חדר ניתוח תת קרקעי וראש ממשלה אחד: הערב יעבור בנימין נתניהו ניתוח להסרת בלוטת הערמונית בבית החולים הדסה עין כרם בירושלים, כשלצידו צוותי מומחים נרחבים. הנה מה שידוע עד כה על הפרוצדורה.
מדוע עובר רה"מ את הניתוח?
על פי הודעת לשכת נתניהו, ראש הממשלה סובל מהגדלה שפירה של בלוטת הערמונית. הוא עובר את הניתוח הערב לאחר שסבל מזיהומים במערכת השתן. זיהומים כאלה נפוצים כאשר בלוטת הערמונית מוגדלת, גורמת לאצירת שתן וצורך בקטטר שתן. בחודשים האחרונים נפוצו ברשתות תמונות לפיהן מתהלך נתניהו כשקטטר מוצמד לרגלו ואוסף את נוזל השתן. הסיבה לכך היא הבלוטה המוגדלת הלוחצת על השופכה, מקשה על יצירת נוזל השתן שאינו מתנקז. שארית שתן כזו מגבירה את הסיכון לדלקות חוזרות במערכת השתן המתבטאות בצריבה, תכיפות במתן שתן, ולעתים גם זיהום משמעותי הכולל חום גבוה וסכנת זיהום בכליות ושלפוחית שתן.
מהי בלוטת הערמונית ומה תפקידה?
בלוטת הערמונית היא בלוטה קטנה בגודל אגוז הממוקמת מתחת לשלפוחית השתן ועוטפת את צינור השופכה. היא אחראית לייצור חלק מנוזל הזרע, שמגן על תאי הזרע ומגביר את פוריותם.
מדוע הערמונית מוגדלת ומהם התסמינים?
הגדלה שפירה של הערמונית (Benign Prostatic Hyperplasia - BPH) היא תופעה שכיחה בגברים מבוגרים, שנגרמת בעיקר בשל שינויים הורמונליים. כאשר הערמונית מוגדלת, היא לוחצת על השופכה וגורמת לתסמינים כמו:
• קושי במתן שתן
• זרם שתן חלש או קטוע
• תחושת התרוקנות לא מלאה של השלפוחית
• דחיפות ותכיפות במתן שתן, במיוחד בלילה
מתי נדרש ניתוח להקטנת הערמונית?
ניתוח HOLEP אותו יעבור נתניהו, נדרש במקרים שבהם הטיפול התרופתי אינו יעיל או כאשר מתרחשים סיבוכים כמו אצירת שתן, דלקות חוזרות בדריכ השתן, דימום משמעותי בשתן או פגיעה בתפקוד שלפוחית השתן או הכליות. מדובר בניתוח החדשני ביותר המתבצע מאות פעמים בשנה בישראל.
כיצד מתבצע הניתוח?
ההליך מתבצע באמצעות לייזר חזק וציוד מיוחד המוחדרים דרך השופכה. כך הוא מתבצע שלב אחר שלב:
1. המטופל מורדם, בדרך כלל בהרדמה אזורית או מלאה.
2. לייזר מסוג הולמיום מוחדר דרך קצה הפין ומכוון להסרת רקמת הערמונית המוגדלת.
3. רקמת הערמונית המוסרת נשטפת אל השלפוחית ונשאבת החוצה באמצעות מכשיר מיוחד.
4. בתום הניתוח, מוחדר קטטר לניקוז השתן.
מה משך הניתוח?
הניתוח נמשך בדרך כלל בין 90 ל-120 דקות, תלוי בגודל הערמונית ובמורכבות המקרה. בחדר הניתוח ישהה גם מומחה לקוצבי לב שיעקוב אחר קצב לבו של נתניהו, לצד המרדים המשגיח בזמן הניתוח. נתניהו יעבור את הפרוצדורה בהרדמה מלאה.
באילו מצבים נדרשת הרדמה מלאה?
ניתוח HOLEP מתבצע לרוב בהרדמה אזורית, אך במקרים מסוימים נדרשת הרדמה מלאה, במיוחד אם מדובר במטופלים חרדים או כשמצבם הבריאותי דורש שליטה מלאה על תנאי הניתוח.
כמה זמן נמשך האשפוז לאחר הניתוח?
משך האשפוז לאחר הניתוח קצר יחסית, ונע בין 24 ל-48 שעות. במהלך הזמן הזה מנוטר מצב המטופל, והקטטר נשאר עד לווידוא שהשלפוחית מתרוקנת כראוי.
כיצד מתבצע השיקום לאחר הניתוח?
תהליך השיקום כולל שתייה מרובה של מים כדי למנוע זיהומים ולשפר את זרימת השתן, הימנעות ממאמץ פיזי כבד או הרמת משקלים למשך 4-6 שבועות, נטילת תרופות לפי הצורך למניעת כאבים או זיהומים. המעקב הרפואי מתבצע תוך מספר שבועות לאחר הניתוח להערכת תוצאותיו.
מתי המטופל צפוי להתאושש לחלוטין?
מרבית המטופלים חווים שיפור בתסמינים מיד לאחר הניתוח, אך ההתאוששות המלאה עשויה להימשך 4-6 שבועות. תופעות לוואי קלות כמו צריבה בשתן או דימום קל צפויות לחלוף בתוך שבועות ספורים.