למה רעשים כל כך מפריעים, מהם סימני הסוכרת, וכמה פעמים צריך להתחסן נגד דלקת ריאות? פרופ' רפי קרסו עונה על הכל למאזינים בתוכניות שלו ברדיו 103FM.
אני בת 55, ולפני כשבועיים שמתי לב לתופעה מציקה – היו לי קצת סחרחורות בעבודה ותחושה של לחץ בראש, ופתאום הרגשתי שרעשים סביבי ממש מציקים לי, ברמה שלא הצלחתי לשאת. למשל, לא יכולתי לשאת רעש של מזלג מונח על צלחת. אני בדרך כלל סובלת ממיגרנות, אבל פה זה משהו קצת אחר כי זה מופיע לאורך כל היום והלילה. מה דעתך?
"לפי מה שאת מתארת פה, השאלה הראשונה שכדאי לבדוק במצב זה היא אם התמודדת לאחרונה עם איזשהו סטרס. יש אירועים שמגרים את מערכת העצבים, וזה יכול לגרום להתפתחות התופעות שאת מתארת. יש כמה סוגי רגישות לרעש: הראשון הוא פונופוביה (רגישות לרעש) שאופיינית מאוד למיגרנה. בזמן התקף מיגרנה יכולים לסבול מרגישות לאור (פוטופוביה) ומפונופוביה שמפריעה לתפקוד. לפי מה שאת מתארת, זה לא קיים אצלך כי את סובלת מזה גם לא בזמן התקף מיגרנה. עוד רגישות לרעש שקיימת נקראת היפראקוזיס. מדובר בשמיעת יתר – שמיעה יותר חזקה של כל מיני רעשים, וזה קשור לבעיה של אף־אוזן־גרון.
"לפעמים יש נוזלים באוזן, או דלקת בעצב השמיעה, שגורמים לתופעה. רגישות נוספת לרעש נקראת גם מיזופוניה – רגישות מאוד גדולה של מערכת העצבים לרעשים, ולרוב זה לסוג מסוים של רעשים. מיזופוניה נוצרת לרוב על רקע רגשי, והטיפול היחיד שיכול לעזור ולהפחית את התופעות הוא טיפול בתרופות ממשפחת ה־SSRI. תרופות אלו, במקורן תרופות נגד דיכאון, מועילות גם במצבי לחץ וחרדה, סטרס וכדומה. השימוש בכדורים אלו במצבך יכול להעלות את רמת הסרוטונין בגוף תוך כשלושה שבועות, ובכך להקל את התחושות שאת חווה".
מהם הסימנים לסוכרת?
"מטופלים רבים מתלוננים על תחושת יובש בפה לאורך זמן, ומספרים שהם נותנים הרבה שתן, ואז אנחנו נעשה בדיקות ונראה מהי רמת הסוכר בדם ומהי רמת הסוכר בשתן. קריטריון נוסף הוא בדיקת המוגלובין A1C - ממוצע של רמת הסוכר במשך חודשיים וחצי עד שלושה חודשים. תוצאות הבדיקה צריכות לעמוד על פחות מ־5.7. בין 5.7 ל־6.3 זה מצב שנקרא טרום סוכרת, ותוצאה שהיא מעל ל־6.3 היא קריטריון לסוכרת".
אני בת 80, וכבר תקופה ארוכה מתמודדת עם דלקות חוזרות ונשנות בדרכי השתן. יש לי ממש זיהום במקום, וזה גורם לי לסבל רב. ניסיתי עשרות טיפולים, ושום דבר לא עזר. הרופא רושם לי אנטיביוטיקה, ואחרי שבוע שוב יש לי דלקת. לאחרונה אחד הרופאים, מומחה למחלות זיהומיות, הציע לתת לי שלוש מנות אנטיביוטיקה ישירות לווריד, בזריקה. לטענתו, זה יעזור לי להתמודד עם הבעיה. האם לדעתך זה פתרון במצבי?
"בהחלט. לדעתי, כדאי שתקבלי את ההצעה של הרופא. אם את חוזרת כל הזמן מדלקות בדרכי השתן, ויש שם איזה חיידק שהוא כנראה יציב – במקום להשתמש באנטיביוטיקה דרך הפה, כדאי לקבל את הטיפול בשלוש פעימות באמצעות זריקות. זו שיטה שהרבה פעמים עוזרת, ואפשר לראות תוצאות טובות. אגב, חשוב לי לציין שיש גם אנשים שמקבלים זריקה פעם בחודש באופן קבוע".
אני בן 66, ולפני חודש הייתי בקופת החולים וקיבלתי חיסון נגד דלקת ריאות. בשבוע שעבר הייתי שוב במרפאה, ודרשו שאעשה עוד אחד. למה אני צריך לעשות שני חיסונים?
"ישנן שתי זריקות שלוקחים כחיסון נגד דלקת ריאות – הראשונה היא הזריקה הישנה, שמכסה חלק גדול מהזנים של החיידק שנקרא פנוימוקוק והוא הגורם לדלקת ריאות בקרב מבוגרים. הזריקה השנייה משלימה את כל הזנים הנוספים, ובכך מספקת את ההגנה שזקוקים לה. חשוב מאוד לקבל את שתי הזריקות כי הן מכסות את כל הזנים, נכון למה שאנחנו יודעים כרגע. מעבר לחיסון לדלקת ריאות אני ממליץ לך גם לקבל חיסון נגד שלבקת חוגרת (הרפס זוסטר) ובנוסף להתחסן נגד שפעת".