מתוך תכניתו של פרופ' רפי קרסו בכל יום שישי ב-13:00 בצהריים ב-103FM. שיחות אלו אינן מהוות המלצה רפואית אישית. תמיד יש להתייעץ ולהיבדק ע"י רופא משפחה או רופא מומחה. רפי קרסו הינו רופא למדעי המוח ומערכת העצבים באוניברסיטת בר אילן, MD, לשעבר מנהל המחלקה הנוירולוגית ומרפאת הכאב במרכז הרפואי הלל יפה בחדרה.

אני בת 62. זה יותר מחודשיים אני סובלת מפריצת דיסק בגב התחתון שמקרינה לרגל שמאל. זה כל כך כואב, ולאחרונה התחלתי ללכת עם מקל. ניסיתי זריקה אפידורלית אחת ולא מעט משככי כאבים כמו שהציעו לי בבית החולים. האם כדאי לפנות גם לרפואה משלימה?
“אני ממליץ לך לנסות לעשות זריקה נוספת. אפשר לקבל זריקה כזו כל חודש וחצי, ומקבלים בדרך כלל שלוש זריקות. אם הטיפול הזה לא עוזר, אפשר לעבוד עם גלי רדיו. במהלך הטיפול גלי הרדיו צורבים את העצב והורסים אותו זמנית. זכרי שתמיד יש פתרונות, ותמיד יש מה לעשות כדי לטפל בבעיה.

מפסיקים לסבול- לוקחים שליטה על הכאבים (צילום: Shutterstock)
מפסיקים לסבול- לוקחים שליטה על הכאבים (צילום: Shutterstock)

בו זמנית כדאי לשלב בטיפול הקונבנציונלי טיפול באוסטאופתיה שעליו אני ממליץ בדיוק למקרים כאלה. טיפול זה ניתן לקבל דרך המרפאה הטבעית בקופת החולים שבה את מטופלת. היום לכל קופת חולים יש מרפאה משלימה עם אפשרויות אלטרנטיביות. אגב, גם דיקור יכול לעזור למצבך, וגם טיפול ברפלקסולוגיה יכול להקל עלייך”.

בשנים האחרונות אני נוטלת ויאפקס באופן קבוע ומתמודדת עם תופעות הלוואי של הכדור. אני שמה לב שזה משפיע עליי בכל מיני מובנים, אבל מה שהכי מפריע הוא הירידה בחשק המיני. לאחרונה הגעתי להחלטה שעליי להפסיק את השימוש בכדור. אני בת 49 ולא רוצה להיות תלויה בנוגדי דיכאון כל חיי. מהי הדרך הכי בטוחה להפסיק את השימוש בטיפול התרופתי?
“אני מכיר לא מעט מקרים שבהם אנשים שנוטלים במשך תקופה ממושכת נוגדי דיכאון אומרים לעצמם שהם בריאים, ושנמאס להם, ופשוט מפסיקים את הטיפול. אבל אז ה’בומבה’ מגיעה. אני חושב שאת צריכה להביא בחשבון שאם מפסיקים את השימוש בוויאפקס אחרי הרבה שנים, צריך להוריד את המינון בהדרגה.

לצורך העניין, אם את לוקחת מינון של 150 מ”ג, תרדי למינון של 75 מ”ג, ואז יום אחד תקחי 150 מ”ג ויום אחרי 75 מ”ג למשך תקופה של חודשיים, ואם אין החמרה במצב, עברי לעוד חודשיים של 75 מ”ג. אחר כך יש כדורים של 37.5 מ”ג, ושוב את משחקת עם המינונים של ה־75 מ”ג וה־37.5, ולאט־לאט במשך שישה עד שמונה חודשים את מפסיקה את הטיפול. זו הדרך הטובה ביותר.

נוגדי דיכאון (צילום: אינגאימג')
נוגדי דיכאון (צילום: אינגאימג')

חשוב להדגיש שהסיבה שבגינה התחלת ליטול את הטיפול התרופתי יכולה לחזור בגדול, ואז לא בטוח שהוויאפקס יעזור באותה הצורה. אני אומר שסוס מנצח לא מחליפים, אבל אני משאיר לך את ההחלטה. אם את רוצה לרדת מהכדור בצורה נכונה, את צריכה להפנים שזה לוקח זמן. בעניין הליבידו – יש כאלה שמוסיפים חצי כדור מירו בשעות הערב לטיפול הקיים, וזה עוזר להם להתמודד עם הבעיה.

עוד אפשרות היא לבדוק מול הגינקולוג שמטפל בך אופציה להוסיף לך כמות קטנה של קרם טסטוסטרון, הורמון המין הגברי, שמחזק את רמת הליבידו אצל נשים ובכמות קטנה יכול לעזור לך להתמודד עם הבעיה. עליי להבהיר שהכמות צריכה להיות מאוד קטנה, וכדאי שתתייעצי איתו על זה”.

סחרחורת (צילום: אינג אימג')
סחרחורת (צילום: אינג אימג')

בחודשים האחרונים אני סובל מסחרחורת כשאני יושב והמבט שלי פונה לכיוון אחד. לפעמים יש לי גם בחילות, ואפילו כאבים. האם לדעתך זה מעיד על ורטיגו?
“ממה שאתה מתאר, ייתכן שאתה סובל ממשהו ויראלי, או אפילו מסחרחורת תנוחתית. לפעמים אנשים מתלוננים שהם מתעוררים בלילה עם סחרחורת קשה ובחילות, ולא מזיזים את הראש מחשש שהתחושה תחמיר.

לרוב מדובר בכאב שנמשך כמה שעות, יורד בהדרגה, אבל לא חולף לחלוטין. לפעמים התחושה הזו יכולה להימשך עד שלושה שבועות. התופעה יכולה להתרחש מכל מיני סיבות, ביניהן, בעיה בקריסטלים באוזן.

יש לנו באוזניים תעלות שקשורות למנגנון שיווי המשקל שלנו. באותן תעלות יש קריסטלים, ולפעמים הם בורחים מתעלה אחת לשנייה, וזה עלול לגרום לסחרחורת. פנה לרופא ובקש הפניה לפיזיותרפיה. פיזיותרפיסט שמומחה בשיווי משקל יכול להקל את התחושה בעזרת תנועות עדינות של הצוואר”.