גל תחלואה גבוה בדלקת כבד נגיפית: משרד הבריאות מדווח על המשך התפרצות התחלואה בהפטיטיס A שהחלה כבר בסוף שנת 2023 ונמשכה בעוצמה בשנה החולפת. התחלואה מתבטאת בהיקפי הדבקה גבוהים ביחס לשנים קודמות.
על פי נתוני משרד הבריאות שנאספו עד דצמבר 2024, נצפתה עלייה חדה במספר החולים – הן במספרם האבסולוטי והן בשיעורם ביחס לאוכלוסייה . הנתונים מצביעים על 1 עד 3 מקרים ל-100 אלף איש. נקודות ההתפרצות המרכזיות בגל הנוכחי התגלו בעיקר בכמה יישובים בשומרון ובמזרח ירושלים, שבהם מדווח משרד הבריאות על נתונים גבוהים וחריגים.
בתוך כך, מתברר שגם באזורים בדואיים בדרום הארץ, שבהם נרשמה כבר בסוף 2023 התפרצות משמעותית, נמשכת מגמת ההדבקה. בחלק מהיישובים הללו נצפה שיעור נמוך של התחסנות, עובדה המשפיעה לא רק על התפשטות הצהבת הנגיפית A אלא גם על תחלואה מוגברת במחלות אחרות הניתנות למניעה בחיסון.
נגיף הפטיטיס מסוג A מועבר במגע צואתי־פומי (פקו־אוראלי) דרך מזון או מים מזוהמים, ומחלה זו ידועה גם כ”צהבת מידבקת”. היא גורמת לדלקת כבד חריפה, המלווה לרוב בחום ממושך, עייפות, בחילות, הקאות, שלשולים, כאבים בבטן ותחושת חולשה כללית. בשל הפגיעה בכבד עלולה להופיע צהבת (הצהבה של העור ולובן העיניים).
במרבית המקרים המחלה מסתיימת ללא נזק ארוך טווח, אולם בקרב אחוז קטן מהחולים, בעיקר בקבוצות סיכון, עלולה להתפתח פגיעה משמעותית בכבד, עד לכדי סיכון חיים וצורך בהשתלת כבד דחופה.
למרות שקיים חיסון יעיל הנכלל בשגרת חיסוני הילדים, חלק מהאוכלוסיות, בעיקר בקרב עדות חרדיות מסויימות והמגזר הבדואי בדרום הארץ, ממאנות להתחסן. נתוני משרד הבריאות מצביעים על דפוס דומה גם בתחלואה בשאר מחלות הניתנות למניעה, ומדגישים את הקשר ההדוק בין שיעורי התחסנות נמוכים להתפרצויות פתאומיות.
משרד הבריאות ממליץ לכל מי שלא חוסן בעבר וחשוף לאזורי הסיכון לשקול השלמת חיסונים, ובמקביל להקפיד על מקורות מים מפוקחים ושמירה על היגיינה גבוהה: שטיפת ידיים יסודית לפני האוכל ולאחר שימוש בשירותים, ובישול יסודי של מזון העלול להיות מזוהם. מומלץ לפנות לייעוץ רפואי במקרה של תסמינים מתמשכים דוגמת חום ובחילות או הופעת צהבת, כדי לאבחן בשלב מוקדם ולמנוע סיבוכים אפשריים.