ברקע המשבר המחריף במערכת הבריאות, מאיים ח"כ אושר שקלים (הליכוד) בסנקציות נגד רופאים השוקלים לעזוב את הארץ. "לא אתן להפוך את מערכת הבריאות לכלי להפעלת לחץ פוליטי", הצהיר.

שקלים, חבר ועדת הבריאות של הכנסת, מתכוון לקדם דיון מהיר בוועדה לבחינת מה שהוא מכנה "קמפיין תקשורתי" של רופאים המאיימים בהגירה לחו"ל. לדבריו, מדובר ב"פתח מסוכן לסרבנות רפואית", בדומה למה שהתרחש בתקופת הרפורמה המשפטית.

מנגד, גורמים בכירים במערכת הבריאות מזהירים כי המשבר כבר כאן. "אנשים כבר חווים את מצוקת כוח האדם הרפואי", אומרת פרופ' רבקה כרמי, נשיאת האקדמיה הישראלית לרפואה מדעית. בראיון ל-103FM היא מתריעה על מחסור חמור ברופאים, במיוחד בתחומים מסוימים: "יש מקצועות שחסרים באופן אקוטי, אפילו במרכז הארץ, שלא נדבר על הפריפריה".

דו"ח מבקר המדינה מיולי האחרון חשף תמונת מצב קשה במערכת הבריאות הישראלית. לפי הדו"ח, שיעור הרופאים בישראל עומד על 3.3 רופאים ל-1,000 נפש, נמוך מממוצע ה-OECD העומד על 3.7. התחזית לעתיד מדאיגה עוד יותר: עד 2035 צפוי השיעור לרדת ל-3.02 רופאים בלבד.

המבקר מתניהו אנגלמן מזהיר כי המחסור יוצר כבר עתה "תחרות קשה על כל רופא" ומוביל להתארכות תורים, סגירת שירותים בפריפריה וזינוק במחירי הרפואה הפרטית. המצב חמור במיוחד במקצועות כמו גריאטריה, הרדמה, טיפול נמרץ וכירורגיה. הביקורת מצביעה על כשל מערכתי: בניגוד למדינות מערביות מובילות, למשרד הבריאות אין מנגנון לתכנון אסטרטגי של כוח אדם רפואי. יתרה מכך, למשרד אין נתונים מלאים על כאלפי רופאים ישראלים השוהים בחו"ל, ואין תוכנית מסודרת להשבתם ארצה.