"מאות כלבים, תנים ושועלים נכנסו לישראל מלבנון ומסוריה ויש חשש מחדירת כלבת גם לאזור המרכז", מתריעה מנהלת פיקוח וטרינרי של השירותים הווטרינריים גוש דן, ד"ר אורין אלרון. "אנחנו בהיערכות מוגברת", היא מציינת.

"בשל המלחמה בצפון, נפתחו הגבולות ונוצר מעבר חופשי של בעלי חיים – תנים, שועלים וכלבים. בסוריה ובלבנון יש כלבת פעילה", היא מסבירה – "מידי שנה מפוזרים ממטוסים חיסונים אוראליים בגבול הצפון, אבל בגלל המלחמה, לא היה פיזור כמו בכל שנה ונעשה פיזור חלקי, שהיה ידני".

ד"ר אלרון מונה סיבה נוספת לחשש מכלבת בצפון, שעלולה לזלוג גם לאזורים נוספים, בהם גוש דן: "עשרות אלפי תושבים פונו מבתיהם ויש הרבה כלבים משוטטים, שנסתרים מהעין", היא אומרת.

בחודש נובמבר נפטר רועה צאן מאזור הצפון, לאחר שננשך על ידי כלבו שהיה נגוע בכלבת. רק לאחר כחודש התגלו סימנים נרולוגיים ורועה הצאן, כבן 77 מאזור נצרת, אושפז במרכז הרפואי העמק בעפולה, שם נאלצו בהמשך הרופאים לקבוע את מותו.

"הסימנים הופיעו בגופו של רועה הצאן, כחמישה שבועות לאחר הנשיכה והכלב בינתיים מת", היא מסבירה – "באירוע של כלבת יש לקבל טיפול רפואי ביממה הראשונה".

ד''ר אלרון (צילום: משה כהן)
ד''ר אלרון (צילום: משה כהן)

ד"ר אלרון מציגה נתונים קשים על גידול במספר בעלי החיים, שאובחנו עם כלבת באזור הצפון: בשנה האחרונה אובחנו 53 מקרי כלבת, לעומת 45 בשנה שעברה. הזינוק החד היה בקרב כלבים: 17 מקרי כלבת אובחנו בכלבים השנה, לעומת שניים בלבד אשתקד.

ד"ר אלרון מתריעה מפני סכנת חדירת כלבת לגוש דן על ידי בעלי חיים שהובאו לאזור מלבנון ומסוריה. "התקשרה אלינו תושבת רמת גן, שסיפרה שהבן שלה היה אמור לשוב מסוריה ולהביא איתו כלב עזוב, שהוא ריחם עליו ורצה להביא אותו. אמרנו לה שיש סיכון ואסור להביא כלבים משוטטים", היא מספרת – "גם מצאנו כלב משוטט ברמת גן. התברר שחייל שמשרת בלבנון, ביקש ממשפחה מהצפון שאימצה אותו, לשמור על הכלב, שמטוב לב הוא אסף ורצה לסייע לו. המשפחה, ששמרה על הכלב, הגיעה לבקר חברים ברמת גן והכלב ברח. אחרי שקיבלנו הודעה על כלב משוטט, איתרנו אותו והוא הוכנס ל-90 יום הסגר, כדי לוודא שאין לו כלבת. כלבים המגיעים מלבנון ומסוריה מוכנסים לשלושה חודשי הסגר, כי אנחנו לא יודעים מה ההיסטוריה שלהם".

המשפחה מהצפון שהגיעה לשירותים הווטרינריים, סמוך לצומת מסובים, ודיווחה על אובדן הכלב, הופתעה לגלות שהוא נמצא משוטט ברמת גן וכבר הוכנס להסגר. עלות ההסגר מוטלת על הבעלים של כלב בהסגר ממושך מגיעה לאלפי שקלים. "הם ביקשו לקבל את הכלב לאחר ההסגר, כדי למסור אותו לחייל", ציינה עוד ד"ר אלרון.

מה הם האמצעים שננקטים בשירותים הווטרינריים גוש דן בעקבות החשש מכלבת?
"קודם כל, חשוב להתריע שאין להכניס כלבים מלבנון ומסוריה, כי יש שם כלבת פעילה. דבר חשוב נוסף הוא שכל אחד חייב לחסן את הכלב שלו נגד כלבת, כדי להגן על הכלב ועל עצמו. אנחנו גם מגבירים את הסיורים, כדי לאתר כלבים משוטטים ואת האכיפה נגד מי שלא חיסן את כלבו. מתחילת ינואר, מי שלא חיסן את כלבו – יקבל קנס כספי ובאיגוד יוצרים קשר עם בעלים שתוקף החיסון של כלביהם פג, כדי שיבואו לחסן אותם. אנחנו גם יוזמים מבצעי חיסונים, בנוסף לחיסונים השוטפים שניתנים מידי יום בשירותים הווטרינריים. גם חשוב להגביר את המודעות ולדווח לנו מיידית על כלבים משוטטים. היתה עלייה במקרי הכלבת בצפון ויש חשש שכלבים נגועים יגיעו לאזור המרכז".

כ-38 אלף כלבים חיים בתחום האחריות של השירותים הווטרינריים גוש דן, המעניקים שירות וטרינרי לעשר רשויות מקומיות: גבעתיים, רמת גן, בני ברק, אזור, שוהם, אור יהודה, קרית אונו, גני תקווה, גבעת שמואל ומועצה אזורית דרום השרון. מהפילוח עולה, כי כ-14 אלף מהכלבים רשומים ברמת גן וכ-5,000 בגבעתיים. ד"ר אלרון מציינת עוד, כי שיעור המחוסנים המוערך בכל הרשויות שבתחומי האיגוד, עומד על כ-85% כלבים מחוסנים בחיסון בתוקף.

מה אדם צריך לעשות לאחר נשיכה?
"לאחר נשיכה יש לחטא את המקום ולדווח מיידית למשרד הבריאות על הנשיכה. הכלב מוכנס להסגר בשירותים הווטרינריים, כדי לוודא שאין לו כלבת. ההסגר של כלב שאינו מלבנון ומסוריה, נמשך עשרה ימים, כדי לוודא שאין לו כלבת והבעלים של הכלב נושא בעלות הכספית".

מה התוקף של החיסון לכלבת?
"מחודש אפריל התוקף השתנה והחיסון של כלב שחוסן פעמיים תקף לשנתיים".