האם זריקת ההרזיה הפופולרית אוזמפיק עלולה לפגוע בראייה? רשות הבריאות הדנית הודיעה ביום שני כי היא מבקשת מרשות התרופות של האיחוד האירופי לבדוק ממצאים משני מחקרים דניים הקושרים את התרופה לסיכון מוגבר למצב עיניים נדיר ומאיים על הראייה בקרב חולי סוכרת מסוג 2.
מצב זה שנקרא "נוירופתיה איסכמית אופטית" מאופיינת בעיוורון שנובע מירידה באספקת הדם לחלק הקדמי של עצב הראייה, שמחבר את העין למוח. המחלה לרוב אינה מלווה בכאבים ומתרחשת בעיקר בקרב בני 50 ומעלה. לפי הערכות בארצות הברית, היא פוגעת בין 2.3 ל-10.3 אנשים מתוך כל 100,000 מדי שנה.
סוכנות התרופות הדנית עקבה בחודשים האחרונים אחר התופעה כתגובה אפשרית למרכיב סמגלוטייד, המרכיב הפעיל באוזמפיק. נכון ל-10 בדצמבר, התקבלו 19 דיווחים על התופעה בדנמרק, עולם באוניברסיטת דרום דנמק ציינו כי המספר הכללי של המקרים עלה מאז כניסת אוזמפיק לשוק בשנת 2018. בעוד שבעבר נרשמו בדנמרק בין 60 ל-70 מקרים בשנה, המספר כיום עומד על כ-150 מקרים.
אוזמפיק היא אחת התרופות הפופולריות מקבוצת GLP-1 הפועלת על ידי חיקוי הורמונים במערכת העיכול כדי לווסת את רמות הסוכר בדם ולהפחית את התיאבון. הביקוש לתרופה גבוה, על אף מחירה הגבוה ותופעות הלוואי הנפוצות, הכוללות בעיקר בחילות והקאות.
יצרנית התרופה נובו נורדיסק הודיעה כי לאחר הערכת הממצאים והערכת בטיחות פנימית, היא משוכנעת שפרופיל התרופה נותר ללא שינוי. החברה הדגישה כי "בטיחות המטופלים היא בראש סדר העדיפויות".
שני המחקרים הדניים, שבוצעו באוניברסיטת דרום דנמרק ובמוסדות נוספים, הראו כי חולי סוכרת שטופלו באוזמפיק היו בעלי סיכון כפול ללקות בתסמונת הנדירה לעומת אלו שטופלו בתרופות אחרות.
המחקר הראשון התבסס על נתוני יותר מ-400,000 חולים, ומתוכם רבע טופלו באוזמפיק. המחקר השני כלל נתונים של יותר מ-44,000 מטופלים דנים ו-17,000 מטופלים נורבגים.
הממצאים פורסמו באתר medRxiv אשר מפרסם מחקרים לפני שעברו ביקורת מדעית חיצונית. הם גם אישרו קשר שהוצע מוקדם יותר השנה במחקר מאוניברסיטת הרווארד. עם זאת, החוקרים הדגישו כי הסיכון המוחלט למצב זה בקרב משתמשי סמגלוטייד הוא נמוך. אם הסיכון נותר יציב לאורך זמן, הערכות מצביעות כי מטופל הנוטל אוזמפיק במשך 20 שנה יהיה בעל סיכון של 0.3%-0.5% לפתח את המחלה. החוקרים ציינו כי יש צורך במחקרים נוספים לבדיקת הקשר בין המצב לשימוש בסמגלוטייד לטיפול בהשמנה, כמו בתרופה "וויגובי".