כיצד שומרים על אורח חיים בריא? ד"ר דנה פלורנטין, מומחית לרפואת משפחה בשירותי בריאות כללית במחוז דן-פתח תקווה משתפת בשורת המלצות לשמירה על אורח חיים בריא, אותן מומלץ ליישם בכל ימות השנה.

פעילות גופנית: מחקרים רבים מוכיחים שפעילות גופנית היא התרופה בהא הידיעה כמעט לכל דבר. פעילות גופנית מורידה סיכון לסרטן, מקטינה תחלואת סוכרת, מורידה סיכון למחלות לב, מסייעת באיזון לחצי דם, מפחיתה סיכון לשברים ונפילות, תורמת לשינה איכותית יותר, מסייעת בשמירה על תחושה בריאה לאורך היום, מנטרלת לחצים נפשיים, מעלה את מצב הרוח ומפחיתה חרדות. 

אנשים עושים הליכה בפארק, אילוסטרציה (צילום: אינגאימג)
אנשים עושים הליכה בפארק, אילוסטרציה (צילום: אינגאימג)

עוד היא ציינה, כי מחקרים מראים, שכדי למקסם את הפוטנציאל, מומלץ לבצע פעילות אירובית למשך 40 דקות כל יום, או כמעט כל יום. "לא חייבים לעשות ספינינג או לרוץ מרתון, גם הליכה בערב, באוויר הנעים נחשבת! אופציה נוספת היא לספור צעדים, יש אינספור אפליקציות שסופרות צעדים שאפשר להוריד, מומלץ להגיע לעשרת אלפים צעדים ביום", היא מסבירה – "רעיונות נוספים למי שלא מוצא את הזמן- לחנות תמיד קצת יותר רחוק, לא להשתמש במעליות, וכל שעה לעשות סיבוב עד למתקן השתייה הכי רחוק בסביבה ולשתות כוס מים".

תזונה נכונה: מה שמכניסים לגוף שלנו משפיע. חשוב להקפיד על הכמות – לשמור על BMI תקין (BMI הוא מדד למסת גוף, שמחושב כמשקל חלקי גובה בריבוע, ורצוי שתהיה בטווח 20-25 במבוגרים), וחשוב להקפיד גם לא רק על הכמות אלא גם על האיכות - להמעיט בכמות הפחמימות (בעיקר כל מה שטעים), ולהקפיד על צריכה של ירקות ופירות שמכילים ויטמינים. 

אמצו חיית מחמד: מחקרים הראו שבעלי חיות מחמד בריאים יותר ומאושרים יותר.

השקיעו בתחביב: תחביבים מסייעים לשמירה על יציבות נפשית, מסייעים לפיתוח מיומנויות שונות, כולל שכלול יכולות קוגניטיביות ומוטוריות. תחביב מגביר את היצירתיות, שמייצרת תחושת חיוניות. שווה!

קריאת ספרים, אילוסטרציה (צילום: אינגאימג)
קריאת ספרים, אילוסטרציה (צילום: אינגאימג)

השקיעו זמן בנטרול לחצים: הדרישות היום מהפרט הבודד מאוד מלחיצות, ורובנו מתמודדים עם הרבה מאוד משימות בזמן קצר, זה גורם לעלייה ברמת הסטרס. סטרס לאורך זמן פוגע במערכת החיסון, תורם לשחיקה, ומגביר סיכון לתחלואה פיזית ונפשית. יש היום מגוון גדול מאוד של שיטות להפחתת סטרס, בין היתר, באמצעות יוגה, מדיטציה, ביופידבק, דמיון מודרך וטיפולים פסיכולוגיים.

היגמלות מהרגלים מזיקים: בהם עישון ואכילת יתר.

נתינה: מחקרים מוכיחים שדרך בטוחה, קלה ומהירה להגביר את רמת האושר ואת תחושת המשמעות היא לתת מעצמך. אפשר ללכת להתנדב במשהו שמדבר אליכם, או פשוט לעשות כל יום מעשה טוב קטן אחד.

מסגרות חברתיות: האדם הוא יצור חברתי, והבדידות היא לא טבעית, ומהווה גורם סיכון מספר אחד לדיכאון. אם אתם חשים בודדים, הקיפו את עצמכם במסגרות חברתיות- כגון קבוצת הליכה, חוגים, תייצרו שגרת מפגשים קבועים עם חברים, וכמובן באותו הקשר ארוחת ערב משפחתית, שתורמת ללכידות המשפחה והוכחה כמשפרת את התפקוד המשפחתי, את תחושת השייכות, את מצב הרוח, ואת התפקוד הכללי של הפרט הבודד.