ביום רביעי עבר ראש הממשלה בנימין נתניהו בדיקה בבית-החולים ״הדסה״, בה התגלה זיהום בדרכי השתן שנבע מהגדלה שפירה של ערמונית. מאז, במשך כמה ימים, ראש הממשלה קיבל טיפול אנטיביוטי שהביא למיגור הזיהום. בעקבות זאת, ראש הממשלה יעבור היום (ראשון) טיפול להסרת הערמונית.
הערמונית היא בלוטה קטנה בגודל של אגוז, אך חשיבותה ותפקידה בגוף הגבר הם גדולים. עם זאת, בקרב קשישים רבים, בלוטה זו עלולה להפוך למקור לבעיות רפואיות, במיוחד כאשר היא מוגדלת או סובלת מזיהומים. ניתוח לכריתת ערמונית במצבים אלו מהווה פתרון הכרחי שמחזיר איכות חיים למטופלים רבים.
הערמונית, הנמצאת מתחת לשלפוחית השתן ועוטפת את חלקה העליון של השופכה (צינור השתן), ממלאת תפקיד מרכזי במערכת הרבייה הגברית. תפקידה העיקרי הוא לייצר חלק מהנוזל המרכיב את הזרע, ובכך היא מסייעת להובלת תאי הזרע ולהגברת פוריותם. אצל גברים צעירים, הערמונית נשמרת בגודלה הטבעי ואינה מורגשת במהלך החיים התקינים.
עם הגיל, בעיקר לאחר גיל 50, גברים רבים חווים הגדלה שפירה של הערמונית שנובעת משינויים הורמונליים שמתרחשים בגיל מבוגר, במיוחד ירידה ברמות הטסטוסטרון. הגדלה שפירה זו אינה מצב סרטני, אך היא נפוצה מאוד: עד גיל 80, מרבית הגברים יפגשו את הבעיה בדרגה כזו או אחרת.
כאשר הערמונית מוגדלת, היא לוחצת על השופכה ומקשה על זרימת השתן. התסמינים כוללים:
• קושי להתחיל במתן שתן
• זרם שתן חלש או קטוע
• תחושת התרוקנות לא מלאה של השלפוחית
• תכיפות ודחיפות במתן שתן, במיוחד בלילה
אם המצב אינו מטופל, הוא עלול להוביל לאצירת שתן (חסימה מוחלטת), דלקות חוזרות בדרכי השתן, ואפילו נזק לכליות ולשלפוחית השתן. במקרים רבים אלה שסובלים מהגדלת הערמונית, לוקים בהפרעה במתן השתן ולכן נאלצים להתהלך עם קטטר המגביר את הסכנה לזיהומים. נציין כי בחודשים האחרונים גולשים רבים טענו כי קיימת בליטה כלשהי תחת מכנסיו של ראש הממשלה, והועלתה האפשרות כי מדובר בקטטר שתן.
זיהום בערמונית (Prostatitis) יכול להתרחש בעקבות דלקת חיידקית או סיבות אחרות, ולעיתים קרובות מופיע על רקע ערמונית מוגדלת. הזיהום גורם לתסמינים כמו חום גבוה, כאבים חזקים במפשעה ובגב התחתון, קושי במתן שתן ואף זיהום חריף בדם (ספסיס) במקרים חמורים. בקשישים, הזיהום יכול להיות מסוכן במיוחד, שכן מערכת החיסון שלהם חלשה יותר, והערמונית המוגדלת מגבירה את הסיכון להצטברות חיידקים.
כריתת ערמונית הופכת לאפשרות טיפולית חשובה במצבים שבהם הזיהום חוזר או כשנגרם נזק משמעותי לערמונית ולדרכי השתן. זיהום חוזר בערמונית עלול לגרום להצטלקות ולפגוע עוד יותר במערכת השתן. כריתת הערמונית מסירה את מקור הבעיה ומפחיתה את הסיכון להישנות הזיהומים. במקרים שבהם הערמונית מוגדלת וחוסמת את זרימת השתן, הניתוח משחרר את הלחץ על השופכה ומחזיר את היכולת להתרוקן כראוי. ערמונית מוגדלת עם זיהום יכולה לגרום לאי-ספיקת כליות, דלקות בדרכי השתן ואפילו להחמיר מצבים כרוניים קיימים.
התסמינים שמלווים ערמונית מוגדלת וזיהום הם לא רק פיזיים, אלא גם רגשיים. קשישים שסובלים מהבעיה חווים עייפות, הפרעות שינה ותסכול. הניתוח יכול לשנות את חיי היומיום בצורה משמעותית.
ניתוח כריתת ערמונית מתבצע בדרך כלל בשיטות מתקדמות, כמו כריתה דרך השופכה (TURP) או כריתה בלפרוסקופיה. ההליך מתבצע בהרדמה מלאה או אזורית, ולרוב מאפשר התאוששות מהירה יחסית. עם זאת, כמו בכל ניתוח, קיימים סיכונים, כולל דימום, זיהום לאחר הניתוח או בעיות זמניות בשליטה על השתן.