הדבקה בחיידק הקטלני: פעוטה בת שלוש אושפזה בבית החולים שניידר לאחר שעל פי החשד נדבקה בחיידק האלים מנינגוקוק. היא הובהלה לבית החולים תוך כדי מאמצי החייאה ומאושפזת כעת בבידוד ביחידה לטיפול נמרץ כשמצבה קשה. משרד הבריאות פתח בחקירה למציאת מגעים אפשריים במטרה לספק טיפול אנטיביוטי מונע לנחשפים לחיידק. מבית החולים נמסר כי מצבה מוגדר כעת יציב. הנה כל מה שחשוב לדעת על החיידק המסוכן.

מהו החיידק האלים?
המנינגוקוק הוא חיידק המצוי בלוע של ילדים בריאים, ועד 20 אחוז מהם עשויים לשאת אותו מבלי לפתח מחלה. לעיתים רחוקות, החיידק עלול לגרום למחלה חמורה בשתי צורות מרכזיות: מנינגוקוקסמיה – שבה החיידק מתפשט לדם ומשם לאיברים נוספים, או מנינגיטיס – דלקת קרום המוח.

מי נמצא בסיכון להידבק?
החיידק תוקף בעיקר ילדים, כאשר מעל 50 אחוז מהמקרים מופיעים בגיל שנתיים, אך הוא עלול להופיע גם אצל מבוגרים. המקרה הנוכחי בישראל נגרם ככל הנראה מזן אלים של החיידק, הנמצא בקבוצת מנינגוקוק B, שאין נגדו חיסון.

ערמונית מוגדלת. קושי במתן שתן (צילום: איור: שאטרסטוק)
ערמונית מוגדלת. קושי במתן שתן (צילום: איור: שאטרסטוק)

מהם תסמיני המחלה? 
הדבקה במנינגוקוק מתחילה לרוב בתסמינים של מערכת הנשימה העליונה כמו נזלת ושיעול קל המלוּוים בחום גבוה. לעיתים מתלווה למחלה תפרחת כתמית בצבע אדום-כחלחל על העור, שאינה נעלמת בלחיצה קלה. החיידק עלול גם לגרום לפגיעה במערכת העצבים, להוביל לירידה במצב ההכרה ולגרום לפרכוסים.

החיידק הקטלני עלול לגרום לדלקת קרום המוח, תופעה שעלולה להוביל לתמותה אצל 5 עד 15 אחוז מהחולים. גם החולים שמחלימים עלולים לסבול מנזקים מוחיים ועצביים מתמשכים. במקרה של מנינגוקוקסמיה, שבה החיידק חדר לדם, ייתכן כשל איברים, דימומים בלתי נשלטים בשל בעיות קרישה, פגיעה בשריר הלב ואף מוות מהיר תוך שעות ספורות.

איך עלולים להידבק בחיידק?
החיידק מדבק מאוד ומועבר דרך מגע ישיר ברסיסי רוק או אף. אפילו שיעול או עיטוש בודד יכולים להעביר את החיידק מאדם לאדם. בשל כך, חולים החשודים כנשאי החיידק מועברים מיידית לבידוד בבית החולים.

איך מאבחנים את ההדבקה?
האבחון כולל בדיקת רופא ולעיתים הליך הקרוי "בירור ספסיס מלא", הכולל בדיקות דם, שתן ונוזל שדרה. במקרים שבהם עולה חשד לזיהום בחיידק, הילד יועבר לבידוד ויקבל טיפול אנטיביוטי לווריד למשך מספר ימים, עד לקבלת תוצאות סופיות מהמעבדה.

מה לגבי מי שהיה במגע עם החולה שנדבק?
משרד הבריאות ממליץ על טיפול מונע באמצעות אנטיביוטיקה לאנשים שבאו במגע עם חולה מאובחן. הטיפול נמשך יומיים בלבד ונועד לצמצם את הסיכון להתפתחות המחלה. 

האם יש חיסון נגד החיידק?
בישראל קיים חיסון בשם "בקסרו" הניתן בגיל חודשיים, ארבעה חודשים ובגיל שנה וחצי. הוא עדיין אינו בשגרת החיסונים בטיפת חלב. ארגוני הילדים בעולם ממליצים להורים לחסן את הילד בתרכיב המציל חיים. ניתן להתחסן תחת מרשם רופא, ורכישת החיסון באופן פרטי בעלות של כמאה שקלים למנה. את החיסון יש להביא כשהוא בקירור לאחות המרפאה בקופה להזרקה לתינוק.