בחודש ינואר הקרוב, צפוי שינוי במחירי התרופות המובילות להרזיה בישראל. אחת התרופות המובילות בשוק, וויגובי, תרד במחיריה עבור המינונים הנמוכים. על פי העדכון, המחיר לזריקה במינון נמוך יירד מ-723 שקלים לחודש ל-579 שקלים בלבד. מדובר בהוזלה משמעותית עבור מטופלים שנמצאים בשלבים הראשונים של הטיפול בתרופה.

עם זאת, המחירים למינונים הגבוהים יותר, שבהם נדרש המטופל לשהות לאורך זמן כדי להגיע לתוצאות מיטביות, יישארו ללא שינוי. כך, מינון היעד של 2.4 מיליגרם, שהוא הנפוץ ביותר, ימשיך לעלות 1,300 שקלים לחודש. במקביל, המתחרה מאונג'רו, שנחשבת יעילה יותר על פי מחקרים עדכניים, תישאר במחיר גבוה של 1,800 שקלים לחודש ללא שינוי.

זריקות הרזיה. ירידה של לפחות 25% ממשקל הגוף (צילום: Shutterstock)
זריקות הרזיה. ירידה של לפחות 25% ממשקל הגוף (צילום: Shutterstock)

אוכלוסיות חלשות מחוץ למשחק

למרות ההוזלה, המחירים הגבוהים עבור המינונים האפקטיביים והטיפול המתמשך הופכים את התרופות לנגישות בעיקר לאוכלוסיות מבוססות. המשמעות היא שהאוכלוסיות המוחלשות, שנמצאות לעיתים קרובות בסיכון גבוה יותר להשמנה, לא יוכלו להרשות לעצמן הוצאה כספית חודשית כבדה כל כך. מצב זה ממשיך להדגיש את הפערים הבריאותיים והחברתיים בישראל.

וויגובי ומאונג'רו שייכות לקבוצת תרופות המבוססות על הדמיה של הורמונים טבעיים בגוף, אשר שולטים בתיאבון ומעוררים תחושת שובע. התרופות פועלות על קולטנים במערכת העצבים המרכזית, ובכך מקטינות את תחושת הרעב ומסייעות להפחתה משמעותית במשקל.

מעבר ליכולתן להפחית משקל בצורה יעילה, זריקות אלו מציגות גם יתרונות בריאותיים חשובים. מחקרים עדכניים מראים כי וויגובי לא רק מפחיתה את רמות הסוכר ומסייעת במניעת סוכרת, אלא גם מורידה את הסיכון להתקפי לב ושבץ מוחי. לאחרונה, קיבלה התרופה אישור לשימוש גם בטיפול בדום נשימה בשינה, מצב מסוכן שמעלה את הסיכון לתחלואה ותמותה.

זריקות הרזיה. ירידה של לפחות 25% ממשקל הגוף  (צילום: Shutterstock)
זריקות הרזיה. ירידה של לפחות 25% ממשקל הגוף (צילום: Shutterstock)

מאונג'רו, שנמצאה יעילה יותר בהפחתת משקל, נותרת התרופה היקרה בשוק. המחקרים מצביעים על כך שהיא עשויה להוביל לירידה גדולה יותר במשקל בהשוואה לוויגובי, אולם המחיר הגבוה שלה, 1,800 שקלים לחודש, מונע ממנה להיות נגישה לקהל הרחב.

לסיכום, למרות ההוזלה בוויגובי, היכולת של כלל האוכלוסייה ליהנות מהתרופות הללו עדיין מוגבלת מאוד בשל מחירן הגבוה. האתגר הבא בתחום הזה הוא להוזיל משמעותית את עלות התרופות, כדי להפוך אותן לנגישות גם עבור האוכלוסיות שנמצאות בסיכון הגבוה ביותר להשמנה ולסיבוכים הבריאותיים הנלווים.