פריצת דרך בטיפול בזריקות ההרזיה: מינהל המזון והתרופות האמריקני אישר את התרופה זיפבאונד (הנמכרת בארץ בשם מאונג'רו) לטיפול בדום נשימה בשינה בקרב מטופלים עם השמנת יתר. מדובר בטיפול התרופתי הראשון שניתן למטופלים עם דום נשימה בשינה, הפרעה הטומנת בחובה סיבוכים רפואיים חמורים.

התרופה מאונג'רו היא זריקה מדור חדש של זריקות המחקה שני הורמונים המשפיעים על מספר תהליכים בגוף שמעורבים בוויסות רמות הסוכר בדם, תחושת שובע וירידה במשקל. המרכיב הפעיל בתרופה טירזפטיד מעודד את הלבלב לייצר יותר מההורמון אינסולין האמון על החדרת הסוכר מהדם לרקמות, ובכך מסייע להפחית את רמות הסוכר בדם. המרכיב גם מאט את קצב התרוקנות הקיבה, מה שגורם לספיגה איטית יותר של סוכר לדם. בתוך כך פועל טירזפטיד על המוח כדי להגביר את תחושת השובע ולהפחית את התיאבון, מה שמוביל לצריכה מופחתת של קלוריות ולירידה במשקל. הזריקה המתחרה וויגובי פועלת באופן דומה.

מאונג'רו. יעילות גבוהה בטיפול בדום נשימה (צילום: שאטרסטוק)
מאונג'רו. יעילות גבוהה בטיפול בדום נשימה (צילום: שאטרסטוק)

הזריקה ניתנת אחת לשבוע, ומשמשת כאמור לטיפול להשמנת יתר. האישור החדש קובע כי היא מאושרת לטיפול כעת גם לסובלים מהפסקות נשימה שנגרמות מהיצרות או חסימה בדרכי האוויר במהלך השינה.  התרופה מותנית בשימוש בשילוב דיאטה דלת קלוריות ופעילות גופנית מוגברת, על פי הנחיות ה-FDA.

על פי נתוני חברת אלי לילי, כ-80 מיליון איש בארצות הברית סובלים מדום נשימה בשינה, מתוכם כ-20 מיליון סובלים מהמצב בדרגות חומרה בינוניות עד חמורות. עם זאת, כ-85% מהמקרים אינם מאובחנים. דום נשימה חסימתי בשינה, שנחשב לעיתים כ"נחירות בלבד", עלול לגרום לסיבוכים חמורים, כולל עייפות יתר ביום, סיכון מוגבר לתאונות דרכים, שבץ והחמרה באי ספיקת לב.

הזריקה מבוססת על המרכיב הפעיל טירזפטייד. תוצאות ניסויים קליניים שפורסמו מוקדם יותר השנה הראו כי הזריקה יעילה יותר מפלצבו בהפחתת חומרת דום נשימה בשינה לאחר שנה של טיפול. נתונים נוספים הראו כי התרופה הביאה ל"היעלמות המחלה" בקרב כמעט מחצית מהמטופלים.

המחקר הראשון בדק את יעילות התרופה במבוגרים עם השמנת יתר ודום נשימה חסימתי בשינה בדרגה בינונית עד חמורה שלא השתמשו במכשירי לחץ אוויר חיובי. מכשירים אלה נחשבים לסטנדרט הטיפול כיום, אולם הם כוללים מסכה הדוקה ומרעישים, ולכן רק מעטים מצליחים להתמודד עם הקושי בשימוש במכשיר. 

המחקר השני כלל מטופלים עם אותן תנאים, אך אלו השתמשו במכשירי ההנשמה. תוצאות המחקרים הראו כי 43% מהמטופלים במחקר הראשון ו-51.5% במחקר השני שטופלו במינון הגבוה ביותר של Zepbound חוו היעלמות המחלה, לעומת 14.9% ו-13.6% בקבוצות הפלצבו בהתאמה. 

מכשיר ה''סיפאפ'' שמטפל כיום בדום נשימה. לוחץ על הפנים ומרעיש (צילום: שאטרסטוק)
מכשיר ה''סיפאפ'' שמטפל כיום בדום נשימה. לוחץ על הפנים ומרעיש (צילום: שאטרסטוק)

מדדי ההצלחה הוגדרו על פי אינדקס  שמודד את מספר הפעמים בשעה שבהן דרכי האוויר נחסמות או מוקטנות. מטופלים שהגיעו לפחות מחמישה אירועים לשעה נחשבים ככאלו שהמחלה נפתרה, בהתאם להגדרות חברת התרופות אלי לילי שערכה את הניסוי.

אישור התרופה על ידי ה-FDA, עשוי להוביל למימון התרופה על ידי חברות הביטוח בארצות הברית. האישור מחדד גם את הפוטנציאל ל זריקות ההרזיה לטפל במצבים בריאותיים נוספים שקשורים להשמנת יתר. החסרון המרכזי כיום של התרופות הללו, הוא המחיר הגבוה. עלותה של הזריקה המתחרה וויגובי מגיע ל-1,300 שקלים בחודש, ועבור מאונג'רו תאלצו להיפרד מ- 1,800 שקלים כל חודש.