המחווה של חדשות 12 למחלת הכתב האהוב: בעקבות ניוון השרירים בו לקה משה נוסבאום, בחדשות 12 שוקלים ליצור את דמותו באמצעות בינה מלאכותית, כך דיווח ערן סוויסה.  

בחדשות 12 סירבו לוותר עליו, אף שדיבורו של נוסבאום ששימש כתב משטרה הלך והידרדר, והחליטו לנסות ולהחזירו לשידור כשקולו ודמותו יווצרו באמצעות אווטאר בטכנולוגיית בינה מלאכותית. 

משה נוסבאום, כתב הפלילים הוותיק והמוערך של חדשות 12, נאלץ להתמודד עם האתגר הקשה של חייו כאשר אובחן לפני כשלוש שנים במחלת ה-ALS.

מחלה זו, הנחשבת לאחת הקשות ביותר מבין המחלות הנוירולוגיות, גבתה ממנו בהדרגה את היכולת לתפקד כפי שהכיר. בתקופה האחרונה, נעדר נוסבאום מהמסך, אך בחברת החדשות מתכוונים לנסות ולהשתמש בטכנולוגיית בינה מלאכותית כדי לדגום את קולו ולשמר את יכולתו להפיק כתבות ייחודיות בכישרונו הרב.

מחלת ALS, או בשמה המלא  Amyotrophic Lateral Sclerosis היא מחלה נוירולוגית קשה וחשוכת מרפא, שתוקפת את העצבים המוטוריים האחראים על תנועת השרירים.

ניוון שרירים. מחלה חשוכת מרפא (צילום: גטי אימג')
ניוון שרירים. מחלה חשוכת מרפא (צילום: גטי אימג')

המחלה פוגעת באנשים בריאים בוגרים, ללא התראה מוקדמת, והיא מתקדמת במהירות. בתחילה, מאבד החולה את היכולת להזיז שרירים מסוימים, ובמהלך המחלה השרירים מתנוונים בזה אחר זה. תוחלת החיים הממוצעת לחולה מרגע האבחון הייתה בעבר כשלוש שנים בלבד, אך כיום, בזכות התקדמות הרפואה, ניתן להאריך את חיי החולים עד כ-10 שנים ואף מעבר לכך.

בשלביה המתקדמים של המחלה, החולה מאבד את היכולת להזיז את כל שריריו, כולל שרירי הנשימה. בשלב זה נדרשת הנשמה מלאכותית. לאורך כל התהליך, המוח נותר צלול, אך החולה נאלץ להתמודד עם חוסר אונים מוחלט. אמצעי התקשורת העיקרי שנותר לחולים במצב זה הוא תנועה עדינה של גלגל העין, המאפשרת הפעלה של מחשבים ייעודיים לתקשורת בסיסית עם הסביבה.

כאמור חדשות 12 בוחרים להילחם יחד עם נוסבאום על המשך פועלו העיתונאי באמצעות טכנולוגיות מתקדמות של בינה מלאכותית. דגימת קולו, שנעשית באמצעות תוכנות מתקדמות, מאפשרת לייצר דיבור המחקה את קולו המקורי, מה שיאפשר לו להמשיך ולספר את סיפוריו המרתקים כעיתונאי.

טכנולוגיה זו, שהפכה בשנים האחרונות לנפוצה יותר במקרים של חולים במחלות ניווניות, מאפשרת לחולים לשמר את קולם הייחודי ולהמשיך לתקשר בצורה אותנטית.

למרות ש-ALS  היא מחלה חשוכת מרפא, מאמצי המחקר נמשכים ברחבי העולם. חוקרים מנסים לזהות את הגורמים להתפרצות המחלה, כולל גורמים גנטיים וסביבתיים, ולפתח תרופות שיאטו את קצב התקדמותה או אף ימצאו לה מענה טיפולי. תרופות קיימות מספקות הקלה מסוימת לחולים, אך אינן עוצרות את התקדמות המחלה. מחקרים חדשניים מנסים להתמקד גם בטיפולים גנטיים ובשימוש בתאי גזע, בתקווה להביא בשורה חדשה לחולים בעתיד.