זו לא מחלה בנאלית: אתמול (ראשון) נודע על מותה של נערה בת 17 משפעת, לאחר שאושפזה שבועות כשהיא מחוברת למכונת לב ריאות. היא מצטרפת לצבר תחלואה של ילדים שאושפזו לאחרונה מהמחלה במצב קריטי. מדוע המחלה שנחשבת לחולפת הופכת לקטלנית?
הטרגדיה החלה לפני מספר שבועות כשהנערה מהעדה החרדית בירושלים, שלא היתה מחוסנת לשפעת, אושפזה במצב קשה במרכז הרפואי שערי צדק.
הבדיקות הראו כי נדבקה בשפעת מזן B. מצבה המשיך להידרדר והיא אושפזה ביחידה לטיפול נמרץ כשהיא מחוברת למכונת ה"אקמו" המחליף את פעולת הלב והריאות. מצבה המשיך להידרדר ואתמול (ראשון) נקבע מותה.
באחרונה הצטברו מקרי תחלואה קשה בשפעת בקרב ילדים בריאים שאינם מחוסנים, חלקם אושפזו ביחידות לטיפול נמרץ. על פי נתוני משרד הבריאות רק כ-10% מהילדים בחורף הנוכחי חוסנו לשפעת. גם שיעור ההתחסנות בקרב קשישים השנה נמוך מאוד.
בעונת החורף האחרונה באוסטרליה ובניו זילנד, שם הסתיימה עונת החורף בספטמבר, נרשם צבר חריג של מקרים קשים של שפעת. בתי חולים במדינות אלה דיווחו על עומסים כבדים בשל תחלואה גבוהה במיוחד, כולל מקרים קשים בקרב ילדים.
השפעת, שלרוב נחשבת למחלה חולפת, יכולה להפוך לקטלנית בשל תגובות מורכבות של הגוף למלחמה בנגיף. לא מדובר רק בנגיף עצמו, אלא באינטראקציה בינו לבין מערכת החיסון שלנו, שלעיתים פועלת בעוצמה רבה עד כדי פגיעה ברקמות חיוניות.
נגיף השפעת חודר לגוף דרך האף, הפה או העיניים, ומתחיל להתרבות בתאי דרכי הנשימה. הנגיף, שאינו יכול לשכפל את עצמו, "גונב" את החומר הגנטי של תאי הגוף ומשתמש בו להתרבות.
תהליך זה מעורר תגובה חיסונית עוצמתית: תאי דם לבנים ונוגדנים ממהרים לאזור הנגוע כדי להשמיד את התאים שנכבשו. אצל רוב האנשים, תגובה זו מסתיימת בהחלמה, אך לעיתים מערכת החיסון פועלת בעוצמה מופרזת וגורמת נזק בלתי הפיך לרקמות בריאות, במיוחד בריאות ובדרכי הנשימה.
במקרים אחרים, השפעת גורמת לזיהומים משניים, כמו דלקת ריאות, כתוצאה מחיידקים המנצלים את חולשת מערכת החיסון. זיהומים אלו עלולים להוביל לשוק ספטי – מצב מסכן חיים שבו נפגעים איברים חיוניים ולחץ הדם צונח, ולעיתים קרובות הוא מסתיים במוות.
בנוסף, נגיפי השפעת עלולים לגרום לסיבוכים נדירים אך חמורים, כמו דלקת בשריר הלב, דלקת מוח, ותסמונות כגון ריי או גיאן-בארה, שמובילות לפגיעה עצבית קשה ואף שיתוק.
בעונת שפעת רגילה, תינוקות, ילדים, נשים הרות קשישים וחולים כרוניים הם האוכלוסיות הפגיעות ביותר. עם זאת, בעונות האחרונות דווחו מקרי מוות גם בקרב צעירים בריאים, דבר שמדגיש את הצורך בהתחסנות.
חיסוני השפעת, עם יעילות של 70% עד 100%, הוכחו כמצילים חיים ומונעים סיבוכים ואשפוזים. החיסון מומלץ לתינוקות, ילדים, קשישים, נשים בהריון וחולים כרוניים.
עבור נשים בהריון, החיסון לא רק מגן עליהן אלא גם על התינוק שעתיד להיוולד. שיא התחלואה בישראל מתרחש בדרך כלל בין סוף דצמבר לינואר, ולכן החיסון בשלב זה עדיין אפקטיבי. יתרה מכך, החיסון מספק הגנה למשך שנה שלמה. ההנחיות קובעות כי יש להתחסן גם נגד קורונה, ונגד חיידק הפנאומוקוק הגורם לדלקות ריאות וזיהומי דם קטלניים.