שר הבריאות האמריקני המיועד ממשיך לתקוף את החיסונים: עורך דינו של רוברט קנדי ג'וניור המיועד לתפקיד שר הבריאות בממשל טראמפ פנה ל-FDA בבקשה לבטל את אישור חיסון הפוליו. בעבר התבטא קנדי פעמים רבות נגד החיסונים ומעורר דאגה רבה בקרב מומחי בריאות. טראמפ מצידו הגיב לאחרונה בטענה כי חיסונים לא יבוטלו, אך הוא בעד בדיקה מחדש של חלקם.

הבקשה, שהוגשה על ידי עו"ד אהרון סירי בשנת 2022 בשם ארגון  Informed Consent Action Network  טוענת כי חיסון הפוליו לא עבר ניסויים קליניים מבוקרים כנדרש, ולכן יש להשעות או לבטל את אישורו עד לביצוע מחקרים מקיפים יותר. 

חיסון הפוליו, שפותח על ידי ד"ר ג'ונאס סאלק והוכנס לשימוש בשנת 1955, נחשב לאחד ההישגים הגדולים ביותר ברפואה המודרנית. החיסון הביא לירידה משמעותית בתחלואה ובתמותה מפוליו, ומאז 1979 לא נרשמו מקרים של הדבקה מקומית בארה"ב. 

קנדי ג'וניור. מתנגד חיסונים בדרך לממשל טראמפ (צילום: REUTERS/Amr Alfiky)
קנדי ג'וניור. מתנגד חיסונים בדרך לממשל טראמפ (צילום: REUTERS/Amr Alfiky)

לפני פיתוח החיסון נגד פוליו, המחלה הייתה אחת המחלות המדבקות והחמורות ביותר בעולם, במיוחד בקרב ילדים. על פי ארגון הבריאות העולמי, לפני שנות ה-50, דווחו מדי שנה כ-350,000 מקרים של פוליו ברחבי העולם. 

במדינות מתועשות כמו ארצות הברית ואירופה, המחלה גרמה למגפות קשות, ובארצות הברית לבדה נרשמו בשיא ההתפרצויות יותר מ-50,000 מקרים בשנה. פוליו גרם לשיתוק חלקי או מלא אצל כ-1 מכל 200 נדבקים, ובחלק מהמקרים הוביל למוות עקב פגיעה בשרירי הנשימה.

המחלה לא הייתה מוגבלת למדינות מתועשות בלבד, והיא פגעה באוכלוסיות נרחבות גם באפריקה, אסיה ואמריקה הלטינית, במיוחד באזורים שבהם לא היו מערכות בריאות מתקדמות. המצב השתנה באופן דרמטי עם פיתוח החיסון הראשון נגד פוליו על ידי ד"ר ג'ונאס סאלק בשנת 1955, ובעקבותיו החיסון הפומי של ד"ר אלברט סבין בשנות ה-60. בזכות החיסונים, חלה ירידה דרמטית בתחלואה, והמחלה מוגרה במרבית מדינות העולם.

שיתוק ילדים. מאות אלפים חלו עד לפיתוח החיסון (צילום: שאטרסטוק)
שיתוק ילדים. מאות אלפים חלו עד לפיתוח החיסון (צילום: שאטרסטוק)

הבקשה לבטל את אישור החיסון נתקלה בביקורת חריפה מצד מומחי בריאות הציבור. ד"ר פול אופיט, מומחה לחיסונים מבית החולים לילדים בפילדלפיה, ציין כי דרישה לניסויים קליניים נוספים עבור חיסון שהוכח כבטוח ויעיל עלולה לחשוף את הציבור לסיכונים מיותרים. לדבריו, "אתה מחליף סיכון תיאורטי בסיכון ממשי".

גם מנהיגים פוליטיים הביעו דאגה. מנהיג הרוב בסנאט, מיץ' מקונל, ששרד את מחלת הפוליו בילדותו, קרא למועמדים בממשל טראמפ להימנע מהצהרות המערערות את האמון בחיסון הפוליו. הוא הדגיש את חשיבות החיסונים במיגור מחלות קטלניות והזהיר מפני חזרה לתקופות שבהן מחלות אלו היו נפוצות. 

הבקשה לביטול אישור חיסון הפוליו היא חלק ממסע רחב יותר שמובילים קנדי וסירי נגד חיסונים. סירי הגיש בקשות דומות להשעיית אישורים של 13 חיסונים נוספים, כולל חיסוני קורונה  בטענה כי המחקרים אודות החיסונים אינם מספקים.  כאמור, פעולות אלו מעוררות חשש בקרב מומחים לגבי השלכות אפשריות על בריאות הציבור, במיוחד לאור האפשרות שקנדי יכהן בתפקיד בכיר במערכת הבריאות האמריקאית.