חיים ללא ערמונית: ראש הממשלה נתניהו עבר היום (א') ניתוח להסרת הפרוסטטה במרכז הרפואי הדסה. הניתוח נמשך כשלוש שעות, והוא צפוי להשתחרר בקרוב לביתו. מה תפקידה של הערמונית ואיך חיים בלעדיה?
על פי הודעת לשכת נתניהו, ראש הממשלה סובל מהגדלה שפירה של בלוטת הערמונית. הוא עבר את הניתוח לאחר שסבל מזיהומים במערכת השתן. זיהומים כאלה נפוצים כאשר בלוטת הערמונית מוגדלת, גורמת לאצירת שתן וצורך בקטטר שתן.
בחודשים האחרונים נפוצו ברשתות תמונות לפיהן מתהלך נתניהו כשקטטר מוצמד לרגלו ואוסף את נוזל השתן. הסיבה לכך היא הבלוטה המוגדלת הלוחצת על השופכה, מקשה על יציאת נוזל השתן שאינו מתנקז. שארית שתן כזו מגבירה את הסיכון לדלקות חוזרות במערכת השתן המתבטאות בצריבה, תכיפות במתן שתן, ולעתים גם זיהום משמעותי הכולל חום גבוה וסכנת זיהום בכליות ושלפוחית שתן.
ניתוח להסרת בלוטת הערמונית, בין אם בעקבות הגדלה שפירה (BPH) או מסיבות אחרות, הוא הליך רפואי נפוץ בקרב קשישים. בלוטת הערמונית היא חלק מהמערכת הרבייה הגברית ותפקידה העיקרי הוא לייצר נוזל המהווה חלק מנוזל הזרע.
נוזל זה מספק לתאי הזרע חומרים מזינים ומשפר את ניידותם, ובכך תורם לפוריות. בניתוחי הגדלה שפירה של הערמונית כמו "הולפ" אותו עבר נתניהו, בו מוחדרת מצלמה ולייזר דרך קצה הפין, מוסרת ליבת הערמונית בלבד, אך ישנם מקרים, כמו בטיפול בסרטן הערמונית, שבהם מסירים את הבלוטה כולה.
לאחר כריתת הערמונית, ישנם שינויים שונים המשפיעים על הגוף. ראשית, הניתוח עשוי להוביל לאי-פוריות, מה שלא רלוונטי לנתניהו כמובן, שכן הבלוטה האחראית לייצור נוזל הזרע אינה קיימת עוד. עם זאת, בקרב קשישים, שבהם הפוריות אינה בעדיפות גבוהה, מדובר בדרך כלל באובדן משמעותי פחות.
מרבית המטופלים חווים שיפור משמעותי בתפקוד השתן, כולל זרם שתן חזק יותר, ירידה בתכיפות הלילית והקלה בתחושת ההתרוקנות הבלתי שלמה.
במקרים מסוימים, הניתוח עשוי להשפיע על התפקוד המיני. למרות שבדרך כלל אין פגיעה בזקפה, תיתכן "שפיכה אחורית", מצב שבו נוזל הזרע חוזר לשלפוחית השתן במקום לצאת החוצה. עם זאת, מצב זה אינו מזיק ואינו משפיע על התפקוד הכללי.
למרות השינויים הפיזיולוגיים, מרבית המטופלים מדווחים על שיפור משמעותי באיכות חייהם לאחר הניתוח. התסמינים שגרמה הערמונית המוגדלת, כמו קושי במתן שתן, תחושת התרוקנות חלקית והפרעות שינה, נעלמים כמעט לחלוטין, והמטופלים חוזרים לשגרת חייהם. בקרב קשישים, השיפור בתפקוד השתן מוביל לשינה טובה יותר ולתפקוד יומיומי נוח יותר.
תהליך השיקום כולל שתייה מרובה של מים כדי למנוע זיהומים ולשפר את זרימת השתן, הימנעות ממאמץ פיזי כבד או הרמת משקלים למשך 4-6 שבועות, נטילת תרופות לפי הצורך למניעת כאבים או זיהומים. המעקב הרפואי מתבצע תוך מספר שבועות לאחר הניתוח להערכת תוצאותיו.
מרבית המטופלים חווים שיפור בתסמינים מיד לאחר הניתוח, אך ההתאוששות המלאה עשויה להימשך 4-6 שבועות. תופעות לוואי קלות כמו צריבה בשתן או דימום קל צפויות לחלוף בתוך שבועות ספורים.