ילדים בריאים כשאחד ההורים נשא?
טיפול המביא את המטופל או המטופלת למצב של "אנדטקטבל" מונע הדבקה של בן הזוג ביחסי מין ואין צורך יותר בטכנולוגיות מתקדמות על מנת להרות הואיל וניתן לקיים יחסי מין ללא קונדום. סיכוי ההדבקה של העובר או התינוק, כאשר האם מטופלת במהלך ההיריון והעומס שלה הוא בלתי מדיד כל ההיריון, נמוכים מ-0.3%.
האם קונדומים מונעים הדבקה?
כן, קונדומי לטקס יעילים ב-98%-100% במניעת הדבקה ב- HIV כאשר משתמשים בהם נכון וללא נזק פיזי לקונדום.
מה עלי לעשות אם אובחנתי כנשא?
• פנה למומחה למחלות זיהומיות כדי להתחיל בטיפול תרופתי בהקדם.
• שמור על אורח חיים בריא, כולל תזונה נכונה והימנעות מאלכוהול ועישון.
• השתמש באמצעים בטוחים והקפד על הטיפול התרופתי כדי למנוע הדבקה של אחרים.
• הצטרף לקבוצות תמיכה כדי להתמודד רגשית עם האבחון.
האם אפשר להחלים מהנגיף?
אמנם כיום אין תרופה שמרפאת לחלוטין את המחלה, אך הטיפול התרופתי המתקדם מאפשר לחיות חיים מלאים ובריאים, כאשר הנגיף נשמר ברמות בלתי ניתנות לגילוי.