עומסים כבדים בכל בתי החולים ברחבי הארץ: נתונים שהגיעו לידי "מעריב" מגלים כי שיעור התפוסה במחלקות הפנימיות מגיע למעל 100% במרבית המרכזים הרפואיים, בחלק מחדרי המיון מגיעה התפוסה ל-200% ויותר. עומסים כבדים גם במחלקות הילדים המלאות עד אפס מקום.

בבית החולים רמב"ם בחיפה מלאות המחלקות הפנימיות עם מעל 100% תפוסה ו-200 אחוזי תפוסה בחדרי המיון. במחלקות הפנימיות של בית החולים בילינסון 116% תפוסה. בהלל יפה בחדרה ובאיכילוב 110% תפוסה במחלקות הפנימיות,  באסף הרופא, מאיר בכפר סבא ושיבא 100% תפוסה. עומסים כבדים גם במחלקות הילדים המגיעים ל-100% תפוסה ברוב הארץ. 

על רקע התפוסה המלאה, נאלצו צוותי בתי החולים להפעיל פתרונות זמניים, שבכל חורף הופכים לשגרה לא רצויה. חולים מאושפזים במסדרונות, ולעיתים אף בחדרי האוכל המחלקתיים. המצב הזה יצר גם "פקק" בחדרי המיון, כאשר חולים רבים ממתינים במשך שעות ארוכות עד שימצא עבורם מקום במחלקות הפנימיות. מבקרים אחרים בחדרי המיון נאלצים לעתים להמתין גם 10 שעות ויותר עד שנמצא להם מקום אישפוז במחלקה.

מפת העומס בבתי החולים ברחבי הארץ (צילום: ללא)
מפת העומס בבתי החולים ברחבי הארץ (צילום: ללא)

חלק גדול מהמאושפזים נדבקו בנגיפי השפעת, בנגיף ה-RSV הגורם לתחלואה נשימתית, ובחיידק הפנאומוקוק הגורם לדלקות ריאות. במספר בתי חולים הידרדר מצבם של כמה מהחולים ביחידה לטיפול נמרץ, והם הועברו לטיפול במכונת לב ריאה ECMO המחליפה את פעולת הלב והריאות.

חשוב לציין כי בצל העומסים הכבדים, נתוני משרד הבריאות מצביעים על כך שאנחנו עדיין לא בשיא תחלואת החורף: נתוני הניטור של המשרד מצביעים על עליה תלולה בתחלואה, אולם היא עדיין כ-60% משיעור התחלואה שנצפתה בעונת החורף האחרונה אשתקד. כלומר השיא  למרבה הצער – עדיין לפנינו. נתוני משרד הבריאות מצביעים עוד על שיעור התחסנות נמוך מאוד השנה, הן לשפעת והן למזהמים האחרים, והוא עומד על כ-30% היענות בלבד.

מכונת לב-ריאה ECMO. מספר חולים חוברו לטיפול במכשיר (צילום: Shutterstock)
מכונת לב-ריאה ECMO. מספר חולים חוברו לטיפול במכשיר (צילום: Shutterstock)

"אנחנו קורסים תחת העומס וחשים חוסר אונים כלפי המטופלים" מספרת למעריב רופאה מתמחה במחלקה פנימית במרכז הארץ, "כל חורף הסיפור חוזר על עצמו. יש מעט מאוד צוותים רפואיים גם כך בתת תיקנון. וכעת חלק מהרופאות והרופאים במילואים, אחרים חלו בעצמם או נשארו בבית עם הילד החולה. אין מקום לאשפז את המטופלים, ואנחנו רק מתפללים שלא עשינו טעות מרוב העומס הבלתי אפשרי הזה. עצוב שמערכת הבריאות לא בראש סדר העדיפויות של הממשלה, ושכל חורף מחדש אנחנו רואים את אותם מראות של הזקנה במסדרון, ושל צוותי אחיות ורופאים שבוזים".

"ישנה עליה משמעותית בכמות החולים המורכבים, צעירים ומבוגרים כאחד" מספרת אלונה אגרצ׳וב, מנהלת הסיעוד של החטיבה הפנימית במרכז הרפואי ת״א איכילוב, "אנחנו משתדלים לעשות כל מה שצריך כדי שיקבלו את הטיפול הכי מקצועי, אבל העומסים כבדים. יש לנו חולים גם במסדרונות. יש תחושות קשות ותסכול שמלווים אותנו, זה צובט בלב. הזקנה במסדרון יכולה להיות האימא שלי, השכנה שלי. לציבור עצמו אני ממליצה לא להגיע לעבודה או ללימודים אם חולים, לא להמתין שהמחלה מחריפה, והחשוב מכל להתחסן לשפעת ולשאר החיסונים המומלצים". 

חיסונים לחיידקים ונגיפים נשימתיים. היענות נמוכה של הישראלים (צילום: Shutterstock)
חיסונים לחיידקים ונגיפים נשימתיים. היענות נמוכה של הישראלים (צילום: Shutterstock)

כיצד תימנעו מהגעה לבית החולים ולמיון?
1. התחסנו נגד נגיפים וחיידקים: בקופות החולים ניתן לקבל חיסונים נגד הנגיפים שפעת, קורונה, RSV ונגד חיידק הפנאומוקוק, כולם גורמים לדלקות ריאות קשות ולמרבית האישפוזים.

2. אל תדביקו אחרים: הימנעו מהגעה לעבודה וללימודים חולים.

3. השתמשו בשירותי האונליין: מוקדי האחיות ושירותי רופא אונליין של קופות החולים יכולי םלספק מענה מהיר והדרכה למצבים שאינם חירום.

4. דגלים אדומים המחייבים בדיקת רופא: חום מעל 3 ימים רצופים, קוצר נשימה משמעותי המקשה להשלים משפט, חולשה או איבוד הכרה,

מעל 3 הקאות, כאב ראש קיצוני או שמעיר מהשינה, סינוור מאור, אי מתן שתן, או הופעת דימומים על העור.

5. שמרו על היגיינה אישית וסביבתית: רחצו ידיים לעיתים קרובות עם סבון ומים, במיוחד לאחר מגע עם חולים, שימוש בשירותים או לפני הכנת מזון. השתדלו לאוורר את הבית או מקום העבודה. אם אתם באזורים צפופים או בכאלה בהם ישנם משתעלים או מצוננים, הגנו על עצמכם עם מסכה המוכרת לכם מתקופת הקורונה.