הטראומה הלאומית נותנת אותותיה גם על חיילי המילואים ואלפים מהם שעלו לישראל ללא משפחותיהם זקוקים לסיוע נפשי שאותו אינם מקבלים: לפי נתוני צה"ל שנחשפו אתמול (ד') בוועדת העלייה הקליטה והתפוצות של הכנסת, מתחילת המלחמה שירתו כ- 13,000 אנשי מילואים שמוגדרים בודדים, רובם זקוקים למענה נפשי דחוף ומיידי. בעקבות בקשות הוועדה, החל צה"ל בהליך שנועד להגדיר את 'המילואימניק הבודד' אך עדיין לא נכלל עבורם סיוע נפשי מוגדל.

רס"ל ולדיסלב סרגיינקו ז"ל, לוחם צנחנים וחייל בודד, נמצא ללא רוח חיים בזמן שירותו במילואים. רס"ל ודיסלב השאיר אחריו  אישה ותינוק בן שנה וחצי. הלווייתו התקיימה ב-18 בנובמבר 2024. אנה בלשוב, אלמנתו של רס"ל ולדיסלב סרגיינקו ז"ל סיפרה בוועדה: "התקשרתי בחודש יולי למוקד התמיכה הנפשית של צה"ל לבקש עזרה עבור בן הזוג שלי, ועד היום אני מחכה שיחזרו אליי. בינתיים בן הזוג שלי כבר לא איתנו. חיילים מרגישים שהם לא יכולים לפרוק את כל המצוקות הנפשיות שלהם מול קב"ן לובש מדים, לכן חשוב לאפשר לחיילים עם מצוקה נפשית לקבל סיוע מחוץ לצבא".

ועדת העלייה והתפוצות. תקציב מוגדל לחיילים הבודדים  (צילום: דוברות הכנסת)
ועדת העלייה והתפוצות. תקציב מוגדל לחיילים הבודדים  (צילום: דוברות הכנסת)

אלנה סרגיינקו, אחותו של רס"ל ולדיסלב סרגיינקו ז"ל סיפרה: "פקידה לקחה מאיתנו את הפרטים במוקד לסיוע הנפשי של צה"ל ולא חזרו אליינו בכלל. תורים לפסיכיאטריים בקופת החולים היו בהמתנה של חצי שנה, בינתיים נאלצנו לקבור את אח שלי. יכולנו להימנע מזה אם היו עוזרים לנו בזמן ומפנים אותנו למקומות הנכונים".

אנחנו נמצאים בעבודת מטה מהירה וממוקדת שתכליתה היא פתרון בעיות של משרתי המילואים הבודדים וחסרי העורף המשפחתי" אמרה בוועדה סא"ל אבישג סבג ראובן, רע"ן מילואים בצה"ל: "אני לא בטוחה שכל מפקדי המילואים מפנימים את מצוקת החיילים הבודדים וחסרי העורף, ננחה את המפקדים בשטח לתת דגש על האוכלוסייה הזאת. נחדד וננגיש את המידע הייעודי עבור משרתי המילואים הבודדים".

סא"ל ד"ר מיכל ליפשיץ, רע"ן תעצומות אמרה כי פעילות מערך הקב"נים בצה"ל הוגדל לכ-800 מטפלים: "הקמנו ענף חדש במהלך המלחמה שנותן מענה לחיילים עם תסמינים פוסט טראומתיים, במרפאה זאת עברו יותר מ- 500 חיילים מאז שפרצה המלחמה. ביחידה לתגובות קרב יש מענה לאזרחים ששירתו במילואים ולאחר השחרור הם מרגישים מצוקה נפשית. בנוסף לזה, חיילי סדיר ומילואים שמרגישים מצוקה מיידית יכולים לפנות למוקד התמיכה הנפשית שהקמנו בטלפון כוכבית 6690".

יו"ר הוועדה ח"כ פורר סיכם את הדיון וקבע כי בתוך שבועיים כלל גורמי צה"ל הרלוונטים צריכים לגבש הגדרה מדויקת לחייל מילואים בודד, ויעבירו את כל המידע הנדרש על המילואימניקים הבודדים העולים החדשים למשרד העלייה והקליטה לצורך טיפול בהם. פורר הוסיף עוד כי בכוונתו לדרוש משר הביטחון הקצאה מיידית של 5 מיליון שקלים לסיוע לעמותות לחיילים בודדים לצורך מתן עזרה נפשית: "משרדי הממשלה זזים לאט, הפעולות שצה"ל נקט בהם עד עכשיו לא היו טובות, צריך למצוא את הדרך לתת מענה מהיר ויעיל למצוקה הנפשית של החיילים הבודדים. ממד הזמן בטיפול נפשי הוא קריטי. ככל שהטיפול יהיה מהיר, זמין ואפקטיבי יותר – כך ימנעו מקרי התאבדויות של מילואימניקים בודדים והם יוכלו לחזור לחייהם הקודמים, בטרם שירות המילואים".