ראש הממשלה בנימין נתניהו שוחרר הערב מבית החולים הדסה עין כרם לאחר ניתוח להסרת הערמונית שעבר ביום ראשון. רופאיו מסרו כי מצבו יציב והוא מחלים באופן משביע רצון, אך לפניו עדיין תקופת החלמה. ניתוחי ערמונית, ובמיוחד ניתוחים בלייזר להקטנת הערמונית, מלווים באתגרים משמעותיים למטופלים, בעיקר בתחומים של כאבים והחלמה פיזיולוגית.

כזכור נתניהו עבר ניתוח מסוג "הולפ" להסרת ליבת הערמונית ביום ראשון בלילה, בחדר ניתוח תת קרקעי בהדסה. ניתוח להסרת בלוטת הערמונית, בין אם בעקבות הגדלה שפירה (BPH) או מסיבות אחרות, הוא הליך רפואי נפוץ בקרב קשישים. בלוטת הערמונית היא חלק מהמערכת הרבייה הגברית ותפקידה העיקרי הוא לייצר נוזל המהווה חלק מנוזל הזרע. 

נוזל זה מספק לתאי הזרע חומרים מזינים ומשפר את ניידותם, ובכך תורם לפוריות. בניתוחי הגדלה שפירה של הערמונית כמו "הולפ" אותו עבר נתניהו, בו מוחדרת מצלמה ולייזר דרך קצה הפין, מוסרת ליבת הערמונית בלבד, אך ישנם מקרים, כמו בטיפול בסרטן הערמונית, שבהם מסירים את הבלוטה כולה.

לאחר כריתת הערמונית, ישנם שינויים שונים המשפיעים על הגוף. ראשית, הניתוח עשוי להוביל לאי-פוריות, מה שלא רלוונטי לנתניהו כמובן, שכן הבלוטה האחראית לייצור נוזל הזרע אינה קיימת עוד. עם זאת, בקרב קשישים, שבהם הפוריות אינה בעדיפות גבוהה, מדובר בדרך כלל באובדן משמעותי פחות. 

 הניתוח. מצלמה מוחדרת דרך פתח הפין  (צילום: שאטרסטוק)
הניתוח. מצלמה מוחדרת דרך פתח הפין (צילום: שאטרסטוק)

מרבית המטופלים חווים שיפור משמעותי בתפקוד השתן, כולל זרם שתן חזק יותר, ירידה בתכיפות הלילית והקלה בתחושת ההתרוקנות הבלתי שלמה. 

עם זאת, בימים הראשונים לאחר הניתוח התלונה הנפוצה ביותר היא כאב. הכאבים נגרמים עקב פגיעה ברקמות רגישות, שכן הניתוח כולל חיתוך והסרת רקמות מהערמונית, מה שגורם לגירוי מקומי ולעתים לדלקת קלה. 

פגיעה אפשרית בעצבים המקיפים את הערמונית עלולה להוביל לכאבים חדים או תחושת לחץ באגן. בנוסף, השימוש בקטטר שתן, שהוא הכרחי במקרים רבים לאחר הניתוח, עלול לגרום לאי נוחות ואף לכאב.

במהלך ההחלמה הגוף עובר תהליכים פיזיולוגיים שונים שמשפיעים על חוויית הכאב. דלקת מקומית היא תגובה טבעית של הגוף להחלמה, אך היא עשויה לגרום לכאבים. רקמות פגועות עוברות תהליך של ריפוי והצטלקות, מה שמוביל לתחושת מתיחה או רגישות באזור. גם תאי עצב שעברו גירוי מחודש גורמים לעתים לתחושת כאב או חוסר נוחות, במיוחד בשעות הראשונות לאחר הניתוח.

מלבד כאבים ישנן תופעות לוואי נוספות שעלולות להופיע לאחר ניתוח ערמונית בלייזר. קשיים במתן שתן הם תופעה שכיחה וגורמים לתחושת צריבה שנובעת מגירוי בצינור השופכה. לעיתים מופיעה דליפת שתן בשל חולשה זמנית של הסוגר או שינויים מבניים באזור. השימוש בקטטר מגביר את הסיכון לזיהומים בדרכי השתן, ולכן יש להקפיד על היגיינה ומעקב רפואי.

ערמונית מוגדלת. קושי במתן שתן (צילום: איור: שאטרסטוק)
ערמונית מוגדלת. קושי במתן שתן (צילום: איור: שאטרסטוק)

להתמודדות עם הכאבים והקשיים ממליצים הרופאים על תרופות לשיכוך כאבים, שתייה מרובה לשמירה על הידרציה ומניעת זיהומים, ומעקב רפואי סדיר. גישה טיפולית נכונה ומעקב הדוק יכולים לסייע למטופלים לעבור את תקופת ההחלמה בצורה טובה ולהגיע להחלמה מלאה.

תהליך השיקום כולל שתייה מרובה של מים כדי למנוע זיהומים ולשפר את זרימת השתן, הימנעות ממאמץ פיזי כבד או הרמת משקלים למשך ארבעה עד שישה שבועות, נטילת תרופות לפי הצורך למניעת כאבים או זיהומים. המעקב הרפואי מתבצע תוך מספר שבועות לאחר הניתוח להערכת תוצאותיו. תופעות לוואי כמו המשך הכאב, צריבה בשתן או דימום קל צפויות לחלוף בתוך שבועות ספורים.