ירי הטילים המתמשך של החות'ים בלילות האחרונים הפך לשגרה מדאיגה, המשפיעה לא רק על תחושת הביטחון אלא גם על איכות החיים. רעשי הפיצוצים והצורך למהר למרחבים מוגנים באמצע הלילה גורמים להקצות חוזרות ונשנות, המלוות בתחושת חרדה ופחד. במקרים רבים, הקושי לחזור לשינה לאחר מכן מוביל למחסור בשעות שינה, לתחושת עייפות ולתפקוד לקוי במהלך היום.
מהי אינסומניה וכיצד היא קשורה למצב הנוכחי?
אינסומניה, או נדודי שינה, היא תופעה שבה מתקשים להירדם או לישון רצוף. במצבים של מתח וחרדה, כמו אלה הנגרמים מירי הטילים, הסיכון לסבול מאינסומניה עולה באופן ניכר. השינה היא מרכיב חיוני לבריאות הגוף והנפש. מחקרים מראים כי מחסור בשעות שינה יכול להוביל לסיכונים לבריאות משמעותיים, כגון יתר לחץ דם, השמנה, דיכאון, ואפילו בעיות קוגניטיביות כמו דמנציה.
למרות זאת, וגם בלי ההקצות בשל ירי הטילים, הישראלים ישנים פחות מהמומלץ. סקרי שינה מראים כי מבוגרים בישראל ישנים בממוצע כשש שעות בלבד בלילה, מצב שמחמיר עוד יותר במצבי חירום.
אלא שגם במצבי מתח מתמשכים, ניתן לשפר את איכות השינה בעזרת מספר הרגלים פשוטים:
• דאגו לחושך מוחלט בחדר השינה, שכן תאורה עלולה להפריע לתהליך ההירדמות.
• נסו להפחית רעשים באמצעות אטמי אוזניים, במיוחד באזורים שבהם רעשי האזעקות מורגשים.
• הימנעו מצריכת קפאין או אלכוהול בשעות הערב, שכן הם עלולים להפריע לשינה רצופה.
• שמרו על שעות שינה קבועות ככל הניתן, גם בימים מתוחים.
• אם התעוררתם מירי, תוכלו לנסות לשתות תה המכיל מרכיבים מרגיעים כמו נענע וקמומיל, ללא קפאין. תוכלו להסתייע לטווח קצר גם בתכשירים טבעיים לסיוע בשינה.
• במקרים שבהם נדודי השינה נמשכים, פנו לרופא המשפחה שישקול לסייע באמצעות מרפאת שינה, או באופן זמני וקצר טווח תרופות הרגעה או תרופות שינה מקבוצת משפחת תרופות ה"Z" בעלות אפקט מהיר ואינן ממכרות.
במצבים של מחסור בשעות שינה, שנת צהריים קצרה יכולה להיות פתרון מועיל. תנומה של 20–30 דקות בלבד מאפשרת לאגור כוחות, לשפר את הריכוז ולהפחית את העייפות. עם זאת, חשוב להימנע משינה ממושכת בצהריים, שכן היא עלולה להוביל לשנת חלום ולתחושת עייפות נוספת לאחר ההתעוררות.
שיטה שמתחילה לצבור פופולריות משלבת שתיית כוס קפה לפני תנומה קצרה. בזמן השינה, הקפאין מתחיל להשפיע, כך שעם ההתעוררות מורגשת תחושת רעננות מוגברת.