בשורות מעט מעודדות בצל מלחמת חרבות ברזל: נתוני משרד הבריאות המתפרסמים לרגל יום האיידס הבינלאומי מגלים כי בשנת 2023 חלה ירידה של 11% במספר המקרים החדשים של הדבקות ב-HIV בישראל. על פי הנתונים שיעור היארעות המחלה בישראל נמוך ביחס לממוצע במדינות מערב אירופה וצפון אמריקה.

כמדי שנה, מפרסמת המחלקה לשחפת ואיידס במשרד הבריאות את נתוני התחלואה והתמותה מאיידס בישראל. בשנת 2023, דווחו למשרד הבריאות 407 מקרים חדשים, נתון זה מהווה ירידה של כ- 11% לעומת שנת 2022. בנוסף, שיעור ההיארעות של HIV/איידס נמצא גם הוא בירידה ועומד בישראל על 4.1 מקרים ל-100,000 אנשים. נתון זה נמוך ביחס לממוצע במדינות מערב אירופה וצפון אמריקה. 

יתכן כי מגמת הירידה בשיעור התחלואה קשורה לירידה במספר העולים ומבקשי המקלט שהגיעו לישראל בשנת 2023 בהשוואה לשנים קודמות. בתוך כך קיימת אפשרות כי הירידה נובעת בצל המלחמה או בזכות טיפול ה"פרפ" המונע הדבקה שהוכנס לסל התרופות.

תרופת ה\'\'פרפ\'\'. הוביל לירידה במספר המקרים (צילום: שאטרסטוק)
תרופת ה\'\'פרפ\'\'. הוביל לירידה במספר המקרים (צילום: שאטרסטוק)

על פי הנתונים שדווחו למשרד הבריאות, חלה ירידה של 10% במספר הנדבקים החדשים של גברים המקיימים יחסי מין עם גברים, כאשר בשנת 2023 דווח על 135 גברים, זאת לעומת 150 גברים שדווח בשנת 2022 שנדבקו. בנוסף, בשנת 2023 נרשמו שני מקרים של הדבקות מאם לילוד. מתוך רצון להקטין את שיעור ההדבקות האנכיות, עדכן משרד הבריאות בשנת 2022 את הנהלים והמליץ על ביצוע בדיקות HIV לכל אישה הרה כחלק מהשגרה. 

עובר ברחם. שני מקרים של הדבקות מאם לילוד (צילום: שאטרסטוק)
עובר ברחם. שני מקרים של הדבקות מאם לילוד (צילום: שאטרסטוק)

בישראל, משנת 1981 ועד תום שנת 2023 התגלו בישראל 12,016 מקרים של נשאי HIV וחולי איידס.  במהלך תקופה זו דווחו למשרד הבריאות על  2,059 מקרי מוות. 

על פי ארגון הבריאות העולמי, בשנת 2023 אובחנו בעולם מיליון ושלוש מאות אלף נשאי HIV, נתון דומה לזה של שנת 2022. בעולם, נפטרו 630 אלף אנשים ממחלות המוגדרות כקשורות ל-HIV (שחפת, דלקות ריאות חוזרות, לימפומה וכדומה). נכון לסוף שנת 2023, חיים בעולם כ-40 מיליון נשאי HIV/ איידס . 

משרד הבריאות חזר והמליץ לאנשים המקיימים יחסי מין עם שותפים חדשים, או שיש להם שותפים מיניים רבים, להשתמש באמצעים המורידים את הסיכון להדבקות ולהעברת המחלה. כמו כן, ממליץ המשרד לבצע בדיקת לגילוי נגיפי האיידס. ניתן לבצע את בדיקת הדם המתאימה ללא תשלום בקופות החולים, במרכזי האיידס, ובאתרי בדיקות ייעודיים, כמו מרפאות המין של משרד הבריאות ומרכז הבדיקות של הוועד למלחמה באיידס.