שני מקרי מוות בעריסה התרחשו הבוקר (שלישי): צוותי מד״א נקראו לטפל בתינוקת ותינוק ללא רוח חיים. הם ביצעו פעולות החייאה אך מותם נקבע בבית החולים.
במקרה הראשון צוות מד״א נקרא לבית בגן יבנה שם תינוק בן חודשיים נמצא ללא רוח חיים. התינוק נולד כפג אך היה בריא עד הבוקר. צוות הפראמדיקים החל בהחייאה, נתן שוק חשמלי באמצעות דפיברילטור, עיסויי לב והנשמה ופינה לבית החולים "אסותא" את התינוק שם נקבע מותו.
במקרה השני תינוקת בת 10 חודשים מחיפה פונתה לבית החולים "רמב״ם" קרוב לשעה 10:00 כשהיא מחוסרת הכרה ללא נשימה וללא דופק. בבית החולים נאלצו הרופאים לקבוע את מותה.
זה הפחד של כל הורה: התינוק הקטן נמצא ללא רוח חיים במיטתו, ללא כל סימן אזהרה מוקדם. כ-40 תינוקות מתים מדי שנה בישראל כתוצאה ממוות בעריסה, תופעה שממשיכה להיות מסתורית ומטרידה. עם זאת ממצאים בשנים האחרונות הראו שיש דרכים פשוטות להפחית את הסיכון.
תסמונת המוות בעריסה מוגדרת כמצב שבו תינוק מתחת לגיל שנה נמצא ללא רוח חיים במיטתו, ללא סיבה ידועה. במקרים אלה, אין עדות למחלה, רקע משפחתי בעייתי, או סיבה שניתן לאתר אף בנתיחה שלאחר המוות. אבחנת מוות בעריסה כוללת חקירה של נסיבות המוות וזירת האירוע, ומוודאת שלא היה גורם סביבתי שהוביל למקרה הטרגי.
הגורמים למוות בעריסה עדיין עלומים, אך קיימות מספר השערות רפואיות. בין היתר, נטען כי מדובר באי בשלות של גזע המוח האחראי על מערכת הנשימה או הצטברות של פחמן דו-חמצני ליד פיו של התינוק. למרות המחקר הרב, התופעה נותרה בגדר תעלומה רפואית.
על אף חוסר הוודאות בנוגע לגורמים המדויקים, הנחיות שהופצו בשנים האחרונות הוכחו כמצמצמות את מספר המקרים במדינות שבהן ההורים קיבלו הדרכה ופעלו לפיה. הנה כל ההנחיות המעודכנות למניעת מוות בעריסה.
השכבה על הגב בלבד
יש להשכיב את התינוק לישון על גבו בלבד, כאשר סביבתו נקייה מחפצים שעלולים לחסום את נתיב הנשימה, כגון שמיכות, כריות או צעצועים. גם פגים שנולדו בשבוע ה-32 להריון או שנולדו קודם לכן, אבל הגיעו לשבוע 32 ואילך ונמצאים עדיין בפגייה - מומלץ להשכיב על הגב, כדי שיתרגלו לתנוחה זו עד שישתחררו הביתה.
אם התינוק רגיל לישון על הבטן, יש להרגילו לישון על הגב באמצעות הפיכתו בעדינות. עם זאת אין הנחיות שממליצות להורים להתעורר במיוחד בלילות כדי להפוך את התינוק. כשהם ערים כדאי להשכיב תינוקות על הבטן, עם השגחה צמודה ורציפה. שכיבה על הבטן חשובה להתפתחות ולחיזוק שרירי הכתפיים, הצוואר, הידיים, הבטן, האגן והרגליים. חשוב לוודא כל הזמן שהפנים של התינוק או התינוקת גלויים, ושיש מרווח של אצבע בין הסנטר לחזה כך שדרכי הנשימה נשארות פתוחות.
שימוש במוצץ
ארגוני בריאות בינלאומיים, בהם משרד הבריאות הישראלי, ממליצים להשתמש במוצץ במהלך השינה, לאחר שההנקה התבססה. מחקרים הראו כי תינוקות שמשתמשים במוצץ נמצאים בסיכון מופחת למוות בעריסה.
