קבוצת מדענים פרסמה אזהרה מטרידה למכורים למשקאות מוגזים: כל פחית שתייה (330 מ"ל) שאדם שותה מקצרת את חייו ב-12 דקות. המשמעות היא שחלק מהמכורים למשקאות אלה עלולים למות בטרם עת, כך על פי מחקר חדש שנערך באוניברסיטת מישיגן.
המחקר, שפורסם בעיתון Metro הבריטי, בחן את משך הזמן שמזונות מעובדים שונים גורעים מחיי האדם. על פי החוקרים, מזונות מעובדים מאוד, המכילים רכיבים כמו צבעי מאכל, טעמים מלאכותיים, חומרים משמרים ומתחלבים, עלולים להיות מסוכנים כשלא צורכים אותם במתינות.
הממצאים מראים כי נקניקיות מקצרות את החיים ב-36 דקות, וכשצורכים אותן יחד עם משקה מוגז, נגרעות 12 דקות נוספות. כריכי ארוחת בוקר וביצים מקצרים את החיים ב-13 דקות, וכריכי גבינה גורעים 9 דקות בכל פעם שאוכלים אותם.
עם זאת, המחקר הציג גם חדשות טובות: צריכת סוגים מסוימים של דגים יכולה להוסיף 28 דקות לחיים. ד"ר אוליבייה ג'ולייט, שהוביל את המחקר, אמר: "הצורך הדחוף בשינויים תזונתיים לשיפור בריאות האדם ברור. ממצאינו מוכיחים שתחליפים קטנים ממוקדים מציעים אסטרטגיה יעילה וחזקה להשגת יתרונות בריאותיים וסביבתיים משמעותיים ללא צורך בשינויים תזונתיים דרמטיים".
מחקר קודם שפורסם ב-BMJ (כתב העת הרפואי הבריטי) מצא כי צריכה גבוהה של מזון מעובד מאוד (UPFs) מגדילה ב-50% את הסיכון למוות ממחלות לב וכלי דם, מעלה ב-48% עד 53% את הסיכון לבעיות בריאות נפשית כולל חרדה, ומגדילה ב-12% את הסיכון לסוכרת סוג 2.
בנוסף, צריכת כמויות גדולות של מזון מעובד נקשרה לעלייה של 21% בסיכון למוות, להשמנה, לעלייה של 40% עד 66% בסיכון למחלות לב, לבעיות שינה, ולעלייה של 22% בסיכון לדיכאון.
הרופאים ממליצים להימנע ממזון מעובד מאוד כדי לשמור על בריאות טובה יותר. מצד שני, סוגים מסוימים של דגים יכולים להאריך את החיים ב-32 דקות, ומחקרים קודמים מצאו כי אכילת גבינות כמו צ'דר וברי עשויה לעזור בהארכת תוחלת החיים ובמניעת סרטן הכבד.