בסרטון וידאו שנחשף ברשתות החברתיות, נראים המורדים הסורים לאחר פשיטה, על מה שנראה כמעבדת ענק לייצור סמים. המורדים תיעדו את מה שנגלה בפניהם בזעם: "חבורה של חזירים, כל אלה הם מוצרי רעל, אלו כדורי הזיה שמכינים גם מאיתנו".
סם הקפטגון, אחד הסמים הממריצים הידועים ביותר בעולם, נושא עמו היסטוריה מורכבת והשפעות עמוקות על בריאות, חברה ופוליטיקה. בתחילה פותח לשימושים רפואיים, הפך הסם לסמל של פעילות בלתי חוקית, סחר, והתמכרות, בעיקר במזרח התיכון. מאז ייצורו הראשון ב-1961 על ידי חברת התרופות הגרמנית Degussa הוא עבר מסלול הרסני: מחומר תרופתי לטיפול בהפרעות קשב וריכוז ונרקולפסיה, לסם מסוכן עם השלכות קטסטרופליות.
פנטילין, החומר הפעיל בקפטגון, הוצג כחלופה מתונה יותר לאמפטמינים, אך עם השנים הפך לסם אסור בגלל תופעות לוואי חמורות ופוטנציאל התמכרות גבוה. כבר בשנות ה-70 וה-80, קפטגון הפך פופולרי בחוגי אמנים וספורטאים בצרפת, עד שנאסר לחלוטין ב-1993 בשל נזקיו הבריאותיים. כיום, הסם נמצא בליבה של פעילות בלתי חוקית רחבת היקף, בעיקר במזרח התיכון, וממלא תפקיד משמעותי בסחר ובטרור.
בשנים האחרונות הפכה סוריה למעצמה עולמית בייצור סם הקפטגון. המדינה, המשוסעת במלחמת אזרחים, מהווה קרקע פורייה לייצור הסם, עם מפעלים בלתי חוקיים המייצרים מיליוני טבליות מדי שנה. משם, הסם מופץ למדינות המפרץ, כולל סעודיה, ירדן ומדינות נוספות באזור. בסעודיה, לדוגמה, הקפטגון פופולרי בקרב נהגי משאיות שנעזרים בו לשמירה על ערנות, ולעיתים אף בקרב ילדים ובני נוער. למרות פסקי הלכה איסלאמיים האוסרים על השימוש בו, הוא נפוץ במדינות רבות, ולעיתים אף נתפס ככלי לשרידה במצבים קיצוניים.
מעבר להשלכותיו על סחר וסדר ציבורי, לקפטגון יש השפעות חמורות על המשתמשים בו. מדובר בסם ממריץ המשלב תאופילין (החומר המשמש לטיפול באסתמה אך בעל השפעות מאיצות על הדופק) ואמפטמין (הידוע כסם ממריץ), מה שמוביל לאנרגיה מוגברת, אופוריה, דיכוי תיאבון ומצב רוח מרומם. יחד עם זאת, לשימוש בסם מתלווים גם תסמינים חמורים כמו אי שקט, טאכיקרדיה, עליית לחץ דם, והפרעות פסיכיאטריות כמו פרנויות והלוצינציות. בשימוש ממושך, הקפטגון עלול לגרום לפסיכוזות, התקפי חרדה ופאניקה, ולהשפיע על תפקוד גופני ונפשי לטווח הארוך.
התמכרות לקפטגון מאופיינת באנרגיה רבה גם במצב של חוסר שינה, ירידה בתיאבון ואיבוד משקל, שינויים קיצוניים במצב הרוח, ואפילו כאבי ראש עזים וחרדות. בטווח הארוך, התמכרות זו יכולה לגרום להחמרה במצב הנפשי, עם סימפטומים כמו בלבול, רעד והתקפי פרכוסים. אין כיום אנטידוט מוכר לטיפול בקפטגון, ולכן הטיפול במקרים של התמכרות או הרעלה הוא סימפטומטי בלבד.
השימוש בקפטגון הפך לנפוץ בקרב ארגוני טרור כמו חמאס, חיזבאללה ודאעש, שעושים בו שימוש הן לשיפור הביצועים של פעיליהם והן ככלי מימון באמצעות סחר. במהלך מבצע "חרבות ברזל" נמצאו עדויות לשימוש בסם על גופות מחבלים שהשתפו במסע הרצח המחריד, לה תרם הסם שמדכא פחד ומגביר אגרסיביות קיצונית.
נפילת משטר אסד בסוריה עשויה לשנות באופן דרמטי את מאזן הכוחות האזורי ולהביא להפסקת ייצור סם הקפטגון, שהפך לאחד ממקורות ההכנסה המרכזיים של המדינה. במהלך השנים האחרונות, משטר אסד נשען על ייצור וסחר בקפטגון כאמצעי למימון פעולותיו ולהישרדות כלכלית על רקע הסנקציות הבינלאומיות והמגבלות הכלכליות. מפעלים לייצור הסם הפכו לחלק בלתי נפרד מהמערכת הכלכלית של סוריה, תוך שיתוף פעולה עם ארגוני טרור ורשתות הברחה בינלאומיות. נפילת המשטר עשויה להוביל להפסקת הייצור המתועש ולהתמוטטות מערך ההפצה של הקפטגון, דבר שיפגע באינטרסים הכלכליים של גורמים רבים, כולל ארגוני טרור ואילי הון אזוריים המרוויחים מהסחר.
עם זאת, מעבר להשפעה הכלכלית, נפילת המשטר עשויה לפתוח פתח לשיקום סוריה ולבניית כלכלה המבוססת על מקורות הכנסה חוקיים וברי קיימא. יחד עם זאת, חיסול מערך ייצור הקפטגון ידרוש מאמצים ממושכים מצד הקהילה הבינלאומית כדי למנוע את חזרתם של מפעלי הסם תחת גורמים אחרים. האתגר יהיה לא רק במיגור הייצור, אלא גם בשיקום האוכלוסייה המקומית שנפגעה מהשפעות הסחר בסמים ומחיי הפשע שהתפתחו סביבו. הפסקת ייצור הקפטגון עשויה לשנות את התמונה באזור, אך היא תדרוש תכנון מוקפד, השקעות שיקום, ותיאום הדוק בין מדינות וארגונים בינלאומיים.