הימנעות מעישון
עישון במהלך ההיריון ולאחר הלידה מגביר משמעותית את הסיכון למוות בעריסה. גם אם העישון מתבצע מחוץ לבית, רעלני הסיגריה נספגים בבגדי ההורים ומגיעים לתינוק.
סידור המיטה
כדי לוודא שאין חסימה של דרכי הנשימה בזמן השינה, משרד הבריאות ממליץ שהמזרן יהיה בעל תו תקן ישראלי, שיאפשר לוודא שהוא אינו רך מדי, ללא שיפוע כך שהראש לא יהיה מורם ומותאם לתינוקות.
במיטה צריכים להשאיר רק סדין ושמיכה - בלי כריות, צעצועים, בובות, מגן ראש או מגן מיטה, מפני שכל אלה מעלים את הסיכון לחנק. חשוב להשתמש בסדין גומי נמתח שיהיה מהודק למיטה בלי עודפי בד, כדי להפחית את הסיכון לחנק.
כדי למנוע תזוזה של השמיכה בזמן השינה לכיוון הראש, השכבת התינוק או התינוקת תהיה בשליש התחתון של המזרן, כך שהרגליים נוגעות בדופן המיטה. השמיכה צריכה להיות תחובה היטב תחת המזרן, בגובה בתי השחי. אפשר גם להשתמש בשק שינה ייעודי לתינוקות.
חובה לדאוג שהתינוק ישן במיטה נפרדת. שינה משותפת עם ההורים נמצאה כגורם סיכון למוות בעריסה, בשל מקרי חנק בלתי מכוונים. את המיטה צריך למקם בחדר ההורים לפחות עד גיל חצי שנה, ומשרד הבריאות ממליץ כי עדיף אפילו עד גיל שנה. אין להשכיב את התינוק על ספה או כורסה: השכבה של תינוק או תינוקת על ספות וכורסאות מסוכנת אפילו יותר מאשר במיטת ההורה, וחשוב להימנע מכך.
אם התינוק או התינוקת נרדמים במנשא, בעגלה או במושב בטיחות ברכב יש להקפיד ולהעביר למיטה מיד כשמתאפשר, ולא להשאיר לישון בתנוחה זו.
חשיבות ההנקה
מחקרים הראו כי הנקה בלעדית או חלקית למשך ששת החודשים הראשונים לחיי התינוק מפחיתה את הסיכון למוות בעריסה. חלב אם מספק לתינוק גורמי הגנה חשובים ותורם להתפתחות תקינה של מערכת החיסון.
לבוש התינוק
כדאי להלביש את התינוק או התינוקת בשכבה אחת בלבד יותר ממה שנעים לנו. בזמן השינה חשוב שלא יחבשו כובע או קפוצ'ון, ושהפנים והראש יישארו גלויים. גם במנשא הראש של התינוק או התינוקת צריך להישאר לא מכוסה.
טמפרטורה נכונה
הטמפרטורה בחדר תינוק צריכה להיות 22 עד 23 מעלות. טמפרטורה גבוהה מדי עלולה להעלות את חום גופו של התינוק וגם לגרום להתייבשות, קשיי נשימה ואי נוחות. חשוב לאוורר את החדר בכל יום, כדי לשחרר החוצה אדי חומרים שעלולים להצטבר באוויר.
הקפדה על החיסונים
תינוקות שחוסנו מוגנים יותר מפני מגוון של זיהומים, ולכן גם מוגנים יותר מפני מוות בעריסה הנגרם לעיתים מזיהום שלא זוהה. לכן חשוב לחסן לפי המועדים שניתנים בטיפת חלב.
שיטות ואמצעים טכנולוגיים
בשנים האחרונות פותחו מכשירים טכנולוגיים שמבטיחים מעקב אחר נשימת התינוק וקצב הלב כמו מזרני סנסורים או גרבי ניטור המתריעים לכאורה במקרה של חריגה ברמת החמצן בדם. עם זאת, ארגוני הבריאות מדגישים שאין הוכחות ליעילותם במניעת מוות בעריסה. יתרה מזאת, מכשירים אלה עלולים לגרום להתראות שווא, המלחיצות הורים וגורמות לבדיקות מיותרות.