החורף בעיצומו, ובתי החולים מתמודדים עם עומס בלתי פוסק. אחוזי התפוסה חורגים מ-100%, ורוב המאושפזים במצב קשה מתמודדים עם שפעת ומחלות ויראליות נוספות. חלקם, בשל סיבוכים או זיהומים משניים, נזקקו לטיפול אנטיביוטי כדי להילחם בזיהומים חיידקיים.
על אף הוותק הרב של האנטיביוטיקה ויעילותה הרבה בהצלת חיים, עולות שנה אחר שנה שאלות לגבי השפעת האנטיביוטיקה על הגוף, ובפרט המיתוס המוכר שלפיו היא גורמת לעייפות ולחולשה כללית.
על פי הספרות הרפואית, האנטיביוטיקה עצמה אינה גורמת לעייפות או לחולשה ישירה ברוב המקרים. תפקידה העיקרי של האנטיביוטיקה הוא להילחם בחיידקים על ידי חיסולם או עצירת התרבותם.
עם זאת, תחושת עייפות ותשישות בעת נטילת אנטיביוטיקה נגרמת לרוב מהמחלה עצמה - זיהומים חיידקיים גורמים לתגובה חיסונית של הגוף, שכוללת שחרור של חומרים דלקתיים במערכת החיסון. חומרים אלו יכולים לגרום לעייפות ולתחושת חולשה כחלק מתהליך ההחלמה.
למרות זאת, ישנם סוגים מסוימים של אנטיביוטיקה שיכולים להשפיע באופן עקיף על תחושת האנרגיה בגוף. לדוגמה, תרופות ממשפחת הפלואורוקינולונים עשויות לגרום לתופעות לוואי כמו נדודי שינה או כאבי שרירים, שיכולים להוביל לתחושת עייפות.
במקרים נדירים, תופעות לוואי מסוימות של אנטיביוטיקה, כמו פגיעה במאזן החיידקים במעיים (המיקרוביום), יכולות גם הן לגרום להרגשה כללית רעה, שכן המיקרוביום קשור ישירות לתפקוד מערכת החיסון ולתחושת האנרגיה הכללית.
חשוב להדגיש שאין עדויות מוצקות לכך שאנטיביוטיקה משפיעה ישירות על המוח באופן שמוביל לעייפות או תשישות. כאמור- התחושות האלו נובעות בעיקר מהתגובה של הגוף לזיהום שממנו הוא סובל. יחד עם זאת, ישנה חשיבות רבה לשים לב לתופעות לוואי נדירות ולדווח לרופא המטפל אם מופיעות תחושות חריגות בזמן הטיפול.
בזמן נטילת אנטיביוטיקה, כדאי לשים לב למספר דגשים שיכולים להקל על הגוף ולשפר את תהליך ההחלמה. ראשית, יש חשיבות לתזונה מאוזנת, הכוללת ירקות, פירות, חלבונים איכותיים ודגנים מלאים, שמספקים לגוף את הוויטמינים והמינרלים הדרושים לו לתמיכה במערכת החיסון.
פרוביוטיקה, בצורת תוספי תזונה או מזונות מותססים כמו יוגורט טבעי או קפיר או כמוסות הנמכרות ברשתות הפארם ובתי המרקחת, יכולה לעזור בשמירה על איזון המיקרוביום ולמנוע תופעות לוואי כמו שלשולים.
חשוב להמשיך בפעילות מתונה כמו הליכה או מתיחות קלות, אם המצב הבריאותי מאפשר זאת, כדי לשפר את זרימת הדם ולתמוך בתחושת האנרגיה. בתוך כך, מומלץ להקפיד על שעות שינה מספקות כדי לאפשר לגוף להתאושש ולבנות מחדש את מאגרי האנרגיה שלו. אם תחושת החולשה נמשכת גם לאחר סיום הטיפול, חשוב לפנות לרופא המטפל להמשך בירור.
בסופו של דבר, אנטיביוטיקה היא כלי חיוני במאבק בזיהומים חיידקיים, ואילו תחושת העייפות המיוחסת לה נובעת לרוב מהמחלה עצמה ולא מהתרופה. טיפול נכון ושמירה על אורח חיים בריא במהלך הטיפול יכולים להפחית את התחושות השליליות ולסייע להחלמה מהירה.
המקרים בהם יש לפנות לסיוע רפואי דחוף:
חום ממושך מעל 3 ימים
תגובה אלרגית
קוצר נשימה וחוסר יכולת להשלים משפט
מעל 3 הקאות
שיעול דמי
ישנוניות יתר
אי מתן שתן מעל 10 שעות
הופעת דימומים על העור
כאב ראש המעיר מהשינה