מקרה נוסף של פוליו בירושלים: משרד הבריאות עדכן היום (רביעי) על מקרה נוסף של הדבקה בנגיף הפוליו הגורם לשיתוק ילדים. מדובר בילד בן 17 שלא היה מחוסן נגד המחלה. החשד אומת במעבדת הנגיפים של משרד הבריאות. מחוז ירושלים של משרד הבריאות ממשיך לבצע חקירה אפידמיולוגית, לאיתור מגעים ולהפנייתם לחיסון נגד פוליו במידה ואינם מחוסנים.

הדרך העיקרית להגן על הילדים מפני שיתוק היא באמצעות חיסון מומת כנגד פוליו. בנוסף, כדי למנוע המשך העברה של הנגיף, יש חשיבות לשמור על היגיינת ידיים. משרד הבריאות ימשיך בניטור ויעדכן בממצאים. פוליו הוא נגיף שגורם לשיתוק ילדים, שמוגר ממדינות רבות בעולם בזכות חיסונים יעילים ובטוחים המוכרים עשרות שנים.

טיפת חלב. סרבני חיסון בסביבות ירושלים (צילום: פלאש 90)
טיפת חלב. סרבני חיסון בסביבות ירושלים (צילום: פלאש 90)


כפי שפורסם במעריב, משרד הבריאות איתר אזורים של ילדים לא מחוסנים בסביבות ירושלים, בית שמש והפזורה הבדואית בדרום. במשרד מבצעים מעת לעת מבצעי חיסונים אך עדיין ישנו שיעור ניכר של ילדים שאינם מתחסנים בחיסוני השגרה.

חיסון הפוליו, שפותח על ידי ד"ר ג'ונאס סאלק והוכנס לשימוש בשנת 1955, נחשב לאחד ההישגים הגדולים ביותר ברפואה המודרנית. החיסון הביא לירידה משמעותית בתחלואה ובתמותה מפוליו, ומאז 1979 לא נרשמו מקרים של הדבקה מקומית בארה"ב. 

לפני פיתוח החיסון נגד פוליו, המחלה הייתה אחת המחלות המדבקות והחמורות ביותר בעולם, במיוחד בקרב ילדים. על פי ארגון הבריאות העולמי, לפני שנות ה-50, דווחו מדי שנה כ-350,000 מקרים של פוליו ברחבי העולם. 

במדינות מתועשות כמו ארצות הברית ואירופה, המחלה גרמה למגפות קשות, ובארצות הברית לבדה נרשמו בשיא ההתפרצויות יותר מ-50,000 מקרים בשנה. פוליו גרם לשיתוק חלקי או מלא אצל כ-1 מכל 200 נדבקים, ובחלק מהמקרים הוביל למוות עקב פגיעה בשרירי הנשימה.

המחלה לא הייתה מוגבלת למדינות מתועשות בלבד, והיא פגעה באוכלוסיות נרחבות גם באפריקה, אסיה ואמריקה הלטינית, במיוחד באזורים שבהם לא היו מערכות בריאות מתקדמות. המצב השתנה באופן דרמטי עם פיתוח החיסון הראשון נגד פוליו על ידי ד"ר ג'ונאס סאלק בשנת 1955, ובעקבותיו החיסון הפומי של ד"ר אלברט סבין בשנות ה-60. בזכות החיסונים, חלה ירידה דרמטית בתחלואה, והמחלה מוגרה במרבית מדינות העולם.