מקרה תמותה ראשון משפעת בילדים החורף: נערה בת 17, בריאה וללא מחלות רקע, נפטרה לאחר שנאבקה במשך שבועות במחלת השפעת. היא אושפזה במשך שבועות כשהיא מחוברת למכונת לב ריאות, אך אתמול נפטרה. מותה מצטרף לשורת מקרים מדאיגים של ילדים בריאים שחלו בשפעת לאחרונה ומצבם הידרדר במהירות.
הטרגדיה החלה לפני מספר שבועות כשהנערה מהעדה החרדית בירושלים, שלא היתה מחוסנת לשפעת, אושפזה במצב קשה. הבדיקות הראו כי נדבקה בשפעת מזן B. מצבה המשיך להידרדר והיא אושפזה ביחידה לטיפול נמרץ כשהיא מחוברת למכונת ה"אקמו" המחליף את פעולת הלב והריאות. מצבה המשיך להידרדר ואתמול (שבת) נקבע מותה.
באחרונה הצטברו מקרי תחלואה קשה בשפעת בקרב ילדים בריאים שאינם מחוסנים, חלקם אושפזו ביחידות לטיפול נמרץ. על פי נתוני משרד הבריאות רק כ-10% מהילדים בחורף הנוכחי חוסנו לשפעת. גם שיעור ההתחסנות בקרב קשישים השנה נמוך מאוד.
בעונת החורף האחרונה באוסטרליה ובניו זילנד שם הסתיימה עונת החורף בספטמבר, נרשם צבר חריג של מקרים קשים של שפעת. בתי חולים במדינות אלה דיווחו על עומסים כבדים בשל תחלואה גבוהה במיוחד, כולל מקרים קשים בקרב ילדים.
השפעת היא מחלה מדבקת מאוד הנגרמת על ידי נגיפי אינפלואנזה. בעוד שמרבית החולים יחלימו בתוך ימים ספורים, המחלה עלולה לגרום לסיבוכים חמורים כמו דלקת ריאות, פגיעה בלב ובמערכת העצבים, ואף מוות. ילדים, קשישים ונשים בהיריון הם בין האוכלוסיות הפגיעות ביותר לסיבוכים, אך גם אנשים בריאים לחלוטין עלולים להיפגע באופן בלתי צפוי, כפי שמדגים המקרה הטרגי של הנערה. החיסון לשפעת מגן בפני 4 שנים והוא ניתן בכל קופות החולים חינם וללא מרשם אצל אחיות המרפאות.
ד"ר רוני פרבר, מומחה במנהל ומדיניות ומנהל מחלקת בריאות הציבור בקופת חולים מאוחדת אמר: "נתוני התחלואה מהשבועות האחרונים מדאיגים. אנו עדים לעלייה משמעותית בפניות לחדרי המיון ולמרפאות, במיוחד בקרב תינוקות, ילדים ובני נוער. השפעת וסיבוכיה, כמו דלקות בדרכי הנשימה ודלקת ריאות, נמצאים ברמות גבוהות מהממוצע בעשור האחרון. ילדים הם אוכלוסייה פגיעה במיוחד, והסיכון להתפתחות סיבוכים חמורים כמו דלקת ריאות, אשפוזים ואף מוות – גבוה במיוחד. עם זאת, יש לנו פתרון: החיסון לשפעת, שמפחית את הסיכון לאישפוז והגעה לטיפול נמרץ בילדים בכמעט 70% מהמקרים".
מנתונים שהתקבלו מחצי הכדור הדרומי עולה כי החיסון לשפעת בעונת 2024 הוכח כיעיל ב-65% במניעת הידבקות וב-60% במניעת אשפוזים כתוצאה מסיבוכי המחלה. "הנתונים הללו מדגישים עד כמה החיסון חשוב," אומר ד"ר פרבר. "חיסון לא רק מגן על האדם המחוסן, אלא גם מונע הדבקה והפצת המחלה בסביבה הקרובה. רק 50-60 אחוזים מהמבוגרים בישראל מתחסנים, בעוד שבקרב הילדים הנתון נמוך בהרבה ועומד על כ-20% בלבד, עם מגמת ירידה מתמשכת. לשם השוואה, בבריטניה שיעור ההתחסנות בילדים עומד על מעל 60%. מדובר בנתון קריטי, שכן ילדים לא רק פגיעים יותר להדבקה, אלא גם מפיצים את הנגיף בקצב מהיר יותר מאשר מבוגרים".