אני בת 75, ולאחרונה שמתי לב שאני סובלת מחשמל סטטי, במיוחד בימים יבשים. בכל פעם שאני נוגעת במשהו מתכתי, אני ממש קופצת לאחור בגלל הזרם. זה לא נעים לי, ולפעמים אפילו ממש מביך. מה אני יכולה לעשות כדי למנוע את זה?
“חשמל סטטי הוא תופעה שיש כאלה שרגישים אליה יותר, ויש כאלה שרגישים אליה פחות. כשאנחנו בתנועה, בעיקר כשאנחנו לובשים בגדים סינתטיים שעשויים מפוליאסטר או מבד שכולל כמות גדולה של ניילון או סיבים סינתטיים אחרים, אנחנו אוגרים חשמל סטטי. ברגע שאנחנו נוגעים במשהו שמחובר לקרקע, אנחנו פורקים אותו.

כדי להימנע מהתופעה ככל שאפשר אני מציע לך להפסיק ללבוש בגדים שעשויים מחומרים סינתטיים, ואם צריך לגעת במשהו מתכתי, תיגעי בו לא ישירות, אלא באמצעות חפץ. נניח, להרים עט ובאמצעותו ללחוץ על כפתור במעלית. נקודה נוספת שכדאי להתייחס אליה היא שבחשמל סטטי, ככל שהמגע חלש יותר, ככה מרגישים את הזרם חזק יותר. לכן, אם זה קורה לך בסופר, לדוגמה, אני מציע ללפות את הידית של העגלה חזק. ככה פחות תרגישי את זה”.

בתי בת ה־22 סובלת כבר למעלה מחודשיים מהקאות, שלשולים ובחילות, ובשבועיים האחרונים התברר שיש לה גם חום תמידי של 38 מעלות. היא פנתה לגסטרולוג, והוא שלח אותה מיד לבצע בדיקות, שבמהלכן מצאו במעי הגס שלה איזשהו ממצא ששלחו לבדיקה נוספת. בו זמנית עשו בדיקות דם ויש תוצאות שמראות על תהליך דלקתי. חושדים שהיא סובלת מקרוהן. היא ירדה במשקל, וממש מרגישה לא טוב. כרגע החליטו בבית החולים שעושים עוד בירורים, אבל עדיין לא נותנים לה טיפול. מה דעתך?
“מהדברים שאתה מתאר סביר להניח שהבת אכן סובלת מקרוהן. מדובר בתהליך דלקתי שמתחיל באזור הקיבה ויכול להגיע עד לפי הטבעת. למחלה יש כל מיני טיפולים, חלקם ביולוגיים. הרופאים רוצים לבסס את האבחנה, ולכן עדיין לא נותנים טיפול. עושה רושם שהיא עדיין בשיאו של תהליך דלקתי, וצריך קודם כל לטפל בזה.

לפעמים נותנים כמות קטנה של סטרואידים כדי לסייע בתהליך. לפי מה שאני רואה, כל המהלך של הבירור פה הוא רציני מאוד וטוב מאוד. כלומר, מתייחסים, ועשו את כל הבדיקות. לקפוץ סתם ולקבוע אבחנה זה קל, ולתת טיפול ביולוגי כשהאבחנה עומדת על 90% ולא על 100% – זה לא רצוי. יש כמה וכמה טיפולים ושינויי תזונה שיכולים לעזור לה ולהקל את התופעות. חשוב לציין שקרוהן היא מחלה כרונית, מחלה אוטואימונית, אבל היום אפשר לחיות איתה עד גיל 120.

זו מחלה שעובדת בהתקפות ובהפוגות – בזמן של מתח וסטרס זה יותר גרוע, ובזמן רגיעה יותר טוב. חשוב להדגיש שהמחלה לא נגרמת מסטרס, אבל סטרס בהחלט יכול להחמיר אותה. ההמלצה היא לשמור על אורח חיים בריא, לשלב בו אפילו מיינדפולנס ומדיטציה כדי להרגיע את מערכת העצבים, ולשלב תפריט מתאים. אני מציע שתנסו לזרז את התהליך, או שתפנו לרופא גסטרו באופן פרטי על מנת לקדם את הטיפול”.

לפני עשור התחלתי לקבל ציפרלקס, אבל לפעמים באמצע היום אני קצת בלחץ ומרגישה שקשה לי להכיל את המצב, ומוסיפה בצורה רנדומלית חצי כדור ואבן שממש עוזר לי. אני בת 88 וחושבת להחליף את הציפרלקס בפרוזק, ולקחת אותו מדי פעם. מה דעתך?
“פרוזק הוא כדור שצריך ליטול באופן קבוע כדי לחוש בהשפעה שלו. לכן, את לא יכולה ליטול אותו מדי פעם. בנוסף, אני ממליץ שתפני לרופא המטפל ותבקשי שיגדיל לך מעט את המינון של הציפרלקס. נניח, מ־10 מ"ג ל־15 מ"ג. תסבירי לרופא שאת כבר רגילה למינון, ויכול להיות שהוא יאשר לך מינון גבוה יותר”. ד

שיחות אלו אינן מהוות המלצה רפואית אישית. תמיד יש להתייעץ ולהיבדק על ידי רופא המשפחה או רופא מומחה. רפי קרסו הוא פרופסור למדעי המוח ומערכת העצבים מאוניברסיטת בר־אילן, MD, לשעבר מנהל המחלקה הנוירולוגית ומרפאת הכאב במרכז הרפואי הלל יפה בחדרה

מתוך תוכניתו של פרופ' רפי קרסו, בכל יום שישי ב־13:00 ב־103FM