שינוי היסטורי במערכת הבריאות בישראל: לראשונה יבצעו רופאים מתמחים חלק מתוכנית ההכשרה גם בקופות החולים. המהלך מהווה חלק מתוכנית חדשה אותה הציג משרד הבריאות וההסתדרות הרפואית, כדי לענות על הצורך הגובר ברופאים מיומנים ומניעת עזיבת הרופאים לחו"ל.
על פי המתווה החדש ולאחר מאבק בחודשים האחרונים, משרד הבריאות הסכים להשאיר את האחריות המקצועית על תוכניות ההתמחות במועצה המדעית של ההסתדרות הרפואית. בתוך כך תיכנס לחלק מההתמחויות תוכנית התמחות בקהילה בה במקצועות כמו רפואת ילדים, רפואה פנימית, גינקולוגיה ואחרים. יש לציין כי כבר כיום בחלק מבתי החולים, תוכנית ההתמחות ברפואת ילדים כוללת גם חצי שנה של סבב בקהילה.
אחד החידושים המרכזיים הוא ביטול הסטאז': מדובר בשנה השביעית ללימודי הרפואה בה הסטודנטים מבלים במשך 11 חודשים במחלקות השונות של בית החולים כדי להתרשם מהעשייה הרפואית מקרוב, לסייע לצוותים, לתרגל בדיקות, ולבחור תוכנית התמחות על סמך ההתנסות. אלא שהסטאז' אינו קיים ברוב מדינות המערב, וההסתדרות הרפואית כבר זמן רב דורשת לבטל שנה זו שמהווה בזבוז כוח אדם. במשרד הבריאות יבחנו את ביטול הסטאז', ואם אכן יאושר – יגדל משמעותית מספר המתמחים בישראל.
פרופ' ציון חגי, יו"ר ההסתדרות הרפואית, התריע על מגמת "בריחת המוחות" של רופאים וסטודנטים ישראלים לחו"ל. לדבריו, נציגים ממדינות אירופה פונים לרופאים ולסטודנטים ישראלים ומציעים להם תנאי עבודה מפתים.
מנכ"ל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב, הוסיף כי משרד הבריאות פועל ללא לאות לשימור הרופאים בישראל ומשקיע ביצירת תנאי עבודה מיטביים, לצד שמירה על עצמאותם המקצועית.
במטרה להתמודד עם המחסור ברופאים, המשרד מציע "מסלולים ירוקים" להכרת מומחיותם של רופאים יהודים מחו"ל. הרופאים שיעמדו בקריטריונים יוכרו במהרה כמומחים, במטרה להקל על השתלבותם במערכת הישראלית. מנכ"ל המשרד הזכיר עוד כי משרד הבריאות הגדיל את מספר המקומות בבתי הספר לרפואה, ועד שנת 2030 צפויים להיפתח כל שנה 2,000 מקומות חדשים ללימוד רפואה, כולל בפקולטות החדשות שנפתחו השנה באוניברסיטת רייכמן ומכון וייצמן.
השינויים במתווה ההתמחות עשויים לחזק את מערכת הבריאות, אך האתגרים עדיין רבים. לצד מאמצי משרד הבריאות לשמר את הרופאים הקיימים ולמשוך רופאים חדשים, המערכת ניצבת בפני אתגרי גידול האוכלוסייה והדרישות המורכבות ממנה. במשרד הבריאות מביעים תקווה כי המהלכים החדשים יצליחו להחזיר את האמון במערכת, לשפר את זמינות הטיפול הרפואי ולמשוך חזרה את הרופאים שעזבו את הארץ.