אלפי הקלוריות שאורבות בסופגניות של חג החנוכה מסוכנות במיוחד בעשור השישי לחיים: חוקרים שבדקו מאות משתמשים בארץ ובעולם מצאו כי הגוף מטפל פחות טוב בפחמימות בעיקר אחרי גיל 50. התוצאה: סיכון מוגבר להשמנה.

חברת הבריאות המטבולית Lumen שבדקה נתונים מ-2,700 משתמשים בארץ ובעולם, מצאה שגיל ומשקל משפיעים על האופן שבו הגוף מעכל פחמימות. סופגניה ממוצעת מכילה בין 300 ל-400 קלוריות ו-40 עד 50 גרם פחמימות, תלוי בגודל ובמילוי הסופגניה. הכמות הזאת של סופגניה בודדת מהווה כ-20%-30% מהכמות היומית המומלצת לאדם ממוצע.

על פי הדו"ח, אנשים מתחת לגיל 50 מצליחים להפיק אנרגיה מהפחמימות שבסופגניה בצורה מהירה ויעילה יותר, עם עליה של כ-20%-30% בפעילות המטבולית. לעומת זאת, אצל אנשים מעל גיל 50, התהליך איטי יותר עם עליה של כ-10% לבד בפעילות חילוף החומרים, מה שמקשה על הגוף להתמודד עם כמות הפחמימות, וגורם לסיכוי גבוה יותר שהן ייהפכו לשומן.

גם למשקל הגוף יש תפקיד חשוב: אנשים עם משקל תקין הצליחו לעכל את הפחמימות שבסופגניה בצורה יעילה יותר. הגוף שלהם הגיב באקטיביות לאחר האכילה והגביר את הפעילות המטבולית בכ-30%, כלומר הוא השתמש מהר יותר בפחמימות כדי להפיק אנרגיה ולאחסן פחות כשומן.

לעומת זאת, אצל אנשים עם משקל עודף משמעותי (BMI גבוה מ-30), הגוף כמעט שלא הגביר את הפעילות המטבולית (פחות מ-5%), כלומר לקח לו יותר זמן לעבד את הפחמימות, מה שגרם לכך שחלק גדול מהן נשמרו כשומן.

גמישות מטבולית היא היכולת של הגוף לעבור בין שימוש בפחמימות לשומנים כמקור אנרגיה, בהתאם לצרכים שלו. כשאנו אוכלים מאכלים כמו סופגניה, הגוף מנסה לנצל את האנרגיה מהפחמימות במהירות, אבל לא לכולם זה עובד באותה צורה.

סופגניה משודרגת ממולאת. עד 550 קלוריות ליחידה (צילום: סתיו כץ)
סופגניה משודרגת ממולאת. עד 550 קלוריות ליחידה (צילום: סתיו כץ)

אנשים עם גמישות מטבולית טובה משתמשים ביעילות בפחמימות להפקת אנרגיה, בעוד שאצל אחרים, עם גמישות נמוכה, זה קשה יותר. זה יכול לגרום לכך שהפחמימות ייאגרו כשומן ואפילו לתחושת עייפות. 

הגמישות המטבולית מושפעת מגורמים כמו תזונה, כושר וגיל, והיא חשובה לשמירה על משקל ובריאות טובה. במחקר נעשה שימוש במכשיר של Lumen המאפשר למדוד את המצב הזה בעזרת נשיפה וסיפק תובנות על שריפת השומנים הפחמימות או שילובם. 

״נתוני הדו״ח מראים עד כמה חשובה הגמישות המטבולית כשמדובר באכילת מזונות עתירי פחמימות" מסבירה ד״ר מירב מור, דוקטורנטית לפיזיולוגיה מחברת Lumen, "אנשים עם גמישות מטבולית גבוהה מסוגלים לעבד את הפחמימות בצורה יעילה ולהשתמש בהן להפקת אנרגיה, מה שמונע את הצטברותן כשומן.

לעומתם, אנשים עם גמישות מטבולית נמוכה מתקשים לבצע את המעבר הזה בגוף, מה שמוביל לאגירת פחמימות כשומן ולתחושות של כבדות ואפילו חוסר שליטה במשקל. המשמעות היא שלא מדובר רק באכילת הסופגניה עצמה, אלא ביכולת של הגוף להתמודד עם האתגרים המטבוליים שהיא מציבה. החדשות הטובות הן שגמישות מטבולית אינה נתון קבוע – היא מושפעת מהאופן שבו אנו חיים.

באמצעות שינויים באורח החיים, כמו התאמות תזונתיות, הקפדה על פעילות גופנית, שינה מספקת וניהול סטרס, ניתן לשפר משמעותית את היכולת של הגוף להתמודד עם מזונות כאלה. כך אפשר ליהנות מהחגים ומהמאכלים המיוחדים מבלי לחשוש מהשפעות שליליות על המשקל או הבריאות״.