על פי נתונים שהגיעו לידי "מעריב", חלה עלייה משמעותית בשיעור האבחון של סרטן בשלב מוקדם בקרב הישראלים, עוד לפני שהגרורות התפשטו ברחבי הגוף. הסיבה: שיפור בטכנולוגיה המאפשרת אבחון מוקדם, לעיתים גם בשנים.
הנתונים מצביעים על כך שמחלות כמו סרטן השד, סרטן המעי הגס והחלחולת וסרטן העור מסוג מלנומה, הם בין סוגי הסרטן שבהם העלייה באבחון המוקדם בולטת במיוחד. בסרטן השד לדוגמה שיעור האבחון המוקדם עלה מכ־ 58% בשנת 2005 לכ־ 72% בשנת 2021 . בסרטן המעי הגס והחלחולת שיעור הגילוי בשלב מוקדם עלה מכ־ 20% בשנת 2000 לכ־ 40% כיום.
פרופ' מירב בן דוד, מנהלת המערך האונקולוגי באסותא, מסבירה כי העלייה בשיעור הגילוי המוקדם קשורה בעיקר להרחבת תוכניות הסקר בארץ ובעולם. בישראל קיימות מספר תוכניות סקר שגרתיות, כמו ממוגרפיה לאבחון סרטן השד החל מגיל 50 , או מוקדם יותר במקרים של תחלואה משפחתית, קולונוסקופיה ובדיקות דם סמוי בצואה לאבחון סרטן המעי הגס ובדיקת פאפ לאבחון סרטן צוואר הרחם. החיסון לווירוס הפפילומה, הניתן לבני נוער, צפוי גם הוא לתרום להפחתת התחלואה בסרטן צוואר הרחם בעתיד.
במקביל, פרופ' בן דוד מדגישה כי בשנים האחרונות ניכרת היענות גוברת לבדיקות סקר במדינות שמציעות אותן בצורה סדירה. גם בבריטניה נרשמה עלייה משמעותית באבחון מלדברי פרופ' בן דוד, השנים הקרובות יביאו עימן שיפורים נוספים בטכנולוגיות האבחון. כיום קיימות יותר מ־ 300 בדיקות סקר חדשות בעולם, כולל בדיקות דם, רוק ואפילו אוויר, המאפשרות לזהות חלקיקי DNA או RNA של גידולים סרטניים. בדיקות אלו עשויות להפוך לשגרה שנתית ולשפר משמעותית את סיכויי האבחון המוקדם.
לצד ההתקדמות הטכנולוגית, ניכרת מודעות גוברת בקרב האוכלוסייה לסיכון הגנטי ולגורמי מחלה משפחתיים. קבוצות בסיכון מוגבר, כמו נשאי מוטציות גנטיות, מופנות לתוכניות סקר מותאמות במיוחד, המאפשרות זיהוי מוקדם וממוקד יותר.